Αρχική Ζώα Θύματα του πολέμου και τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα

Θύματα του πολέμου και τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα

Επειδή τα θαλάσσια θηλαστικά εξαρτώνται επίσης από τον ήχο για την επικοινωνία και άλλες λειτουργίες, ο υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, επιπτώσεις στα κητώδη.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
νεκρά δελφίνια
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση

Η πρόσφατη αύξηση των θανάτων δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν επιστήμονες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηχορύπανση στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, η οποία προκαλείται από περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, μπορεί να έχει οδηγήσει τα κητώδη νότια προς τις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές, όπου εκβράζονται ή πιάνονται σε ασυνήθιστα μεγάλους αριθμούς σε αλιευτικά δίχτυα.

Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση των εκβρασμών του κοινού δελφινιού (Delphinus delphis) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Περισσότερα από 80 από τα ζώα βρέθηκαν νεκρά σε όλη τη δυτική Μαύρη Θάλασσα της χώρας, γεγονός που το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (Tudav) χαρακτήρισεεξαιρετική αύξηση.

Οι αρχικές έρευνες του Tudav αποκάλυψαν ότι περίπου τα μισά από αυτά τα δελφίνια σκοτώθηκαν αφού μπλέχτηκαν σε δίχτυα αλιείας. Η τύχη του άλλου μισού, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένααναπάντητο ερώτημα, σύμφωνα με τον Δρ Bayram Öztürk, πρόεδρο του Tudav, καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια εμπλοκής ή τραύματα από πυροβολισμούς στα κουφάρια.
Active sonar whales

Θανατηφόρες επιπτώσεις τα σόναρ των υποβρυχίων

Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό, δήλωσε ο Öztürk, αν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί. Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλεί το σόναρ χαμηλών συχνοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα, επειδή δεν έχουμε δει ποτέ τόσα πολλά πλοία και τόσο θόρυβο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και η επιστήμη απαιτεί πάντα αποδείξεις“.
Το πολεμικό ναυτικό βασίζεται  συνήθως στο σόναρ για τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων από μεγάλες αποστάσεις. Επειδή τα θαλάσσια θηλαστικά εξαρτώνται επίσης από τον ήχο για την επικοινωνία και άλλες λειτουργίες, ο υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να έχει σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, επιπτώσεις στα κητώδη.

dolphin sonar

Σύμφωνα με τον Δρ Pavel Goldin, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ενώ το ακουστικό τραύμα μπορεί να εξηγήσει τις εκβρασμούς, ο συνεχής υποβρύχιος θόρυβος που προκαλείται από τις στρατιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσε να εξηγήσει το υψηλότερο ποσοστό παρεμπίπτοντος αλιεύματος.

Ο μόνιμος υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώσει άμεσα τα ζώα, αλλά θα μπορούσε να τα ενοχλήσει και να τα βλάψει σοβαρά, είπε, καθώς τα δελφίνια και άλλα είδη μπορεί να κατευθυνθούν σε άγνωστη περιοχή για να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν.Μπορεί να είναι η αιτία της μαζικής μετανάστευσης των αποθεμάτων ψαριών και κητωδών προς τα νότια, είπε.

fungie missing 14

Ο Dimitar Popov, υπεύθυνος έργου της Green Balkans, μιας βουλγαρικής οργάνωσης για την προστασία της φύσης, συμφωνεί με αυτή τη θεωρία. Εντόπισε παρόμοια τάση στα βουλγαρικά ύδατα, κυρίως μεταξύ των δελφινιών της Μαύρης Θάλασσας (Phocoena phocoena relicta).

Αυτή την άνοιξη, δήλωσε ο Popov, 50 κητώδη είχαν εμπλακεί σε 72 χιλιόμετρα διχτυών, αριθμός που πλησιάζει τον αριθμό αιχμής του καλοκαιριού 2019.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι έρευνές τους παρεμποδίζονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε καν πόσο συχνά χρησιμοποιούν σόναρ, δήλωσε ο Öztürk.

Φώκια, φώκιες

Οι επιστήμονες λένε ότι η έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες όχι μόνο εμποδίζει την έρευνα σχετικά με τους θανάτους κητωδών, αλλά καθιστά επίσης δύσκολο να εντοπιστεί ποια ζώα κινδυνεύουν περισσότερο.

Σε αυτά είναι πιθανό να περιλαμβάνονται οι φώκιες, οι οποίες θα πρέπει να μεταναστεύουν από τη Μαύρη Θάλασσα προς την πληγείσα από τον πόλεμο Αζοφική Θάλασσα, καθώς και μεταναστευτικά πουλιά που περνούν μέρος του έτους στους πλούσιους υγροτόπους της βόρειας Μαύρης Θάλασσας.

ΠΗΓΗ: THE GUARDIAN

Διαφήμιση