Αρχική Ειδήσεις Προσωπικός Βοηθός ΑΜΕΑ: Παράταση υποβολής αιτήσεων

Προσωπικός Βοηθός ΑΜΕΑ: Παράταση υποβολής αιτήσεων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΑμεΑ
Διαφήμιση

Παράταση παίρνει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία έως τις 31 Μαΐου 2022.

Σημειώνεται ότι θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας που είχαν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών πριν την σύσταση των ΚΕΠΑ.

Αυτή η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν τέτοια πιστοποίηση εφ’ όρου ζωής και δεν έχουν πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Επίσης, αφορά αποκλειστικώς την α’ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις επόμενες φάσεις, θα πρέπει υποχρεωτικώς να διαθέτουν πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα για έκδοση πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι επιθυμούν, μπορούν υποβάλλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240 αλλά και μέσω φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας.
ΑμΕΑ

 

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φάση αφορά σε 1000 ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής ενώ στη δεύτερη φάση προστίθενται επιπλέον 1000 ωφελούμενους που κατοικούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα

Την 1η Οκτωβρίου, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο προβλέπει, και στη χώρα μας, την θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ. Ο Προσωπικός Βοηθός είναι ο άνθρωπος που φροντίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία – τα χέρια, τα πόδια, το στόμα και τα μάτια τους, ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με αναπηρία υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 8% – 10% του πληθυσμού.

Έτσι, πολλοί γονείς μεγάλης ηλικίας θα πάψουν να είναι μόνοι τους στην καθημερινή υποστήριξη των ενήλικων ανάπηρων παιδιών τους, ενώ άλλοι ωφελούμενοι του προγράμματος θα βρουν δίοδο για νέα ξεκινήματα και δραστηριότητες, ενώ αρκετοί άνεργοι θα απασχοληθούν ως προσωπικοί βοηθοί.

 

ηλικιωμενη

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

«Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία παύουν, πλέον, να μένουν αποκλεισμένοι στο σπίτι και μακριά από την κοινωνική δραστηριότητα. Με τον Προσωπικό τους Βοηθό διεκδικούν μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ώστε κανείς να μην είναι μόνος», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι συμπολίτες μας με αναπηρία αποκτούν από σήμερα έναν αληθινό “Προσωπικό Βοηθό” στην καθημερινότητά τους. Ο νέος θεσμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την Αττική ώστε να αξιολογηθεί και, σταδιακά, να απλωθεί σε όλη τη χώρα. Νομοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες και τώρα γίνεται πραγματικότητα».

Στην ανάρτησή του για τον «Προσωπικό Βοηθό», ο Πρωθυπουργός αναφέρει ακόμη «σε πρώτη φάση, 1.000 άτομα από 16 έως 55 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω, θα έχουν δίπλα τους έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, που θα τους ενθαρρύνει στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Καταθέτοντας μέχρι τις 15 Μαΐου τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα. Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία παύουν, πλέον, να μένουν αποκλεισμένοι στο σπίτι και μακριά από την κοινωνική δραστηριότητα. Με τον Προσωπικό τους Βοηθό διεκδικούν μία καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ώστε κανείς να μην είναι μόνος. Τους το οφείλαμε, το είπαμε, το κάνουμε!».

Διαφήμιση