Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» τεχνολογίες στην Ελλάδα

Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» τεχνολογίες στην Ελλάδα

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πρόβλεψη, με βάση την ενημέρωση για τις μονάδες που είναι υπό κατασκευή, είναι ότι το «φράγμα» των 10 GW θα σπάσει τον Σεπτέμβριο ενώ η συνολική ισχύς θα φθάσει στο τέλος του χρόνου στα 10,5GW.

0
ΑΠΕ Ανεμογεννήτριες
Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών της χώρας
Διαφήμιση

Υπάρχουν καλά νέα στο ενεργειακό; Κι όμως υπάρχουν, αφού το διήμερο 1ης και 2ας Απριλίου οι πράσινες τεχνολογίες κάλυψαν το 67% και 68% αντίστοιχα των ενεργειακών αναγκών της χώρας, μεγέθη που αποτελούν νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα μεγέθη που καταγράφονται, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ποσοστό κάλυψης της ζήτησης για ενέργεια που καλύπτεται από τις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας, ενώ χαρακτηριστικό της δυναμικής των ΑΠΕ αποτελεί το γεγονός ότι στις 2 Απριλίου, για πρώτη φορά, έγινε και απόρριψη ισχύος 500 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές, για λόγους ευστάθειας του δικτύου.

Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ στην κάλυψη αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια

Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης αυτών των μεγεθών, η διείσδυση των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας.
Κι αν η λειτουργία του συστήματος με 68% συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών αποτελεί εξαιρετική επίδοση για σήμερα, και χαρακτηρίζεται «ρεκόρ», μόλις σε λίγα χρόνια θα αποτελεί κανόνα, καθώς ο στόχος για το 2030 είναι, το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, εξήγησε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υποδοχή ανανεώσιμων πηγών ισχύος 29 γιγαβάτ ως το 2030.

ΑΠΕ
Κάλυψη κατά 68% σε ηλεκτρική ενέργεια παρείχαν οι ΑΠΕ τις δύο πρώτες μέρες του Απριλίου

«Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW», σημείωσε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι «τα μεγάλα έργα αποθήκευσης είναι απαραίτητα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης) η ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα θα σπάσει εφέτος το όριο των 10GW.

Η πρόβλεψη, με βάση την ενημέρωση για τις μονάδες που είναι υπό κατασκευή, είναι ότι το «φράγμα» των 10 GW θα σπάσει τον Σεπτέμβριο ενώ η συνολική ισχύς θα φθάσει στο τέλος του χρόνου στα 10,5GW.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η εξέλιξη των ΑΠΕ από το 2019, καθώς σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ:

-Το 2019 τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 905 MW (εξ αυτών 746 MW αιολικά, 148 MW Φωτοβολταϊκά).
-Το 2020 συνδέθηκαν 999,3 νέα MW (535,6 MW αιολικά, 447 Φωτοβολταϊκά)
-Το 2021 εντάχθηκαν 1.233 MW (398 MW αιολικά, 808 MW Φωτοβολταϊκά)
-Η πρόβλεψη για το 2022 ανεβάζει την ισχύ των νέων μονάδων στα 1.900 MW (910 MW Αιολικά, 950 MW Φωτοβολταϊκά)

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη, οι προβλέψεις για το 2022, δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ (πρόκειται για τον ειδικό λογαριασμό για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ, ακόμη και μετά την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στη χρονιά για την επιδότηση της ενεργειακής κατανάλωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς τους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της KWh , οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα παιδί ανάμεσα στους έξι νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις στη Λβιβ
Επόμενο άρθροΟδηγική συμπεριφορά και οδική ασφάλεια από την Περιφέρεια Αττικής