Αρχική Υγεία - Διατροφή Βρήκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που πεθαίνουν στη νόσο του Πάρκινσον

Βρήκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που πεθαίνουν στη νόσο του Πάρκινσον

Σύνταξη: ecozen.gr

0
παρκινσον
Διαφήμιση

Με μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Πέμπτη, οι επιστήμονες εντόπισαν τον υποτύπο των εγκεφαλικών κυττάρων που πεθαίνουν στη νόσο του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα εγκεφαλικά κύτταρα ασθενών που είχαν πεθάνει είτε από τη νόσο του Πάρκινσον είτε από άνοια με άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τις διαταραχές αυτές και διαπίστωσαν ποια εγκεφαλικά κύτταρα είναι υπεύθυνα και για τις δύο καταστάσεις.

Τα κύτταρα που προέκυψαν μπορούν τώρα να εντοπιστούν και να μελετηθούν από νέες έρευνες που επιδιώκουν να προλάβουν και να θεραπεύσουν μια μέρα και τις δύο διαταραχές.

Πάρκινσον ή εγκεφαλικό

Εξετάστηκαν 22. 000 εγκεφαλικά κύτταρα

Οι νευροβιολόγοι Tushar Kamath και Abdulraouf Abdulraouf εξέτασαν περίπου 22. 000 εγκεφαλικά κύτταρα που προέρχονταν από δείγματα ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού 10 ασθενών που πέθαναν είτε από τη νόσο του Πάρκινσον είτε από άνοια με σωμάτια Lewy και οκτώ ατόμων που δεν είχαν προσβληθεί από τις ασθένειες αυτές.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, η ομάδα μπόρεσε να απομονώσει 10 διαφορετικούς υποτύπους νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη  ένας από τους οποίους ξεχώριζε ως απών σε μεγάλο βαθμό στους εγκεφάλους των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι μοριακές διεργασίες που συνδέονται με τον κυτταρικό θάνατο σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ενισχύονται από τους συγκεκριμένους νευρώνες οι οποίοι βρίσκονται στη μέλαινα ουσία.

brain cell

Από την ανάλυση αυτή, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κύτταρα αυτά είναι πιο ευαίσθητα σε γνωστούς γενετικούς παράγοντες ρίσκου για τη νόσο του Πάρκινσον.

Αναδημιουργία κυττάρων

Οι ερευνητές μπορούν να αναδημιουργήσουν αυτά τα ευάλωτα κύτταρα σε ένα εργαστήριο για να τα μελετήσουν περαιτέρω και την επιρροή τους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η νέα διαδικασία θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να εξετάσουν τους γενετικούς παράγοντες των ασθενειών, να αξιολογήσουν πιθανά μελλοντικά πιθανά φάρμακα και ακόμη και να διερευνήσουν την πιθανότητα αναγεννητικών θεραπειών.

parkinson

Επιπλέον, περαιτέρω μελέτες που συνδυάζουν τα τρέχοντα αποτελέσματα με τα υπάρχοντα απεικονιστικά δεδομένα, μελέτες παθολογίας ιστών και γονιδιωματικές αναλύσεις μπορούν να δώσουν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με αυτές τις δύο εξουθενωτικές ασθένειες.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αναπτύξουμε τελικά θεραπευτικές θεραπείες για δύο παθήσεις που ταλαιπωρούν τόσους πολλούς ανθρώπους;

ΠΗΓΗ: interestingengineering.com

Διαφήμιση