Αρχική Special Topics Ουκρανία 60η μέρα: Μια χώρα κατεστραμμένη με θύματα τους πολίτες της

Ουκρανία 60η μέρα: Μια χώρα κατεστραμμένη με θύματα τους πολίτες της

Αυτό που στο τέλος θα μείνει είναι μία πλήρως καταστραμμένη χώρα, με θύματα τους πολίτες της που έχουν συρθεί στα πεδία των μαχών, στα καταφύγια, στους δρόμους της προσφυγιάς

0
καταφυγια Ουκρανία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις 24/2 ο ρώσος πρόεδρος κήρυττε την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και έκτοτε η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μαχών, με 12 εκατ. ανθρώπους να έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Οι Δυτικοί έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το ουκρανικό στην αντιπαράθεσή τους με την Ρωσία, με την επιβολή κυρώσεων και μέτρα στραγγαλισμού της οικονομίας της. Από πλευράς της η Μόσχα δηλώνει ότι η ρωσική οικονομία αντέχει και ότι στρατιωτικά έχει πετύχει τους στόχους της.

Αυτό που στο τέλος θα μείνει είναι μία πλήρως καταστραμμένη χώρα, με θύματα τους πολίτες της που έχουν συρθεί στα πεδία των μαχών, στα καταφύγια, στους δρόμους της προσφυγιάς -εγκλωβισμένοι μέσα σε εθνικιστικά – μιλιταριστικά στρατόπεδα.

 

Οι Ευρωπαίοι και ο …λογαριασμός

Ο ευρωατλαντικός παράγοντας σε πλήρη ανάπτυξη προς αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία όπως και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη διεκδικούν το δικό τους ρόλο στον παγκόσμιο καταμερισμό εξουσίας. Με διακρατικούς πολέμους, συγκρούσεις σφαιρών επιρροής, ανταγωνισμούς οικονομικούς  –προς αναδιαμόρφωση γεωπολιτικών ισορροπιών σε ένα πολυπολικό κόσμο και πέραν της φθίνουσας αμερικανικής ηγεμονίας.

Οι ΗΠΑ τώρα κομπάζουν για τη σφυρηλάτηση του ευρωατλαντικού άρματος και την ανάπτυξη στρατηγικού κλοιού πέριξ της Ρωσίας, με τους Ευρωπαίους να είναι αυτοί που θα πληρώσουν… τον λογαριασμό.

Οι Ρώσοι λένε ότι κάποιοι ευρωατλαντικοί επιδιώκουν την συνέχιση του πολέμου, γιατί έτσι θεωρούν ότι μπορούν να αποδυναμώσουν την Ρωσία. Επίσης, πολλοί πλέον εκτιμούν ότι αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει – όχι κατ’ ανάγκη με τη σημερινή μορφή της. Η αποστολή νέων οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία είναι πλέον διαρκής, ενώ αναπτύσσονται διάφορα σχέδια στην κατεύθυνση οργάνωσης της στρατιωτικής παρέμβασης των δυτικών κέντρων.

Συνάντηση για την Ουκρανία

Περισσότερα από 40 κράτη έχουν προσκληθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο να συμμετάσχουν σε συνάντηση για την Ουκρανία, που θα διεξαχθεί την Τρίτη στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στην Γερμανία. Μια διάσκεψη όχι υπό την ομπρέλα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθ’ ότι θα συμμετάσχουν και κράτη που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Για νέα φάση στης στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας μίλησε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ στο Κίεβο σήμερα Κυριακή.

Η απάντηση της Μόσχας

Οι Ρώσοι φρόντισαν να στείλουν το μήνυμά τους στην ευρωατλαντική πλευρά. Βομβάρδισαν χθες μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην Οδησσό, τα οποία είχαν παραδοθεί από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Ενεργώντας όπως ακριβώς είχαν πεί, δηλαδή ότι αυτές οι αποστολές και μεταφορές όπλων από τους δυτικούς στην Ουκρανία αποτελούν στρατιωτικό στόχο. Πάντως, μία τέτοια εμπλοκή των ευρωατλαντικών αποτελεί παράγοντα υποδαύλισης της σύγκρουσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παγκόσμιες πλέον εξελίξεις, τις κοινωνίες και του λαούς, που είναι οι χαμένοι και σε πόλεμο και σε ειρήνη –όσο αυτοί παραμένουν… άβουλοι και μοιραίοι.

Διαφήμιση