Αρχική Special Topics Η ΕΕ προτείνει μέτρα για την τιμωρία του «πληροφοριακού πολέμου» της Ρωσίας

Η ΕΕ προτείνει μέτρα για την τιμωρία του «πληροφοριακού πολέμου» της Ρωσίας

Αυστηρότερα μέτρα με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ σε όποιον θεωρείται υπεύθυνος για εκστρατείες παραπληροφόρησης πρότεινε ο Μπορέλ στο Ευρωκοινοβούλιο

0
borell
Διαφήμιση

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είπε ότι θα δημιουργήσει έναν νέο μηχανισμό για τιμωρία της παραπληροφόρησης, όπως ανέφερε κορυφαίος διπλωμάτης για τα ψέματα, όπως ανέφερε, που διαδίδονται σκόπιμα από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να είναι δυνατό να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τα ταξίδια στην ΕΕ σε όποιον θεωρείται υπεύθυνος για εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Στόχος, είπε, ήταν να επισημανθούν τέτοιες καταχρήσεις και απόπειρες παραπλάνησης καθώς συνεχίζεται η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας .

Τι είπε ο Μπορέλ

«Θα προτείνω έναν νέο μηχανισμό που θα μας επιτρέψει να τιμωρήσουμε αυτούς τους κακοήθεις φορείς παραπληροφόρησης», είπε ο Μπορέλ.

Εξήγησε ότι δεν προσπαθούσε να ορίσει τι ήταν αλήθεια ή ψευδές στις ειδήσεις, αλλά για να προστατεύσει από τη χειραγώγηση των κοινωνιών.

RT

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today και στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Δεν είναι ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, είναι περιουσιακά στοιχεία, είναι όπλα, στο οικοσύστημα χειραγώγησης του Κρεμλίνου», είπε ο Μπορέλ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. “Δεν προσπαθούμε να αποφασίσουμε τι είναι αλήθεια και τι είναι ψευδές. Δεν έχουμε υπουργούς της Αλήθειας. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε σε ξένους παράγοντες που σκόπιμα, με συντονισμένο τρόπο, προσπαθούν να χειραγωγήσουν το πληροφοριακό μας περιβάλλον.”

Ενώ τα κανάλια είναι ήδη μπλοκαρισμένα στην ΕΕ, ο Μπορέλ είπε ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να τους επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις για τις ευρύτερες ενέργειές τους.

Τα περιέγραψε ως παραδείγματα «εργαλείων για την ώθηση αυτής της αφήγησης για τη χειραγώγηση και την παραπλάνηση» του ρωσικού λαού σχετικά με την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν .

Η Μόσχα δεν βομβάρδιζε μόνο σπίτια και υποδομές στην Ουκρανία, είπε ο Μπορέλ, αλλά στόχευσε επίσης εναντίον των  Ρώσων με ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση. «Βομβαρδίζουν το μυαλό τους», είπε.

Η πρόταση, για την οποία ο Μπορέλ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, έρχεται αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα απαγορεύσει τα κανάλια.

Θα συνεπαγόταν τη συμφωνία διαφόρων κυβερνήσεων της ΕΕ για τα ονόματα που θα στοχεύσουν και τη σύνταξη νομικών πράξεων.

 

Διαφήμιση