Αρχική Ειδήσεις Ολοκληρώνεται σήμερα η παρασκευή του Αγίου Μύρου

Ολοκληρώνεται σήμερα η παρασκευή του Αγίου Μύρου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αγιο μυρο
Διαφήμιση

Σήμερα ολοκληρώνεται η παρασκευή του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Η τελετουργική διαδικασία της έψησης του Αγίου Μύρου ξεκίνησε μεγάλη Δευτέρα μετά τον αγιασμό των βασικών συστατικών του και κατά τη διάρκεια ειδικής ακολουθίας κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ράντισε με αγίασμα τους λέβητες, τα σκεύη και τα υλικά. Στη συνέχεια, κρατώντας αναμμένα τα δικηροτρίκηρα, άναψε τους πέντε λέβητες.

Η παρασκευή του Αγίου Μύρου γίνεται κάθε 10 χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μοιράζεται σε όλες τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις του κόσμου. Σήμερα, Μ. Τετάρτη γίνεται η τελική συμπλήρωση των συστατικών με βασικό υλικό το ροδέλαιο που είναι το πιο έντονο αρωματικό συστατικό του Αγίου Μύρου. Αφού γίνει ο καθαγιασμός στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ιερείς, κρατώντας ανά δύο τον κάθε αμφορέα, μεταφέρουν το Αγιο Μύρο στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.

Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

 

Τα 57 συστατικά του Αγίου Μύρου

Οι βασικότερες πρώτες ύλες προέρχονται από κάποια συστατικά τα οποία παρασκευάζονται από φυτικά υλικά της Ελλάδας, όπως είναι το λάδανο, η μαντζουράνα, το δεντρολίβανο και διάφορα άλλα. Τα υπόλοιπα υλικά προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Από την Αντιόχεια στη Συρία, από την Υεμένη όπως και τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα.

Τα 57 συστατικά του Αγίου Μύρου αναφέρονται στον Πατριαρχικό Κατάλογο του 1890 και κάποια από αυτά είναι τα εξής: «έλαιον καθαρόν, οίνος στίφων μέλας, ανθόνερον αρίστης ποιότητας, ροδόσταμον αρίστης ποιότητας, μαστίχη καθαρή, μετζουβί ή κόμμι ευώδες, άμωμον, ξυλαλόη μαβέρτη, πέπερι μακρό, κάρυα αρωματικά, φύλλος ινδικός, ξυλοκασία ήτοι αγγέλικα Βοεμίας, στύραξ υγρά, σμύρνα καθαρά, πέπερις, εχινάνθη, ξυλοβάλσαμον, άκορος ή κάλαμος ευώδης, ίρις φλωρεντινή, βάκχαρις ή αντ’ αυτής εμπερατόρια».

Η χρήση του Αγίου Μύρου

  • Στο χρίσμα του βαπτίσματος προκειμένου να δοθούν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος σε εκείνον που βαπτίζεται
  • Για το χρίσμα ανθρώπων που γίνονται χριστιανοί ορθόδοξοι από άλλα δόγματα, των οποίων θεωρείται έγκυρη η προηγούμενη βάπτιση
  • Για τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας σε καινούργιους ναούς
  • Στην καθιέρωση αντικειμένων και εικόνων
  • Στη στέψη ορθοδόξων Βασιλέων και Αυτοκρατόρων
  • Στην ανακομιδή ιερών λειψάνων

 

Διαφήμιση