Αρχική Special Topics Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας: Φώτισε τις αντίθετες απόψεις παρά τις απειλές

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας: Φώτισε τις αντίθετες απόψεις παρά τις απειλές

Ποια η θέση της Κίνας απέναντι στις απειλές από πλευράς ΕΕ για συνέπειες αν σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας. Τί είπε ο πρόεδρος της Κίνας και τί θα πράξει η ΕΕ απέναντι στη σταθερή στάση του Πεκίνου;

0
cina
Εικόνα: Olivier Matthys/EPA-EFE
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με προσεκτικά διατυπωμένες απειλές σήμερα η ΕΕ προειδοποίησε την Κίνα για πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση που αποφάσιζε να σταθεί πιο κοντά στη Ρωσία και να εξουδετερώσει επί της ουσίας  τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες εναντίον της Μόσχας.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, όπως φάνηκε και από τις διατυπώσεις μετά το πέρας της περίπου μία ώρας τηλεδιάσκεψης, απλώς επιβεβαίωσαν το χάσμα, μεταξύ των δύο πλευρών.

Δύσκολη επικοινωνία

Οι συνομιλίες με τον Σι— που ένας διπλωμάτης της ΕΕ περιέγραψε ως «δύσκολες» — η Ursula von der Leyen και ο Charles Michel, πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν έδειξαν σημάδια ότι γεφύρωσαν το τεράστιο χάσμα μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε αντιπαράθεση, η φον ντερ Λάιεν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο πλευρές είχαν απλώς «αντίθετες απόψεις».

Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν σήμερα τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις τους κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπέμποντας μια συγκαλυμμένη απειλή ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τις συναλλαγές με την Κίνα, εάν το Πεκίνο ταχθεί πολύ στενά με τη Μόσχα.

Κορυφαίοι διπλωμάτες της ΕΕ συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία της Κίνας. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πανδημία COVID-19 και την κλιματική αλλαγή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε στην απογευματινή σύνοδο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Σι κάλεσε την ΕΕ και την Κίνα «να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης».

Τι είπαν οι δύο πλευρές;

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ μίλησαν επίσης με τον Λι Κετσιάνγκ, πρωθυπουργό του κρατικού συμβουλίου της Κίνας.

Ο Λι είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Κίνα «αντιτίθεται στη διαίρεση των μπλοκ και στο να παίρνει θέση», δήλωσε ένας Κινέζος διπλωμάτης στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA. Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV είπε ότι ο Λι πρόσθεσε ότι η Κίνα πιέζει για ειρήνη με τον «δικό της τρόπο».

Η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Κάναμε πολύ σαφές ότι η Κίνα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις κυρώσεις μας». Προειδοποίησε επίσης το Πεκίνο ότι η υποστήριξη στη ρωσική εισβολή «θα οδηγούσε σε μεγάλη ζημιά στη φήμη» της Κίνας στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωστόσο είπε ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει καμία ρητή διαβεβαίωση από την Κίνα για το θέμα.

Chinese Premier Li Keqiang and European Commission President Ursula von der Leyen speak during the videoconference.

Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων ή παροχής βοήθειας στη Ρωσία θα παρατείνουν τον πόλεμο», κάτι που «δεν είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον κανενός».

Σε τι επικεντρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής;

Η ΕΕ είχε πει ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα μόλις έθεσε τη Σαγκάη σε lockdown λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό.

Η Κίνα παρέχει πολιτική υποστήριξη στη Μόσχα και υποστηρίζει  ότι οι ΗΠΑ, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ ευθύνονται για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ΕΕ διαφωνεί σθεναρά με αυτήν την εκτίμηση και ελπίζει να χρησιμοποιήσει την επιρροή και τους οικονομικούς μοχλούς της για να παρακινήσει την Κίνα να αλλάξει πορεία.

Ο Σι τα είπε έξω από τα δόντια

Η αξιολόγηση του Πεκίνου για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ χτύπησε μια εντελώς διαφορετική νότα. Επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την ισχυρή διατλαντική ενότητα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο Σι φρόντισε να ενθαρρύνει την Ευρώπη να αναπτύξει τη δική της «αυτόνομη» πολιτική για την Κίνα.

Ο Σι μάλιστα δεν παρέλειψε απέναντι στους δύο υψηλόβαθμους εκπροσώπους της ΕΕ να επισημάνει την  εκτίμησή του για την προέλευση του πολέμου.

«Η κρίση στην Ουκρανία προέρχεται από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις ασφαλείας στην Ευρώπη», είπε στους δύο ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Η θεμελιώδης λύση είναι να μεριμνήσουμε για τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών. Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να επιτρέψει στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου να οικοδομήσει το παγκόσμιο και περιφερειακό πλαίσιο ασφάλειας.”

«Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά… και δεν μπορεί να δεσμεύσει ολόκληρο τον κόσμο για το θέμα, πόσο μάλλον να υποχρεώσει τους πολίτες όλων των χωρών να πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας της», είπε ο Σι. «Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να χρειαστούν χρόνια, μια δεκαετία ή δεκαετίες για να επανέλθει [στην κανονικότητα] μετά».

Επίσης, αναπάντητο από τον Σι έμεινε το αίτημα του Σαρλς Μισέλ για επικοινωνία του Σι με τον Ζελένσκι.

Τί θα κάνει η Ευρώπη

Η Daniela Schwarzer, εκτελεστική διευθύντρια των Ιδρυμάτων Ανοιχτής Κοινωνίας στην Ευρώπη και την Ευρασία, δήλωσε στη DW ότι: «Εάν η Κίνα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, θα υπάρξει μια εντελώς νέα συζήτηση και αυτή είναι η επιβολή κυρώσεων στην Κίνα, η οποία θα είναι πολύ δαπανηρή για την Ευρώπη», είπε η Schwarzer, προσθέτοντας: «Η ΕΕ χρειάζεται την Κίνα με διάφορους τρόπους».

Οι επενδύσεις και το εμπόριο αποτελούν οικονομική συνιστώσα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας, επεσήμανε.

Το συνολικό ημερήσιο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια (2,2 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ το ημερήσιο εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας φτάνει μόνο τα 330 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Politico, DW, Reuters

Διαφήμιση