Αρχική Ελλάδα Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν από το Νταβός

Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν από το Νταβός

«Ενώ πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και πίστεψα ότι ήταν μια καλή συνάντηση αλλά έναν μήνα μετά είδαμε υπερπτήσεις χωρίς προηγούμενο πάνω από τα νησιά μας».

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

«Αν νομίζει ο πρόεδρος Ερντογάν πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας, κάνει λάθος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Borge Brende, φρόντισε να απαντήσει στο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια δήλωση απόρροια της ενόχλησης της Τουρκίας για το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα.

«Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα και εμείς είπαμε “όχι” και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ευρωπαϊκή ηγεσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια. Ότι δεν ήθελε να μου μιλήσει. Οπότε ελπίζω ότι θα αλλάξει γνώμη ξανά, αλλά για να σοβαρευτούμε, είμαστε γείτονες και πάντα χρειάζεται να μιλάμε και να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς.

erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Δεν θα γίνουμε ποτέ εμείς εκείνοι που δεν θα θέλουν να μιλάνε με τους γείτονές τους. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα κάνω γνωστό στον κόσμο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται αναθεωρητικά, κάνει λάθος. Γιατί, αυτό που έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες, είναι ότι ενώ πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και πίστεψα ότι ήταν μια καλή συνάντηση αλλά έναν μήνα μετά είδαμε υπερπτήσεις χωρίς προηγούμενο πάνω από τα νησιά μας και αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και θα θέτω αυτό το θέμα όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει την συμπεριφορά της».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αλλά και στο θέμα των εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2023.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός, από το Νταβός, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για την ομιλία του στο Κογκρέσο, είπε: «Ήταν τιμή για μένα και για τη χώρα. Όπως ξέρετε αυτές οι ομιλίες στη συνεδρίαση του Κογκρέσου δεν συμβαίνουν. Και συνέχισε λέγοντας πως η σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εστιάζεται μόνο στην άμυνα.

«Δείτε για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποκτά στρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Αφορά βέβαια και την οικονομική μας συνεργασία».

Άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια

Στη συνέχεια, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Ήταν μια ευκαιρία για εμένα να δείξω πόσο άλλαξε η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια. Να δείξω ότι η Ελλάδα των ελλειμμάτων η Ελλάδα που ήταν υπό τον έλεγχο προγραμμάτων δεν υπάρχει πια. Η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνεια της στο ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο άλλαξε η Ελλάδα.
Κάναμε δραστικές αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Πάντα λέγαμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολογούσε την οικονομία και όσο υπερφορολογείς δεν έχεις ανάπτυξη

Στόχος μας ήταν να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσουμε επενδύσεις και το πετύχαμε. Κοίταζα τα στοιχεία του ΟΑΣΑ και είδα ότι η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη μείωση στους φόρους. Το κάναμε αυτό χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Η ανάπτυξη αυξάνεται περισσότερο από όσο φανταζόμασταν.

Την ίδια ώρα αλλάξαμε πλήρως το ρυθμιστικό περιβάλλον και ψηφιοποιήσαμε το κράτος. Μειώσαμε την γραφειοκρατία και οι Έλληνες είναι ικανοποιημένοι καθώς μπορούν από το κινητό τους να κανουν συναλλαγες με το δημόσιο αντί να στέκονται στις ουρές. Η οικονομία αναβαθμίστηκε και θα βγουμε από την ενισχυμένη επιτήρηση τον Αύγουστο και η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή το 2023».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Και κατέληξε: «Κανείς δεν ανησυχεί πια για την Ελλάδα και αν την συγκρίνει κανείς την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια το 2012 με την Ελλάδα του 2022 είμαστε μια χώρα με εμπιστοσύνη στον εαυτό της, μια χώρα ανθεκτική, πολεμήσαμε τον λαϊκισμό και νικήσαμε την λαϊκίστικη ρητορική γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά.

Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα, τον κατώτατο μισθό 10% και ξέρουμε ότι είναι ακόμα χαμηλά και με απασχολεί πολύ αυτό το θέμα».

 

Διαφήμιση