Αρχική Special Topics Ρωσικές αφίσες δείχνουν διάσημους Σουηδούς ως Ναζί

Ρωσικές αφίσες δείχνουν διάσημους Σουηδούς ως Ναζί

 «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι Σουηδοί, και όχι λιγότερο εσείς στο δημοσιογραφικό σώμα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ξένες δυνάμεις να θέλουν να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το σουηδικό κλίμα συζήτησης», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγδαλένα Άντερσον

Σύνταξη: ecozen.gr

0
σουηδια-ρωσικη αφισα
Η αφίσα απεικονίζει τρεις διάσημους Σουηδούς και μεμονωμένες εκφράσεις τους που τους εμφανίζουν ως οπαδούς των Ναζί
Διαφήμιση

Μετά τις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για «ναζιστικοποίηση», σειρά φαίνεται πως παίρνει η Σουηδία καθώς η ρωσική προπαγάνδα στοχοποιεί συγκεκριμένους διάσημους Σουηδούς.

Έξω από τη σουηδική πρεσβεία στη Μόσχα βρέθηκαν σε σταθμό λεωφορείου αφίσες με το ιδρυτή της ΙΚΕΑ  Ίνγκβαρ Κάμπραντ, τον σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τη δημοφιλή συγγραφέα παιδικών βιβλίων Άστριντ Λίντγκρεν, οι οποίοι κατηγορούνται ως Ναζί.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόριοι που ανέδειξε το θέμα, σε μια μεγάλη διαφήμιση, που έχει στηθεί σε μια στάση λεωφορείων στη Μόσχα, υπάρχει μια αφίσα που γράφει «Είμαστε κατά του ναζισμού, και αυτοί δεν είναι», με φωτογραφίες των τριών γνωστών Σουηδών.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει ενταθεί στη Σουηδία και σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αρχίζει να ανοίγει για ένταξη στο εγγύς μέλλον.

Τις αφίσες υπογράφει ένας οργανισμός που που ονομάζεται «Η νίκη μας» και λέει στα ρωσικά:

Άστριντ Λίντγκρεν

Από το ημερολόγιο του συγγραφέα παιδικών βιβλίων: «Κι αν είναι έτσι, προτιμώ να φωνάζω «Χάιλ Χίτλερ για το υπόλοιπο της ζωής μου παρά να έχω τον Ρώσο εδώ, στη Σουηδία. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο αηδιαστικό».

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Από το ημερολόγιο του Σουηδού σκηνοθέτη:

… Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει κάτι σαν αυτή την επίδειξη απεριόριστης δύναμης. Όπως όλοι οι άλλοι έχω ουρλιάξει, όπως όλοι τέντωσα το χέρι μου, ούρλιαξα όπως όλοι… Στα γενέθλιά μου μου έκαναν ένα δώρο – μια φωτογραφία του Χίτλερ… Την κρέμασα πάνω από το κρεβάτι, έτσι ήταν μπροστά στα μάτια μου όλα τα χρόνο… που με έμαθα να τον αγαπώ εξίσου… και άρχισα να τον αγαπώ.

«… για αρκετά χρόνια ήμουν υποστηρικτής του Χίτλερ…»

Ίνγκβαρ Κάμπραντ

Από τα απομνημονεύματα του Σουηδού επιχειρηματία:

«Θαύμασα τον Χίτλερ!»

«Ήμουν Ναζί!»

ΑΦΙΣΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΡΩΣΙΑ

Η άλλη άποψη και μεταμέλεια

Ωστόσο, σύμφωνα με Σουηδικά ΜΜΕ, οι αφίσες δεν δίνουν ολόκληρη την εικόνα. Σε ένα άλλο ημερολόγιο της Άστριντ Λίντγκρεν από το 1940, γράφει για τον Χίτλερ: «Ο άρχοντας του κόσμου – το κτήνος στο Βιβλίο της Αποκάλυψης – κάποτε ήταν λίγο άγνωστος Γερμανός τεχνίτης, ο ιδρυτής του λαού του και (κατά τη γνώμη μου και πολλών) και πολιτιστικός καταστροφέας».

«Όπως όλοι γνωρίζουν, η Άστριντ Λίντγκρεν ήταν αφοσιωμένη αντιναζί. Οι αφίσες αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια», γράφει η Olle Nyman, εγγονή της Astrid Lindgren, στο SVT Nyheter .

Για την ιστορία σημειώνεται ότι η Σουηδική Aftonbladet δημοσίευσε το 1975 την δράση της η Άστριντ Λίντγκρεν και της Μελίνας Μερκούρη μαζί με άλλες δημοφιλείς Σουηδέζες γυναίκες, ενάντια στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε μια συνέντευξή του το 1999 ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, απομακρύνεται από τις προηγούμενες διασυνδέσεις του με τον ναζισμό.

«Όταν άνοιξαν οι πύλες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, δεν ήθελα στην αρχή να πιστέψω αυτό που έβλεπαν τα μάτια μου. Νόμιζα ότι ήταν προπαγάνδα από τους Συμμάχους. Όταν η αλήθεια ξημέρωσε για μένα, το σοκ έγινε απαίσιο», είπε ο Μπέργκμαν σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο SvD .

Στο Kulturnytt στο P1, ο Jan Holmberg , ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μπέργκμαν, είπε αναφορικά με τους ρωσικούς ισχυρισμούς «Κατά καιρούς έχει γίνει λόγος για τις υποτιθέμενες ναζιστικές συμπάθειες του Μπέργκμαν. Παρόλο που είναι τελείως αβάσιμοι, εμφανίζονται μερικές φορές και δεν είναι περίεργο που τα έχουν βρει.

Επίσης η ΙΚΕΑ σχολιάζει επίσης: «Γνωρίζουμε για τη ρωσική καμπάνια, η οποία περιλαμβάνει και τον ιδρυτή μας Ingvar Kamprad. Ωστόσο, αποφεύγουμε να σχολιάζουμε την πολιτική προπαγάνδα», γράφει ο Arvid Stigland, εκπρόσωπος Τύπου στην ΙΚΕΑ, σε σχόλιο στο SVT Nyheter.

Το 2011, εκδόθηκε ένα βιβλίο από τη συγγραφέα Elisabeth Åsbrink, το οποίο αποκάλυψε ότι ο Κάμπραντ κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε τόσο μεγάλη ανάμειξη με το ναζιστικό κίνημα που η υπηρεσία ασφαλείας ανέλαβε δράση εναντίων του το 1943. Ο Κάμπραντ επίσης αργότερα στη ζωή του εξέφρασε μεταμέλεια για την διασύνδεσή του με το ναζιστικό κίνημα.

Swedish Prime Minister Andersson (2021)
Η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson

Αντίδραση της Σουηδής πρωθυπουργού

Το υπουργείο Σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη ρωσική προπαγανδιστική εκστρατεία.

«Γνωρίζουμε τις αφίσες. Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε δημόσιο πόλεμο με τη ρωσική οργάνωση «Η Νίκη μας» που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις αφίσες. Στη Ρωσία χρησιμοποιούν επανειλημμένα κατηγορίες για «ναζισμό» εναντίον χωρών και ατόμων που ασκούν δικαιολογημένη κριτική για τις ενέργειες της Ρωσίας», γράφει η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σε σχόλιο στο SVT News.

H πρωθυπουργός της χώρας Μαγδαλένα Άντερσον σχολίασε τη ρωσική εκστρατεία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τρίτη, αναφέρει η Expressen.

«Είναι φυσικά ένας εντελώς απαράδεκτος τρόπος δράσης. Αλλά είναι σημαντικό να πούμε ήδη τώρα στη συζήτηση που έχουμε στη Σουηδία ότι μπορούμε να γίνουμε στόχος επιχειρήσεων επιρροής από ξένες δυνάμεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι Σουηδοί, και όχι λιγότερο εσείς στο δημοσιογραφικό σώμα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ξένες δυνάμεις να θέλουν να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το σουηδικό κλίμα συζήτησης».

Σχόλιο του Καρλ Μπιντ

 

 

ΠΗΓΕΣ: Υπερβόριοι, sigmalive, Göteborgs-Posten

Διαφήμιση