Αρχική Special Topics Γαλλία: Στα τρία μοιρασμένο το πολιτικό τοπίο στις προεδρικές εκλογές

Γαλλία: Στα τρία μοιρασμένο το πολιτικό τοπίο στις προεδρικές εκλογές

Μακρόν, η Λεπέν και ο Μελανσόν, «Αυτοί οι τρεις υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν την τριμερή διαίρεση που ήρθε να καθορίσει τη γαλλική πολιτική ζωή»

0
prFRANCE
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με τον καταποντισμό των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων όπως καταγράφεται στις γαλλικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρατηρείται η ενίσχυση της άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς. Ειδικοί μιλούν για μία πολιτική αναδιοργάνωση του πολιτικού τοπίου στη Γαλλία, το οποίο χαρακτηριστικά έχουν ονομάσει ως «τριμερή διάσπαση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η France24. 

Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Οι προβλέψεις που ήθελαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 24 Απριλίου την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν τελικώς επιβεβαιώθηκαν. Συγκεντρώνοντας πάνω από 27 τοις εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν βρίκσεται ελαφρώς μπροστά από τη Λεπέν, η οποία κέρδισε  23 τοις εκατό συνολικά.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη σημαντικότατη νίκη του Ζαν Λυκ Μελανσό, ο οποίος λίγο έλειψε να ήταν αυτός ο ένας εκ των δύο διεκδικητών της προεδρίας στο δεύτερο γύρο. Ο Mélenchon ήρθε τρίτος με 22 τοις εκατό των ψήφων, αυξάνοντας τα ποσοστά από το 20 τοις εκατό που συγκέντρωσε πριν από πέντε χρόνια.

Καταποντισμός παραδοσιακών κομμάτων

Τα κόμματα που κάποτε κυριαρχούσαν στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας στα αριστερά και στα δεξιά, ωστόσο, φαίνεται ότι περιθωριοποιήθηκαν σε αυτή την αναμέτρηση. Τόσο το ιστορικό δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι αριστεροί Σοσιαλιστές έλαβαν λιγότερο από το 10 τοις εκατό των ψήφων, ένα καταστροφικό πλήγμα και για τους δύο. Η ταπεινωτική συνεξάλειψή τους φέρνει τα δύο κόμματα σε μια αποφασιστική καμπή, κατά την οποία μπορούν είτε να εργαστούν για την ανοικοδόμηση ενός εφικτού πολιτικού σχεδίου είτε να δουν τους εαυτούς τους να υποβιβάζονται στα βιβλία της ιστορίας.

Αλλά οι σαρωτικές νίκες του Μακρόν, της Λεπέν ακόμη και του Μελανσόν – κεντρώοι, ακροδεξιοί και ακροαριστεροί υποψήφιοι – λένε μια άλλη ιστορία. Με το επιβλητικό 73 τοις εκατό των συνολικών ψήφων στο όνομά τους, το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας αντιμετωπίζει μια αναδιάρθρωση ή μια «πλήρη αναδιοργάνωση των κομμάτων γύρω από αυτούς τους τρεις πόλους», σύμφωνα με την Claire Tourmen, λέκτορα στο Γαλλικό Τμήμα του UC Berkeley, την οποία περιέγραψε. ως «τρι- πόλωση».

«Τριπλή διαίρεση»

«[Ο Μακρόν, η Λεπέν και ο Μελανσόν], που ήταν ήδη παρόντες στις προηγούμενες εκλογές… τα πήγαν καλύτερα από ό,τι το 2017», δήλωσε στο FRANCE 24 ο Jérémie Peltier, επικεφαλής μελετών στη γαλλική δεξαμενή σκέψης Fondation Jean Jaurès.

«Αυτοί οι τρεις υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν την τριμερή διαίρεση που ήρθε να καθορίσει τη γαλλική πολιτική ζωή», εξήγησε, δείχνοντας τη νέα «τρι – πόλωση» ως ένα σημαντικό μάθημα που αντλήθηκε από τον πρώτο γύρο των φετινών προεδρικών εκλογών.

Αλλά αυτή η νέα τάση δεν προσφέρει καμία βεβαιότητα για το μέλλον του πολιτικού τοπίου της Γαλλίας. Εάν ο Μακρόν κερδίσει στον δεύτερο γύρο, θα έχει φτάσει στο όριο της θητείας του έως το 2027 και δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για επανεκλογή. 

Αν και ο Μελανσόν συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη φέτος, έχει πει ότι αυτή η εκστρατεία θα ήταν η τελευταία του μάχη. Σ

Η Λεπέν είπε επίσης ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της προεδρική εκστρατεία.

Το σίγουρο είναι η απίθανη επιστροφή των Ρεπουμπλικανών ή των Σοσιαλιστών, σημειώνει το France 24.

Διαφήμιση