Αρχική Special Topics Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» με τους συνεργάτες του Πούτιν

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» με τους συνεργάτες του Πούτιν

Ο Βλαντιμιρ Πούτιν ζήτησε τα ονόματα των στρατηγών του που θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Βλαντιμίρ Πούτιν
Διαφήμιση

Μεγαλώνει η λίστα του Πούτιν με τους στρατηγούς και συνεργάτες που τον έχουν απογοητεύσει σχετικά με την θέση που λαμβάνουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόσφατα Ρώσοι στρατηγοί που θέλουν να λάβει τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία έστειλαν επιστολή στον Πούτιν με το συγκεκριμένο αίτημα. Σε απάντηση, ο Ρώσος ηγεμόνας φέρεται να είπε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί και ζήτησε μια λίστα με αυτούς τους στρατηγούς.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Όλεγκ Ζντάνοφ δήλωσε στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Ukraine 24 ότι οι στρατηγοί διαβίβασαν την επιστολή στον κ. Πούτιν μέσω του Νικολάι Πατρούσεφ, Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος αναλυτής ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, στο Γενικό Επιτελείο της Μόσχας ωριμάζει η άποψη ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η επιθετική επιχείρηση προκειμένου να διατηρηθεί τουλάχιστον μέρος των χερσαίων δυνάμεων σε ετοιμότητα μάχης για την επίλυση άλλων ζητημάτων και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ομοσπονδία.

Άγνωστες είναι οι προθέσεις του Πούτιν με το τι θα κάνει με τη συγκεκριμένη λίστα των στρατιωτικών, αξίζει όμως να αναφερθεί τι συνέβη σε προηγούμενες περιπτώσεις που στενοί συνεργάτες του προκάλεσαν την οργή του.

«Κάτσε στη θέση σου» Σεργκέι Ναρίσκιν

Ο πρώτος που είχε δει τον Ρώσο πρόεδρο να έχει βγει από τα ρούχα του ήταν ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν ώρες πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ο νούμερο ένα πράκτορας της Ρωσίας «κατάπιε τη γλώσσα του» μετά από έντονη αντίδραση του Πούτιν κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

«Δώσαμε την ευκαιρία στην Ουκρανία να διεκδικήσει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Τώρα, στο χειρότερο σενάριο συζητάμε για την απόφαση που θα πάρουμε σήμερα», ακουγόταν να λέει ο Σεργκέι Ναρίσκιν.

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Πούτιν τον διέκοψε: «Τι εννοείς το χειρότερο σενάριο; Μήπως προτείνεις διαπραγματεύσεις;». Ο επικεφαλής υπηρεσίας κατασκοπείας ξαφνιάστηκε: «Όχι, ξέρετε εγώ…». «Μίλα καθαρά», είπε κοφτά τότε ο Πούτιν, «είσαι υπέρ της αναγνώρισης κυριαρχίας»;

«Είμαι υπέρ της πρότασης για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των δημοκρατιών», απάντησε. Ο Πούτιν, ο οποίος είχε αρχίσει να χαμογελά ειρωνικά, τον διέκοψε και πάλι: «Δεν μιλάμε εδώ για προσάρτηση, δεν είναι αυτό το θέμα μας». Και ο Ναρίσκιν απάντησε: «Είμαι υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας». Τότε, ο Πούτιν έβαλέ τέλος στον διάλογο, λέγοντας: «Ευχαριστώ, κάθισε στη θέση σου τώρα».

Ο Ναρίσκιν ήταν επί μακρόν σύμμαχος του Πούτιν, είχε διατελέσει προηγουμένως πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, ενώ η γνωριμία του με τον Ρώσο πρόεδρο τοποθετείται στα χρόνια της κοινής τους πορείας όταν υπηρετούσαν στην KGB, δηλαδή προτού ακόμα η ΕΣΣΔ διαλυθεί.

Ντβορνίκοφ
Ο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ

Αρχηγός της εκστρατείας του ο «Χασάπης της Συρίας»

Μία από τις επιλογές που έχουν συζητηθεί πολύ ήταν η απόφαση του Πούτιν να δώσει την αρχηγία της εκστρατείας στην Ουκρανία στον Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ ή αλλιώς τον διαβόητο «Χασάπη της Συρίας», όπως είχε γίνει γνωστό στις 9 Απριλίου.

Ο Ντβορνίκοφ πήρε τη θέση των τριών στρατηγών που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν επικεφαλής.

Ο συγκεκριμένος ανώτατος στρατιωτικός είναι αυτός που είχε κληθεί να βοηθήσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να κρατήσει την εξουσία στη Συρία, ενώ ήδη κατηγορείται ότι διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να πραγματοποιήσουν τη δολοφονική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, όπου τα θύματα ήταν τουλάχιστον 57.

Συνέλαβαν τον αρχηγό του ρωσικού Στόλου;

Η τρίτη περίπτωση είναι αυτή του Ιγκόρ Οσίποφ, του αρχηγού του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με αναφορές, ο Οσίποφ συνελήφθη με βίαιο τρόπο μετά τη βύθιση του Moskva.

Η συγκεκριμένη πληροφορία προέρχεται από ουκρανικές πηγές και δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα από κάποια ανεξάρτητη πηγή. Αν επιβεβαιωθεί, όμως, θα πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση που ο Πούτιν δεν θα έχει διστάσει να καρατομήσει έναν από τους βασικούς του συνεργάτες.

Ποιος είναι ο Οσίποφ

Ο Ιγκόρ Οσίποφ γεννήθηκε το 1973 στο Καζακστάν, τμήμα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και σπούδασε στην Ανώτερη Ναυτική Σχολή Πλοήγησης Υποβρυχίων, ενώ μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον Στόλο του Ειρηνικού.

Στη συνέχεια έκανε σπουδαία καριέρα με αποτέλεσμα να γίνει αρχηγός του Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο του 2019.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Οσίποφ προστέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «υπεύθυνος για την ενεργή υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που υπονομεύουν και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και τη σταθερότητα ή την ασφάλεια στην Ουκρανία».

putin soigou
Ο Σεργκέι ΣοΪγκού

 Η καρδιακή προσβολή του υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού  έπειτα από έντονη επίθεση που δέχτηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την επιχείρηση στην Ουκρανία εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες από κάθε σύσκεψη του υπουργείου του, σε ενημερώσεις και από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας «ενημέρωσε τον Πούτιν και το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας για την επιχείρηση στην Ουκρανία».

Τότε ξεκίνησαν και οι φήμες για τα προβλήματα Υγείας του Σοϊγκού, με ΜΜΕ να αναφέρουν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή μετά από μια «επίθεση» του Πούτιν εναντίον του, ενώ Δυτικά ΜΜΕ αμφισβήτησαν βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα με τον Ρώσο υπουργό να προεδρεύει σε σύσκεψη.

Η Daily Mail έγραψε ότι «σοβαρή καρδιακή προσβολή, η οποία ωστόσο δεν προκλήθηκε από φυσικά αίτια, φέρεται ότι υπέστη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού». Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία από Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία.

 

Διαφήμιση