Κύπρος: Δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Καθησυχαστική η Μ. Γκάγκα

    Μ. Γκάγκα: “τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό”.

    0
    Σχολείο Παιδιά
    Διαφήμιση

    Σύνταξη: ecozen.gr

    Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν στη χώρα δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, πού ίσως συνδέονται με αυτά που βρέθηκαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας που πληρούν τον ορισμό σε παιδία ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, πάντως, διευκρινίζει ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται επιβεβαιωμένα με τα αντίστοιχα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρούνται ύποπτα και εξετάζονται.

    Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας Κύπρου

    Το Υπουργείο Υγείας παρατηρεί προσεκτικά την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

    Πολλά από τα περιστατικά ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού και συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία.

    Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες. Σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκαν οι συνήθεις ιοί της Ηπατίτιδας (Α έως Ε). Περιστατικά διερευνώνται από τον Οκτώβριο του 2021 και δεν επιβεβαιώνεται συσχέτιση των περιστατικών αυτών ως παρενέργεια έναντι του εμβολίου COVID-19 καθότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.

    Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου προς τους γονείς

    Το Υπ. Υγείας της Κύπρου συστήνει στους γονείς να επικοινωνήσουν με τον ιατρό, εάν παρατηρήσουν στα παιδιά τους συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς).

    Παράλληλα, Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα,.

    Επιπρόσθετα, συστήνεται παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.

    Μίνα Γκάγκα: Τα περιστατικά δεν σχετίζονται

    Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, σε σχέση με το ζήτημα της ηπατίτιδας το οποίο έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο.

    Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».

    Γι’ αυτό το λόγο όπως τόνισε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά.

    Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.

    Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.

    Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα.

    Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.

    Διαφήμιση