Αρχική Ενέργεια Με LNG από Σενεγάλη ο ανεφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς

Με LNG από Σενεγάλη ο ανεφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς

Σύνταξη: ecozen.gr

0
LNG
Διαφήμιση

Η Σενεγάλη δηλώνει έτοιμη να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας Μάκι Σαλ. Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Σενεγάλη τόσο στον τομέα του LNG όσο και σε εκείνον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Σενεγάλης θα είναι το αντικείμενο πιο λεπτομερών συζητήσεων που θα έχουν οι δύο πλευρές», πρόσθεσε ο Σολτς.

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία και την Ουκρανία, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ένωσης.

olaf scholz
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Σαλ είπε ότι έλαβε την εντολή από την Αφρικανική Ένωση για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Διευκρίνισε ότι η Ρωσία είχε απευθύνει πρόσκληση αλλά η επίσκεψη, που αρχικά σχεδιαζόταν για τις 18 Μαΐου, δεν έγινε “για λόγους προγραμματισμού” και έτσι προτάθηκαν νέες ημερομηνίες.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν “θα πάω φυσικά στη Μόσχα και επίσης στο Κίεβο και δεχτήκαμε επίσης να συνεδριάσουμε με όσους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης το επιθυμούν και με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους Αφρικανούς ηγέτες. Θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων”, είπε.

Οι οικονομίες των χωρών της Αφρικής πλήττονται σκληρά λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στα καύσιμα ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΜΑΚΙ ΣΑΛ
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Η Σενεγάλη, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις δυτικές χώρες, εξέπληξε στις 2 Μαρτίου, όταν απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έγκριση μιας απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία “να σταματήσει αμέσως την προσφυγή στη βία” σε βάρος της Ουκρανίας.

Στις 24 Μαρτίου όμως ψήφισε υπέρ μιας δεύτερης απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο. Σχεδόν οι μισές αφρικανικές χώρες απείχαν ή δεν ψήφισαν καθόλου στις δύο αυτές ψηφοφορίες.

“Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση σε αυτόν τον πόλεμο, θέλουμε, ξεκάθαρα, την ειρήνη. Καταδικάζουμε την εισβολή και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση, εργαζόμαστε για μια κατάπαυση του πυρός, για τον διάλογο (…) αυτή είναι η αφρικανική θέση”, είπε ο Σαλ.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, AFP

Διαφήμιση