Αρχική COVID-19 AstraZeneca: Η πρώτη αποζημίωση λόγω θανάτου από το εμβόλιο

AstraZeneca: Η πρώτη αποζημίωση λόγω θανάτου από το εμβόλιο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mousikos1 600x404 (1)
Διαφήμιση

Μια γυναίκα της οποίας ο σύντροφος πέθανε μετά από εμβόλιο της AstraZeneca έγινε το πρώτο άτομο που έλαβε αποζημίωση για το θάνατο από το εμβόλιο κατά της Covid στη Βρετανία. 

Ο πρώην αρραβωνιαστικός της, ο ροκ τραγουδιστής Zion, 48 ετών, από το Alston της Cumbria, αρρώστησε οκτώ ημέρες μετά τον εμβολιασμό του και πέθανε τον Μάιο του 2021.

Επιδικάστηκε ο μέγιστος διακανονισμός των 120.000 λιρών, αλλά η σύντροφος του άτυχου τραγουδιστή δήλωσε ότι δεν ήταν αρκετός. Η 38χρονη ανέφερε ότι είχε χρεωθεί μετά την απώλεια των αποδοχών του Zion και ότι θα έπρεπε η αποζημίωση να είναι 180.000 λίρες.

Η κ. Spit είπε επίσης ότι έπρεπε να περιμένει πολύ καιρό για αποζημίωση βάσει του Προγράμματος Αποζημίωσης για βλάβες από εμβόλια του 1979 και ότι το ποσό δεν είχε ακολουθήσει την αύξηση του πληθωρισμού από τότε που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα.

Οι πληρωμές για ζημία από εμβόλιο είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε έχει καταστεί ανάπηρος λόγω εμβολιασμού, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό κάποιου που έχει πεθάνει.

εμβολιασμός - παιδιών - εμβόλιο - παιδί
Εικόνα: UNSPLASH/Ed Us

Το σύστημα προσφέρει εφάπαξ, αφορολόγητα ποσά έως 120.000 λίρες Αγγλίας και ενώ οι πληρωμές δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των ατόμων να ασκήσουν νομική δράση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις παροχές τους.

Η κα Spit κάλεσε ασθενοφόρο για τον Zion όταν άρχισε να υποφέρει απόβασανιστικούςπονοκεφάλους στις 13 Μαΐου του περασμένου έτους, αλλά πέθανε στο Royal Victoria Infirmary του Newcastle έξι ημέρες αργότερα.

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο. Ωστόσο, η Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του NHS, οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ, έφτασαν μέχρι τις 17 Ιουνίου του τρέχοντος έτους για να προβούν στην κατακύρωση.

Η κ. Spit καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει το μέγιστο ποσό πληρωμής ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια εισοδήματος που θα είχε ένα άτομο στα 40 του χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Διαβάστε επίσης:  Νέα μελέτη για τον εμβολιασμό των εγκύων κατά του κορωνοϊού

astrazenecavaccine4 1025x559 1

Η ίδια δήλωσε: “Είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του επί 21 χρόνια συντρόφου μου και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, έχω επίσης αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες λόγω της απώλειας της συνεισφοράς του Zion στα οικονομικά του νοικοκυριού.

Απλώς δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο“.

Είπε επίσης ότι η αποζημίωση δεν λαμβάνει υπόψη την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Η κ. Spit, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι κατά των εμβολίων, δήλωσε ότι οι νοσοκόμοι έκριναν ότι η Zion υπέφερε από ημικρανία όταν κλήθηκαν στο σπίτι τους.
Είπε ότι ο Zion ήταν υγιής και ως υγιής και θα είχε πολλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα.

Δεν μπορούν πλέον να μας χλευάζουν

Η Vikki δήλωσε ότι αισθάνεται επιτέλους σαν να έχει αναγνωριστεί, αλλά ορκίζεται να συνεχίσει να αγωνίζεται για άλλους – πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν τώρα να δικαιούνται και οι ίδιοι αποζημίωση. «Είναι το πρώτο βήμα στη μάχη», είπε. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να μας χλευάζουν και να λένε ότι ‘βγάζουμε πράγματα από το μυαλό μας’ και να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουμε».

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τους ανθρώπους που έχουμε χάσει. Πρόκειται για την αναγνώριση.

«Νομίζω ότι είναι αηδιαστικό το γεγονός ότι οι συγγενείς και οι παθόντες χρειάστηκε να αγωνιστούν επί ένα χρόνο για να λάβουν αυτή τη στήριξη, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Ο Zion ήταν δωρητής οργάνων και με το συκώτι και τα νεφρά που δώρισε βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Ο James Bell, συνεργάτης της Hodge Jones and Allen στον τομέα της ιατρικής αμέλειας, δήλωσε: “Αν και χαίρομαι που η Vikki μπόρεσε να λάβει κάποια αποζημίωση για την ταλαιπωρία που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα του θανάτου του Zion, το σύστημα απλά δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό”.

Διαβάστε επίσης:  Φόβοι για 30.000 κρούσματα την ημέρα - Πότε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα

εμβόλιο

Όχι μόνο η διαδικασία υποβολής αίτησης ήταν χρονοβόρα και αναποτελεσματική, αλλά η αποζημίωση που έλαβε η Vikki δεν αντικατοπτρίζει και δεν αποκαθιστά τον πλήρη οικονομικό αντίκτυπο του θανάτου του αρραβωνιαστικού της“.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στους υπευθύνους του Προγράμματος αποζημίωσης μιλώντας για παρενέργειες από τον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι 81 θάνατοι στη Βρετανία των 50.000.000 εμβολιασμών σχετίζονται με το εμβόλιο.

ΠΗΓΗ: BBC

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔ. Σαρηγιάννης: Σε φάση ανάπτυξης το νέο κύμα κορωνοϊού
Επόμενο άρθροHeat Alert : Μήνυμα για τον καύσωνα στο κινητό των κατοίκων της Αθήνας