Αρχική Special Topics Ξεκίνησαν οι παρελάσεις στη Ρωσία – Το μήνυμα Ζελένσκι για την Ημέρα...

Ξεκίνησαν οι παρελάσεις στη Ρωσία – Το μήνυμα Ζελένσκι για την Ημέρα Νίκης κατά των Ναζί

Σύνταξη: ecozen.gr

0
russia
Photographer: Alexander Nemenov/AFP/Getty Images
Διαφήμιση

Οι εορτασμοί της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί ξεκίνησαν σήμερα με στρατιωτικές παρελάσεις ενώ χθες ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε σχολείο στην Ουκρανία όπου βρίσκονταν άμαχοι σκοτώνοντας 60 ανθρώπους. Η σύνοδος των G7 επιβεβαίωσε την ενότητά της με το Κίεβο την παραμονή των σχεδίων της Μόσχας για μια φανταχτερή εκδήλωση μνήμης της νίκης στον ΒΠαγκόσμιο Πόλεμο.

Η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας σηματοδοτεί τη νίκη της χώρας επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Ο ΒΠαγκόσμιος Πόλεμος κόστισε στη Σοβιετική Ένωση ζωές 27 εκατομμυρίων πολιτών της.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα μαζικής δικτύωσης δείχνει τους άνδρες που συμμετέχουν στις παρελάσεις στην Αικατερινούπολη να φορούν περιβραχιόνια με το σύμβολο της ρωσική εισβολής Ζ.

Μόσχα, Ρωσία
Μόσχα, Ρωσία

Ανακοινώσεις από Πούτιν μετά την παρέλαση

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της οργάνωσης Open Source Intelligence Monitor που επικαλούνται τα Δυτικά ΜΜΕ, «οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα μετά το τέλος της Παρέλασης στη Μόσχα γύρω στις 12 μ.μ., είτε πρόκειται για Γενική Κινητοποίηση και/ή Κήρυξη Πολέμου κατά της Ουκρανίας ή τίποτα από τα δύο, δεν θα ξέρουμε μέχρι να συμβεί».

Όπως αναφέρει το ΝBC, Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης ως ευκαιρία για να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο.

Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία

Εδώ και εβδομάδες, κυκλοφορούν πληροφορίες, ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σημερινή ημέρα ως ευκαιρία για να κηρύξει «τη νίκη στην ανατολική Ουκρανία».

Βίντεο από την παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη ρωσική πόλη Αικατερίνμπουργκ στα Ουράλια όρη

Ζελένσκι: Δύο Ημέρες Νίκης στην Ουκρανία

«Δε θα παραχωρήσουμε σπιθαμή της γης μας» τονίζει σε μήνυμά του για τη φετινή Ημέρα της Νίκης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περπατώντας στους έρημους δρόμους του Κιέβου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μεταξύ άλλων διαμηνύει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οικειοποιηθεί αυτή τη νίκη. Ο εχθρός μας ονειρεύτηκε ότι θα αρνηθούμε την 9η Μαΐου και τη νίκη επί του ναζισμού για να έχουν μια ελπίδα να γίνει πιστευτή η λέξη ‘αποναζιστικοποίηση’».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε (…) θα κερδίσουμε γιατί αυτή είναι η γη μας και πολεμούμε για την ελευθερία μας» υπογραμμίζει στο βίντεο ο Ζελένσκι.

«Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία των παιδιών μας και επομένως θα νικήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έκαναν οι πρόγονοί μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανούς. Πολύ σύντομα θα γίνουν δύο Ημέρες Νίκης στην Ουκρανία. Και κάποιος δεν θα έχει καμία» αναφέρει αιχμηρά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ζελένσκι
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Νικήσαμε τότε. Θα νικήσουμε τώρα. Και το Khreshchatyk (λεωφόρος του Κιέβου) θα δει την παρέλαση της νίκης – τη Νίκη της Ουκρανίας!» διαμηνύει.

«Χρόνια πολλά στην Ημέρα της Νίκης επί του ναζισμού! Δόξα στην Ουκρανία!» καταλήγει.

«Δεν έχουν τίποτα να γιορτάσουν»

Υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ημέρα της Νίκης έχει επίσης γίνει επίδειξη δύναμης στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού. Αλλά μετά από μήνες πολέμου εναντίον της γειτονικής της Ουκρανίας, η Ρωσία στερείται οποιασδήποτε πραγματικής μορφής στρατιωτικής νίκης που να μπορεί να πανηγυρίσει.

Έντεκα εβδομάδες σε έναν καταστροφικό και δαπανηρό πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον λαό του καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει την εθνική παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της χώρας, λέει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν έχουν τίποτα να γιορτάσουν, δήλωσε η Linda Thomas-Greenfield, η πρέσβειρα των ΗΠΑ, για τους Ρώσους, μιλώντας στο CNN.

Δεν κατάφεραν να νικήσουν τους Ουκρανούς. Δεν κατάφεραν να διχάσουν τον κόσμο ή να διχάσουν το ΝΑΤΟ. Και το μόνο που κατάφεραν ήταν να απομονωθούν διεθνώς και να γίνουν κράτος παρίας σε όλο τον κόσμο“.

ΠΗΓΗ: FRANCE24

Διαφήμιση