Αρχική Special Topics Ο λιμός η παγκόσμια απειλή για το 2023

Ο λιμός η παγκόσμια απειλή για το 2023

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει τώρα μια νέα τρομακτική διάσταση σε αυτή την εικόνα της παγκόσμιας πείνας. Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα έχει ουσιαστικά τερματίσει τις εξαγωγές τροφίμων της.

0
poverty πεινα κράτη
Διαφήμιση

Της Δήμητρας Τσώτση

«Οι τιμές των τροφίμων είναι το υπαριθμόν ένα πρόβλημα το 2022, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων το 2023», προειδοποίησε ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλει κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προβλέψεις του για το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανησυχητικές καθώς θεωρεί βέβαιο ότι σε περίπτωση που δεν ανοίξουν άμεσα τα λιμάνια της Οδησσού θα προκληθεί αποσταθεροποίηση, μαζική μετανάστευση σε όλον τον κόσμο αλλά και λιμός σε πολλές χώρες.

«Η αποτυχία να ανοίξουν τα λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού αποτελεί κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά

Η αστάθεια της αγοράς τροφίμων είναι δεδομένη και εκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η Ουκρανία παρέχει τρόφιμα για 400 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτή τη στιγμή, λόγω της εισβολής της Ρωσίας είναι εκτός αγοράς.

ντειβιντ μπισλεϊ
Ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλει

«Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους μέσα στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα έξω από τη χώρα αυτή», επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να λειτουργήσουν τα λιμάνια.

Τριάντα έξι χώρες εισάγουν πάνω από το 50% των σιτηρών από την Ουκρανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που βαδίζουν προς την πείνα αυξήθηκε από 80 εκατομμύρια σε 135 εκατομμύρια πριν από το COVID-19. Λόγω της πανδημίας, ο αριθμός αυξήθηκε στα 276 εκατομμύρια, ενώ στη συνέχεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξήθηκε περαιτέρω στα 323 εκατομμύρια. Από αυτά τα 276 εκατομμύρια, τα 49 εκατομμύρια κινδύνευαν από λιμό σε 43 χώρες.

Πέρυσι, τα περισσότερα από τα 140 εκατομμύρια άτομα που υπέφεραν από οξεία πείνα σε όλο τον κόσμο ζούσαν σε μόλις 10 χώρες: Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Αϊτή, Νιγηρία, Πακιστάν, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Συρία και Υεμένη.

Αντόνιο Γκουτέρες: «Υπάρχει τροφή για όλους»

«Υπάρχει αρκετή τροφή για όλους στον κόσμο. Το θέμα είναι η διανομή και συνδέεται στενά με τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Όταν διεξάγεται πόλεμος, οι άνθρωποι πεινάνε. Όταν αυτό το Συμβούλιο συζητά για συγκρούσεις, εσείς συζητάτε για την πείνα. Όταν παίρνετε αποφάσεις για ειρηνευτικές και πολιτικές αποστολές, παίρνετε αποφάσεις για την πείνα. Και όταν αποτυγχάνετε να επιτύχετε συναίνεση, οι πεινασμένοι άνθρωποι πληρώνουν υψηλό τίμημα».

Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει τώρα μια νέα τρομακτική διάσταση σε αυτή την εικόνα της παγκόσμιας πείνας. Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα έχει ουσιαστικά τερματίσει τις εξαγωγές τροφίμων της.

Αύξηση των τιμών των βασικών τροφίμων έως και 30% απειλεί τους ανθρώπους σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως το Καμερούν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.

«Συζήτησα αυτή τη βαθιά ανησυχητική κατάσταση με τους ηγέτες της Σενεγάλης, του Νίγηρα και της Νιγηρίας κατά την τελευταία μου επίσκεψη. Επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τέλειας καταιγίδας που απειλεί να καταστρέψει ανθρώπους και οικονομίες» είπε ο Γ.Γ του ΟΗΕ.

«Πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Συγκρότησα τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων για τα τρόφιμα, την ενέργεια και τη χρηματοδότηση για να παρέχει δεδομένα και αναλύσεις και να προτείνει λύσεις. Η Ομάδα συνέστησε αμέσως να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων, να απελευθερωθούν τα στρατηγικά αποθέματα και να διατεθούν τα πλεονάσματα στις χώρες που έχουν ανάγκη».

οδησσός λιμανι
Τα κλειστά λιμάνια της Ουκρανίας οδηγούν σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Οποιαδήποτε ουσιαστική λύση για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια απαιτεί την επανένταξη της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας και της παραγωγής τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις παγκόσμιες αγορές παρά τον πόλεμο.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε μια συμφωνία-πακέτο που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα, όχι μόνο με τρένο αλλά και μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και θα φέρει τη ρωσική παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, χωρίς περιορισμούς» κατέληξε λέγοντας ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση