Αρχική Διάστημα «Nεκρή ηλιακή κηλίδα» εκτοξεύει μπάλα πλάσματος προς τη Γη

«Nεκρή ηλιακή κηλίδα» εκτοξεύει μπάλα πλάσματος προς τη Γη

Αναμένεται να χτυπήσει τη Γη στις 14 Απριλίου. Πιθανά θα υπάρξουν μικρές επιπτώσεις στις δορυφορικές λειτουργίες και το σέλας μπορεί να γίνει ορατό σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη

0
sunspot
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μία «νεκρή» ηλιακή κηλίδα εξερράγη τη Δευτέρα (11 Απριλίου), προκαλώντας μαζική εκτόξευση ηλιακού υλικού που κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της Γης.

Η έκρηξη προέρχεται από μια νεκρή ηλιακή κηλίδα που ονομάζεται AR2987, σύμφωνα με το SpaceWeather.com. Η έκρηξη της ηλιακής κηλίδας απελευθέρωσε φορτία ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας, η οποία οδήγησε επίσης σε εκτίναξη μάζας στέμματος (CME) – εκρηκτικές μπάλες ηλιακού υλικού – και οι δύο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πιο έντονο βόρειο σέλας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης Το υλικό σε αυτό το CME είναι πιθανό να επηρεάσει τη Γη στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με το SpaceWeather.

Μια ηλιακή έκλαμψη και μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας παρατηρήθηκαν να εκτοξεύονται από τη «νεκρή» ηλιακή κηλίδα AR 2987 στις 11 Απριλίου 2022.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του ήλιου . Προκαλούνται από έντονη μαγνητική ροή από το εσωτερικό του ήλιου, σύμφωνα με το Space Weather Prediction Center(ανοίγει σε νέα καρτέλα). Αυτά τα φαινόμενα είναι προσωρινά και μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως μήνες. Η ιδέα μιας «νεκρής» ηλιακής κηλίδας είναι περισσότερο ποιητική παρά επιστημονική, είπε ο Philip Judge, ηλιακός φυσικός στο Παρατηρητήριο Υψηλού Υψομέτρου στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR).

Κατηγορία C

Όποιο κι αν είναι το μέλλον του AR2987, η ηλιακή κηλίδα έβγαλε μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας C στις 5:21 τη Δευτέρα (11 Απριλίου). Τέτοιες εκλάμψεις συμβαίνουν όταν το πλάσμα και τα μαγνητικά πεδία πάνω από την ηλιακή κηλίδα υποχωρούν υπό πίεση. επιταχύνονται προς τα έξω, είπε ο Judge, επειδή θα συναντούσαν πυκνό υλικό αν κατέβαιναν προς τα κάτω προς το εσωτερικό του ήλιου.

Οι εκλάμψεις κατηγορίας C είναι αρκετά συχνές και σπάνια προκαλούν άμεσες επιπτώσεις στη Γη. Μερικές φορές, όπως με τη σημερινή έκρηξη, οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να προκαλέσουν εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων, οι οποίες είναι τεράστιες εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από τον ήλιο που ταξιδεύουν προς το διάστημα με εκατομμύρια μίλια την ώρα. Οι ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας C σπάνια πυροδοτούν CME, σύμφωνα με το SpaceWeatherLive(ανοίγει σε νέα καρτέλα), και όταν το κάνουν, τα CME είναι συνήθως αργά και αδύναμα.

Το CME της Δευτέρας ενδέχεται να προκαλέσει μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα (G1) στις 14 Απριλίου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μικρές επιπτώσεις στις δορυφορικές λειτουργίες και ασθενείς διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με το SpaceWeather. Επίσης, το σέλας μπορεί να γίνει ορατό σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το συνηθισμένο.

Ολόκληρο το άρθρο στο LiveScience

Διαφήμιση