Αρχική Πολιτισμός Video: Τα “θηρία” του Theo Jansen που περπατούν με τον άνεμο

Video: Τα “θηρία” του Theo Jansen που περπατούν με τον άνεμο

Αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα που ταξιδεύουν πάνω στην άμμο μοιάζουν με ζώα που περπατούν και είναι κατασκευασμένα από σωλήνες PVC, ξύλο, υφασμάτινες αεροτομές και φερμουάρ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Umerus 2009 photo Loek van der Klis 6f3c77fe43
Umerus 2009 photo Loek van der Klis
Διαφήμιση

Ο Theo Jansen συνδυάζει την τέχνη με τη μηχανική και δημιουργεί εκπληκτικά κινητικά γλυπτά που “οργώνουν” τις παραλίες της Ολλανδίας. Ο Theo Jansen, είναι ένας Ολλανδός σύγχρονος καλλιτέχνης, γλύπτης, μηχανικός και, κυρίως, οραματιστής.

Ο φανταστικός κόσμος που έχει δημιουργήσει στο μυαλό του ενώθηκαν με τις καλλιτεχνικές του ικανότητες ενώθηκαν για να δημιουργήσουν σπάνια και εκπληκτικά κινητικά γλυπτά που περιπλανώνται στις παραλίες της Ολλανδίας.

AS Theo Jansen The Hague 20210722 0681 0f7e4f9a56
Theo Jansen

Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα Strandbeest του Theo Jansen

«Φτιάχνω σκελετούς που μπορούν να περπατούν με τον άνεμο, ώστε να μην χρειάζεται να τρώνε. Τελικά θέλω να βάλω αυτά τα ζώα σε κοπάδια στις παραλίες, ώστε να ζήσουν τη δική τους ζωή».

Με γνώμονα το ενδιαφέρον του για τις αντισυμβατικές τεχνικές κατασκευές και τον μηχανισμό της εξέλιξης, ένας σύγχρονος Ολλανδός καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1948 με ταλέντο τόσο στη φυσική όσο και στην τέχνη, αποφάσισε να δημιουργήσει μια μέρα τα φανταστικά του πλάσματα και να εξελιχθεί ως καλλιτέχνης.

Στο πνεύμα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Theo Jansen κάποτε εστίασε την προσοχή του στη μελέτη της επιστήμης και των φυσικών φαινομένων πριν στραφεί στην τέχνη

SIAMESIS
SIAMESIS

 

Μετά την εγκατάλειψη των σπουδών του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, ο Γιάνσεν συμμετείχε σε πολλά έργα, όπως το The Flying Saucer Machine το 1980 ή το The Painting Machine το 1984-1986, τα οποία αφορούσαν την τέχνη και την τεχνολογία. Αλλά οι πιο εξαιρετικές δημιουργίες του είναι σίγουρα οι Strandbeesten.

Strandbeesten Strandbeest στον ενικό) σημαίνειζώα της παραλίαςστα ολλανδικά

Από το 1990, ο Jansen έχει δημιουργήσει μεγάλες κινούμενες κινητικές κατασκευές που μερικές φορές κινούνται από τον άνεμο και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κινηθούν από μόνες τους. Τους ονόμασε συλλογικά Strandbeest.

Αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα που ταξιδεύουν πάνω στην άμμο μοιάζουν με ζώα που περπατούν και είναι κατασκευασμένα από σωλήνες PVC, ξύλο, υφασμάτινες αεροτομές και φερμουάρ. Στην πραγματικότητα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους βελτιώνονται συνεχώς και σχεδιάζονται έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις παραλίες άμμου ή σε διαφορετικούς τύπους περιβάλλοντος στα οποία ο Theo τα απελευθερώνει.

Η δική τους νοημοσύνη

Ακόμα και ελλείψει ανέμου, ορισμένα από τα ζώα του Jansen είναι τόσο εξελιγμένα που μπορούν να αποθηκεύουν την πίεση του αέρα για να κινούνται ή είναι σε θέση να ανιχνεύουν πότε εισέρχονται στο νερό και πότε βγαίνουν από αυτό.

Προσπαθεί να εξοπλίσει τα όμορφα τέρατα του με τη δική τους νοημοσύνη, ώστε να καταφέρνουν να αποφεύγουν τα εμπόδια, αλλάζοντας την πορεία τους όταν εντοπίζονται, όπως η ίδια η θάλασσα.

Αν και οι σκελετοί είναι σαφώς αναγνωρίσιμοι ως τεχνητοί, εξακολουθούν να θυμίζουν το οργανικό περπάτημα και τις κινητικές δεξιότητες των μακρόποδων εντόμων ή των κάμπιων. Ο βασικός σχεδιασμός του Strandbeest χρησιμοποιεί πολλαπλά ζεύγη αυτών των ποδιών που τοποθετούνται σε έναν κεντρικό στροφαλοφόρο άξονα, ο οποίος παράγει ένα εφέ καλπάζουσας αγέλης.

Plaudens Vela detail vleugels 2 517a6b8159
Plaudens Vela

Η πλειονότητα των ζώων του Jansen φέρει λατινικούς τίτλους που συχνά αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο ζώο (Mulus, 2017), έντομο (Chalibs, 2018), μέρος του σώματος ζώου ή ανθρώπου (Umerus, 2009) ή απλώς ένα λατινικό ουσιαστικό, επίθετο ή ρήμα (Percipiere Excelsus, 2006).

Οι σημασίες των ονομάτων συνδέονται με την κίνηση ή τη μέθοδο δημιουργίας του κάθε ζώου.
Ο καλλιτέχνης ισχυρίζεται συχνά ότι δεν είναι σίγουρος αν είναι γλύπτης ή μηχανικός ή κάτι ενδιάμεσο.

Τα Strandbeesten του έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο Μόναχο, Λονδίνο, Ταϊπέι, Μαδρίτη, Τόκιο, Σεούλ και για τον Γιάνσεν δεν έχει σημασία αν εκτίθενται σε μουσεία τέχνης ή σε επιστημονικά κέντρα, έχουν εμφανιστεί και στα δύο.

Animaris Percipiere Rectus 2005 I Jmuiden photo Loek van der Klis a6e06faa1c
Animaris Percipiere Rectus

Τα Strandbeest είναι θαυμάσιοι περιπατητές ανέμου που συνδυάζουν την τέχνη, την επιστήμη και την απόδοση. Μέσα από το έργο του, ο Theo Jansen ανέπτυξε μια βαθιά κατανόηση των αρχών της ζωής και της εξέλιξης των ειδών.

Σιγά-σιγά τα ζώα της παραλίας του ζωντάνεψαν, άλλαξαν, μεγάλωσαν και η κομψή τους κίνηση θα πρέπει σήμερα να παρατηρείται όχι μόνο από τους λάτρεις της τέχνης ή της επιστήμης αλλά από όλους μας. Θα πρέπει να θαυμάσουμε την ιδιοφυή ικανότητα των καλλιτεχνών να ζωντανέψουν τόσο όμορφα πλάσματα που ζουν τη δική τους ζωή στην ακτογραμμή των Κάτω Χωρών.

ΠΗΓΕΣ: www.dailyartmagazine.com, www.strandbeest.com

Διαφήμιση