Αρχική Ζώα «Καναρίνια σε ορυχείο»: Εξαφάνιση πτηνών σήμα κινδύνου για τον πλανήτη

«Καναρίνια σε ορυχείο»: Εξαφάνιση πτηνών σήμα κινδύνου για τον πλανήτη

Ο πληθυσμός των πτηνών στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει μειωθεί κατά 3 δισεκατομμύρια από το 1970, ενώ 600 εκατομμύρια έχουν εξαφανιστεί από την Ευρώπη από το 1980.

0
πουλιά
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Τα καναρίνια των ορυχείων – δεν αποτελεί αστικό μύθο – είναι γεγονός, έσωσαν χιλιάδες ζωές στα ορυχεία. Λειτουργούσαν ως δείκτες διαρροής δηλητηριωδών αερίων και όταν αυτά έπεφταν νεκρά, για τους εργάτες στα ορυχεία σήμαινε συναγερμός και εγκατέλειπαν τις στοές. Τώρα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα καναρίνια… φαίνεται να απώλεσαν αυτή την πραγματικά σωτήρια λειτουργία τους για τους ανθρώπους.

Σήμερα ωστόσο η ραγδαία εξαφάνιση πολλών πτηνών από τον πλανήτη δημιουργεί έναν ακόμη συναγερμό. Έναν συναγερμό που θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Δισεκατομμύρια πτηνά εξαφανίζονται λόγω των επιπτώσεων της ανθρωπότητας στη Γη, σύμφωνα με παγκόσμια επισκόπηση.

Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 11.000 είδη πουλιών σε όλο τον κόσμο.  Οι πληθυσμοί ωστόσο των μισών εξ΄ αυτών συστηματικά μειώνονται, ενώ μόλις το 6% αυξάνεται. Το πέταγμα και το τραγούδι τους τα καθιστούν ευκολότερα στη μελέτη από πολλά ζώα, που σημαίνει ότι είναι η καλύτερα μελετημένη μεγάλη ομάδα.

Δείκτες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής

Οι πληθυσμοί των πτηνών επηρεάζονται επίσης από όλες τις ζημιές που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, από την καταστροφή άγριων οικοτόπων, την κλιματική κρίση και τα φυτοφάρμακα και άλλη ρύπανση, μέχρι το υπερβολικό κυνήγι και τις επιπτώσεις ξένων ειδών και ασθενειών. Αυτό τους καθιστά τους καλύτερους ζωντανούς δείκτες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, είπαν οι επιστήμονες.

Δισεκατομμύρια πτηνά έχουν χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες μόνο στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Ενώ υπάρχουν περισσότερα είδη στις τροπικές περιοχές, ένα μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει με εξαφάνιση στα εύκρατα και σε μεγάλο βαθμό πλουσιότερα έθνη, σύμφωνα με την επιστημονική ανασκόπηση.

Πολιτική διάσωσης

Οι προσπάθειες διατήρησης ήταν επιτυχείς ως προς τη διάσωση μεμονωμένων ειδών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες , αλλά απαιτείται πολιτική βούληση και χρηματοδότηση προκειμένου να αντιστραφεί η παγκόσμια παρακμή, είπαν οι ερευνητές.

Οι εργασίες διατήρησής τους έχουν βελτιώσει τους πληθυσμούς 70 ειδών, ωστόσο η κατάσταση σε 391 είδη έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Παγκόσμια δεδομένα που συγκέντρωσε η Birdlife International υποστήριξαν την ανασκόπηση και η διευθύνουσα σύμβουλος της ομάδας προστασίας, Patricia Zurita, δήλωσε: «Τα πουλιά είναι πραγματικά το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο ως δείκτες για την υγεία του πλανήτη μας, δεδομένης της ευαισθησίας τους στις αλλαγές του οικοσυστήματος, της παρουσίας τους σε όλο τον πλανήτηι. Πρέπει να ακούμε και να ενεργούμε σύμφωνα με όσα μας λένε τα πουλιά, καθώς εξαφανίζονται όλο και πιο γρήγορα».

Εξαίρεση τα υδρόβια πτηνά

Μια εξαίρεση στην ευρύτερη μείωση είναι μεταξύ των υδρόβιων πτηνών, όπου οι πληθυσμοί που ζουν σε υδροβιότοπους στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 13% από το 1970. Η αποκατάσταση σχετικά μικρών περιοχών υδροβιότοπων μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο, ενώ τα πουλιά που ζουν σε λιβάδια και δάση χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες περιοχές.

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annual Review of Environment and Resources , διαπίστωσε ότι το 48% των ειδών πτηνών είναι γνωστό ή υποθέτουμε ότι υφίσταται μείωση πληθυσμού, 39% με σταθερές τάσεις, 6% αυξήσεις και 7% με άγνωστες τάσεις.

Συνελήφθη άνδρας με προστατευόμενα πουλιά στη βαλίτσα του
AFP

Εξαφανίσεις πτηνών σε Αμερική και Ευρώπη

Τα περισσότερα μακροπρόθεσμα δεδομένα προέρχονται από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ινδία και ορισμένες τοποθεσίες στην Αφρική, αλλά πιο πρόσφατη παρακολούθηση στη Λατινική Αμερική και την Ασία δείχνει παρόμοια αποτελέσματα. Ο πληθυσμός των πτηνών στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει μειωθεί κατά 3 δισεκατομμύρια από το 1970, ενώ 600 εκατομμύρια έχουν εξαφανιστεί από την Ευρώπη από το 1980.

Η ανασκόπηση καταγράφει μια εκπληκτική γκάμα πουλιών, από πληθυσμούς της Ανταρκτικής που φωλιάζουν 200 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα στην Ανταρκτική μέχρι αυτά που φωλιάζουν στην έρημο Ατακάμα. Ένας γύπας του Rüppell έχει αναφερθεί να πετά σε υψόμετρο 11.300 μέτρων, ενώ οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι μπορούν να βουτήξουν περισσότερα από 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πουλιά έχουν τεράστια πολιτιστική αξία, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς των σπόρων και της κατανάλωσης παρασίτων.

Κίνδυνοι και αντιστάσεις

Τα πουλιά επηρεάζονται από όλες τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, 2,7 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στον Καναδά από την κατανάλωση φυτοφαρμάκων, ενώ οι οικόσιτες γάτες μπορεί να σκοτώνουν 2,4 δισεκατομμύρια το χρόνο στις ΗΠΑ. Οι πιο απειλούμενες οικογένειες πτηνών είναι εκείνες που είναι μεγαλύτερες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπαραχθούν, συμπεριλαμβανομένων των παπαγάλων, των άλμπατρος, των γερανών και των εύσωμων πτηνών όπως η αυστραλιανή γαλοπούλα. Όλες οι χώρες φιλοξενούν τουλάχιστον ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος πτηνών και 10 έθνη έχουν περισσότερα από 75, σύμφωνα με την επισκόπηση.

 

Τα είδη των γεωργικών εκτάσεων μειώνονται ραγδαία, αναφέρει η ανασκόπηση. Έχει μειωθεί κατά 57% στην Ευρώπη από το 1980. Η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα: «Το αυξανόμενο αποτύπωμα του ανθρώπινου πληθυσμού αντιπροσωπεύει τον απόλυτο μοχλό των περισσότερων απειλών για τη βιοποικιλότητα των πτηνών. Η έλλειψη προόδου στη διατήρηση [των πτηνών] συνήθως αντανακλά την έλλειψη πόρων ή πολιτικής βούλησης, παρά την έλλειψη γνώσης του τι πρέπει να γίνει».

Ο καθηγητής Stuart Pimm, στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ, είπε ότι η ανασκόπηση ήταν εξαιρετική και έγκυρη, ακόμη και με την αραιή διαθεσιμότητα δεδομένων σε ορισμένες περιοχές. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα όλων των ειδών πτηνών ζουν σε τροπικά δάση και οι ανθρώπινες ενέργειες συρρικνώνουν αυτούς τους βιότοπους», είπε ο Pimm. «Ακόμη και χωρίς λεπτομερείς εκτιμήσεις πληθυσμού, ο αριθμός τους είναι σίγουρα σε πτώση».

Ο Alexander Lees, από το Πανεπιστήμιο του Manchester Metropolitan, UK, σημειώνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αισθάνονται ανίσχυροι για να βοηθήσουν στην αναστροφή της μείωσης.  «Εάν μια εταιρεία σχετίζεται με την αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, μην αγοράζετε πράγματα από αυτήν», είπε. «Και αν όλοι αφιερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη γη στους κήπους τους για τη φύση, τότε αυτό αθροίζεται σε αρκετά μεγάλη έκταση. Ένας άλλος μοχλός είναι η ψήφος μας…».

 

Διαφήμιση