Αρχική Ενέργεια Κομισιόν: Ετοιμαστείτε για «σοκ εφοδιασμού» με το φυσικό αέριο

Κομισιόν: Ετοιμαστείτε για «σοκ εφοδιασμού» με το φυσικό αέριο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
gazprom
Διαφήμιση

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα Κράτη – μέλη της ΕΕ, όσον αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης της έλλειψης φυσικού αερίου με τη Ρωσία να κλείνει τις στρόφιγγες σε όσους δεν πληρώνουν με ρούβλια και την τιμή του να έχει επταπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή σοκ προκαλεί η σκέψη απαγόρευσης του φυσικού αερίου και η επιβολή 7ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Αν υπήρξε τέτοιο χάος με το πετρέλαιο της Ρωσίας, φανταστείτε τι θα συνέβαινε με μια πρόταση απαγόρευσης του φυσικού αερίου», δήλωσε στην EURACTIV διπλωμάτης της ΕΕ μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. «Είμαστε πολύ κοντά στο να φτάσουμε στα όριά μας, τι θα περιλαμβάνει το 7ο πακέτο;» αναρωτήθηκε ο διπλωμάτης.

Σε ένα έγγραφο πολιτικής που πρόκειται να εγκριθεί την Τετάρτη (18 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προετοιμασίες για μια «πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου», εξετάζοντας μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως ένα προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission

Αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τον Απρίλιο, η Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ένα «σοκ εφοδιασμού» πλήρους κλίμακας.

Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται σε τιμές περίπου 100 €/MWh από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή επταπλάσιες σε σύγκριση με τις μακροχρόνιες μέσες τιμές, με περιστασιακές κορυφές στα 200 €/MWh, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη προμηθειών από τη Ρωσία.

«Το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο Michael Bloss, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Αντί να ρίχνουμε δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων στη Ρωσία και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για τη μετάβαση στην ενέργεια και τη θερμότητα», όπως η ηλιακή ενέργεια στις στέγες και οι αντλίες θερμότητας, δήλωσε στη EURACTIV. «Αυτό θα μειώσει μαζικά τις τιμές».

«Χρειαζόμαστε ένα καρτέλ αγοραστών. Η τιμή του φυσικού αερίου θα πέσει αν η G7 αγοράζει φυσικό αέριο μόνο σε χαμηλή τιμή. Για αυτό χρειαζόμαστε θάρρος και δημιουργικότητα και δεν πρέπει απλώς να παραδοθούμε στις παράλογα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Bloss.

φυσικό αέριο

Θα υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας;

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, αν και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουγγαρία για άρση του βέτο της σχετικά με την πρόταση της Ευρώπης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η ατμόσφαιρα έδειχνε ότι «κάναμε ακόμη και ένα βήμα πίσω».

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, μια συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της Βουδαπέστης είναι πολύ πιθανή αφού πρώτα η Κομισιόν παρουσιάσει στις 18 Μαΐου το σχέδιό της REPowerEU για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να πάει το θέμα στο επίπεδο της συνόδου κορυφής της ΕΕ […] Ο Βίκτορ Όρμπαν ξέρει ότι θα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση εκεί, επομένως θέλει επίσης μια λύση πριν τη Σύνοδο», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Κατά του περιορισμού των τιμών οι ακαδημαϊκοί

Οι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης προειδοποιήσει κατά του περιορισμού των τιμών, λέγοντας ότι αυτό θα εξαντλήσει τις αποθήκες και θα αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις από το να ανεφοδιάζονται.

Φυσικό αέριο

«Εάν οι κυβερνήσεις ανακοινώσουν ένα μελλοντικό ανώτατο όριο τιμών, οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα κίνητρο να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά ακριβώς το αντίθετο: θα ήταν ξαφνικά οικονομικά ελκυστικό να αναβάλουν τις ενέσεις αποθήκευσης ή ακόμη και να εξαντλήσουν τις αποθήκες σήμερα και να πωλούν φυσικό αέριο όσο οι τιμές είναι υψηλές», δήλωσε στη EURACTIV ο Lion Hirth, επίκουρος καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στη Σχολή Hertie στο Βερολίνοσε.

«Τα χαμηλότερα επίπεδα αποθήκευσης δεν είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον», συνέχισε ο Χιρθ, υπογραμμίζοντας ότι η επείγουσα προτεραιότητα είναι να γεμίσουν οι αποθήκες πριν από τον επόμενο χειμώνα.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαφήμιση