Αρχική Περιβάλλον Καμία παράταση για ενστάσεις στους δασικούς χάρτες

Καμία παράταση για ενστάσεις στους δασικούς χάρτες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
δασικοί χάρτες
Διαφήμιση

Καμία παράταση στην υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες δε δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κλείνει τον κύκλο της υποβολής τους. Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου 2022 με τους επιστημονικούς συλλόγους, φορείς ιδιοκτητών και αγροτών καθώς και βουλευτές να δηλώνουν αναγκαία την τρίμηνη τουλάχιστον παράταση.

Οι πιεστικές προθεσμίες για τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο ορίζονται από τους θεσμούς προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Όχι» Αμυρά στην παράταση

«Όχι. Δεν θα δώσουμε άλλη παράταση. Η τελευταία που δώσαμε ήταν για να εξισώσουμε τους χρόνους της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή καταληκτική προθεσμία για όλους είναι η  31η  Μαΐου 2022» δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στην παράταση που δόθηκε για λίγες ημέρες για την Κρήτη έκανε σαφές ότι ήταν η μόνη εξαίρεση και όρισε την  31η Μαΐου 2022 ημέρα Τρίτη  (άρθρο 49 Ν. 4933/2022 ΦΕΚ/Α/99) όπως και για όλη την Ελλάδα ως καταληκτική προθεσμία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες δεν θα δοθεί νέα παράταση.

Γιώργος Αμυράς
Γιώργος Αμυράς

Επίσπευση έργων για εκταμίευση της νέας δόσης

Η Ελλάδα  με βάση την 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών δεν έχει ακόμη εκπληρώσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε από τον Ιούνιο του 2018 και αφορούν, μεταξύ άλλων, την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το φθινόπωρο, ώστε εφόσον το Eurogroup του Ιουνίου ανάψει το «πράσινο φως», να πετύχει η Ελλάδα το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022.

Αντί για έλεγχο ανά τρίμηνο, η μεταπρογραμματική παρακολούθηση προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο και γενικότερα είναι πιο χαλαρή. Γι΄ αυτό θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο 2022  όλες οι δεσμεύσεις, μεταξύ αυτών η πρόοδος του κτηματολογίου και η κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της επικράτειας,  που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.

Νέα παράταση ζητά η Κρήτη

Στο μεταξύ διευρύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων και εντείνονται οι πιέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως στην Κρήτη, για να δοθεί νέα παράταση για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες. Φορείς της Κρήτης,  που έχουν συστήσει συντονιστική επιτροπή και συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο, ζητούν να δοθεί νέα παράταση ενώ προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

δασικοί χάρτες Κυκλάδες

«Χρειάζεται εξάμηνη παράταση»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας Ιωάννης Σπανός, όπως δήλωσε στο ecopress , είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση έξι μηνών, τονίζοντας ότι διαφορετικά το εγχείρημα της αναμόρφωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία. Ο κ Σπανός, αναφέρει ότι οι δασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είναι απογυμνωμένες από προσωπικό, δεν έχουν γίνει ακόμη οι αναγκαίες και αποφασισμένες προσλήψεις 300 δασολόγων και 200 δασοπόνων, δεν έχουν συσταθεί οι απαιτούμενες επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων.

20% των ιδιοκτησιών αφορούν ειδικές περιπτώσεις

Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, υπογράμμισε ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν ήδη γίνει για την εξαίρεση εκτάσεων με ασπάλαθους από τη δασική νομοθεσία, την υποχώρηση του δημοσίου από εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει αποδεδειγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις καλύπτεται η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτησιών, και απομένει ποσοστό περίπου 20%  των ιδιοκτησιών, που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις, για τις οποίες πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις.

Έχουν εξεταστεί 50.000 παλιές ενστάσεις

Ο κ Αμυράς ανακοίνωσε επίσης στη Βουλή ότι από τις παλαιές 174.000 εκκρεμείς από το 2017 ενστάσεις στους δασικούς χάρτες έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα περί τις 50.000 ενστάσεις, έχουν συγκροτηθεί 120 με 130 επιτροπές από νομικό, μηχανικό και δασολόγο για εξέταση των ενστάσεων και ανά περιοχές τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, που αποφαίνονται για δασικά και ιδιοκτησιακά θέματα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη σύσταση περισσότερων επιτροπών και συμβουλίων για την αντιμετώπιση των θεμάτων.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ1

«Δυστυχώς η Ελλάδα έφτασε να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες και δασολόγιο. Τώρα πια είμαστε πάρα πολύ κοντά να αποκτήσει επιτέλους η χώρα δασικούς χάρτες κυρωμένους, έγκυρους, σωστούς ολοκληρωμένους, έτσι ώστε να ξέρουμε και πού βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε και που δεν υπάρχει δάσος για να αναπτύξουν οι πολίτες την οικονομική τους δραστηριότητα και όποια άλλη σύμφωνα με το νόμο επιθυμούν» είπε ο υφυπουργός.

Απαραίτητη η τρίμηνη παράταση

Ο κ. Κεγκέρογλου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων, υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές, κ.α. Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε: την παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον για τρεις μήνες, την συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, κ.α.

ΠΗΓΗ: ECOPRESS.GR

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤα Ποσειδώνια 2022 η πρώτη Βιώσιμη Εκδήλωση στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΒιώσιμος τουρισμός με μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική κοινωνία