Αρχική Υγεία - Διατροφή Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το χειρότερο σενάριο κατά τον Γ. Παυλάκη

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το χειρότερο σενάριο κατά τον Γ. Παυλάκη

Φωταγραφίζει ως υπεύθυνο τον αδενοϊό 41 και τονίζει πως ο κορωνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει

0
hpatitis1
Διαφήμιση

«Σοβαρό θέμα» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του, την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό, ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να συνδέεται με νόσηση από κορονοίό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το εμβόλιο.

Τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση, ανέφερε ο κ. Παυλάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Συμπλήρωσε δε ότι στην Αγγλία, τα κρούσματα κυμαίνονται από 70 έως 90.

Ο αδενοίός 41

Σύμφωνα με τον γιατρό, «τα τελευταία δεδομένα, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, ‘δείχνουν’ ότι μπορεί να ευθύνεται ένας κοινός αδενοϊός, ο αδενοϊός 41, ο οποίος ‘δεν κάνει ηπατίτιδες’. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «Χρειαζόμαστε χρόνο», όσον αφορά τις αιτίες της νόσου.

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».

Ο ρόλος του κορωνοϊού

Ίσως είπε ο κ. Παυλάκης, ο κορωνοϊός να συμμετέχει έμμεσα, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορωνοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορωνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν ευθύνονται τα εμβόλια κατά του covid-19

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλάκης, αυτό που είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας.

«Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 – 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», σημείωσε.

Ωστόσο σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 108 κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας – 79 βρίσκονται στην Αγγλία, τα 14 στη Σκωτία και τα υπόλοιπα στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Κρούσματα έχουν επίσης βρεθεί στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ισραήλ.

Οι ειδικοί σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα inews διερευνούν επίσης μια πιθανή σύνδεση με τη μόλυνση από τον Covid-19  και μια πιθανή αλλαγή στο γονιδίωμα του αδενοϊού. Περίπου το 77 τοις εκατό των περιπτώσεων βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.

Διαφήμιση