Αρχική Καταστροφές ΟΗΕ: Έως και το 40% της γης στον κόσμο έχει υποβαθμιστεί

ΟΗΕ: Έως και το 40% της γης στον κόσμο έχει υποβαθμιστεί

Η εντεινόμενη ζημιά, που προκαλείται κυρίως από την παραγωγή τροφίμων, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα τροφοδοσίας του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ανθρώπινες επιπτώσεις στη γη επιταχύνονται. Ποσοστό έως και 40% της καλλιεργήσιμης γης χαρακτηρίζεται πλέον ως υποβαθμισμένο, ενώ οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο υφίστανται τις επιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Εξάντληση φυσικών πόρων

Η ικανότητα του κόσμου να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό τίθεται σε κίνδυνο από τις αυξανόμενες ζημιές, οι περισσότερες από τις οποίες προκαλούνται από την παραγωγή τροφίμων.

Η υποβαθμισμένη γη – η οποία έχει εξαντληθεί από φυσικούς πόρους, γονιμότητα του εδάφους, νερό, βιοποικιλότητα, δέντρα ή αυτοφυή βλάστηση– βρίσκεται σε όλο τον πλανήτη μας. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την υποβαθμισμένη γη ως άνυδρη έρημο, τροπικά δάση που ακρωτηριάζονται από υλοτόμους ή περιοχές που καλύπτονται από αστική εξάπλωση, αλλά περιλαμβάνει επίσης φαινομενικά «πράσινες» περιοχές που καλλιεργούνται έντονα ή έχουν απογυμνωθεί από φυσική βλάστηση .

Η καλλιέργεια τροφίμων σε υποβαθμισμένα εδάφη γίνεται σταδιακά πιο δύσκολη, καθώς τα εδάφη εξαντλούνται γρήγορα και οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται. Η υποβάθμιση συμβάλλει επίσης στην απώλεια φυτικών και ζωικών ειδών και μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική κρίση μειώνοντας την ικανότητα της Γης να απορροφά και να αποθηκεύει άνθρακα.

Παραγωγή τροφίμων

Οι περισσότερες ζημιές από τους ανθρώπους προήλθαν από την παραγωγή τροφίμων, αλλά η κατανάλωση άλλων αγαθών, όπως τα ρούχα, συμβάλλει επίσης σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλο μέρος της υποβάθμισης είναι πιο ορατή στις αναπτυσσόμενες χώρες , αλλά η βασική αιτία της υπερκατανάλωσης συμβαίνει στον πλούσιο κόσμο, για παράδειγμα στην αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος, που απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από την καλλιέργεια λαχανικών, και στη γρήγορη μόδα, που φοριέται για λίγο στη συνέχεια. πετιούνται.

Χωρίς επείγουσα δράση, η υποβάθμιση θα επεκταθεί περαιτέρω. Μέχρι το 2050, μια περιοχή στο μέγεθος της Νότιας Αμερικής θα προστεθεί εάν συνεχιστούν τα τρέχοντα ποσοστά βλάβης, σύμφωνα με την έκθεση Global Land Outlook 2 .

Η αποκατάσταση

Ο Ibrahim Thiaw, εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ της σύμβασης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, δήλωσε: «Η υποβάθμιση της γης επηρεάζει τα τρόφιμα, το νερό , τον άνθρακα και τη βιοποικιλότητα . Μειώνει το ΑΕΠ, επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, μειώνει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και επιδεινώνει την ξηρασία».

Η αποκατάσταση της υποβαθμισμένης γης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή των μεθόδων καλλιέργειας σε αγρανάπαυση και γεωργία περιγράμματος, η παραμονή της γης σε αγρανάπαυση ή η φύτευση θρεπτικών καλλιεργειών , η εξάσκηση στη συλλογή και αποθήκευση βρόχινου νερού ή η αναγέννηση δέντρων για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Πολλοί αγρότες αποτυγχάνουν να λάβουν αυτά τα μέτρα λόγω της πίεσης για παραγωγή, της έλλειψης γνώσεων, της κακής τοπικής διακυβέρνησης ή της έλλειψης πρόσβασης σε πόρους. Ωστόσο, για κάθε 1 δολάριο που δαπανάται για την αποκατάσταση, ο ΟΗΕ υπολογίζει απόδοση μεταξύ 7 και 30 δολαρίων σε αυξημένη παραγωγή και άλλα οφέλη.

Η έκθεση Global Land Outlook 2, χρειάστηκε πέντε χρόνια για τη σύνταξη της από τον ΟΗΕ, με 21 οργανισμούς εταίρους και αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων γνώσης της γης του πλανήτη μέχρι σήμερα.

Διαφήμιση