Αρχική Υγεία - Διατροφή Έμπολα: Φόβοι για εξάπλωση σε όλον τον κόσμο

Έμπολα: Φόβοι για εξάπλωση σε όλον τον κόσμο

Σύνταξη: ecozen.gr

Η μετάδοση του ιού Έμπολα από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

0
embola
Διαφήμιση

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Έμπολα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό.
Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.

Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

embola2

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.

Μέτριος ο κίνδυνος εξάπλωσης περιφερειακά

Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορονοϊού.

Να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή

Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976. Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

ebola virus
Ebola virus

Χαρακτηριστικά αιμορραγικού πυρετού Έμπολα

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Τα πρόωρα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν ξαφνική έναρξη πυρετού, εξάντληση, πόνους στους μυς, πονοκεφάλους και πονόλαιμο. Μπορεί να εμφανιστούν από δύο έως και 21 ώρες μετά τη μόλυνση.  Η χλωρική απολύμανση, η ζέστη, η έκθεση στον ήλιο και τα σαπούνια μπορούν να σκοτώσουν τον ιό.

ιός Ebola (RNA ιός με περίβλημα), οικογένεια Filoviridae
βαρύ κλινικό εμπύρετο σύνδρομο με αιμορραγίες
έως 90% θνητότητα
υψηλή μεταδοτικότητα μεγάλες επιδημίες
απουσία ειδικής θεραπείας ή εμβολίου
πιθανή χρήση σε βιοτρομοκρατία
νόσημα άμεσης δήλωσης

 

Πώς γίνεται η μετάδοση του ιού

Η μετάδοση είναι δυνατή μόνο μετά την έναρξη συμπτωμάτων. Ο ιός βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, τα σωματικά
υγρά και τις απεκκρίσεις συμπτωματικών ασθενών.
Το ιϊκό φορτίο αυξάνει όσο αυξάνει η βαρύτητα της νόσου. Τα νεκρά σώματα είναι εξαιρετικά μεταδοτικά. Δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση μέσω εισπνοής (π.χ. αερόλυμα).

Επίσης :

 • Με επαφή πρόσωπομεπρόσωπο ( < 1 μ. ) χωρίς τη χρήση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας (με οφθαλμική προστασία) με ασθενή που βήχει, αιμορραγεί, έχει εμέτους ή διάρροιες
 • άμεση επαφή με σωματικά υγρά ή μολυσμένα αντικείμενα ασθενή τρύπημα βελόνας ή έκθεση βλεννογόνων σε σωματικά υγρά, ιστούς ή εργαστηριακά δείγματα ασθενή
 • άμεση επαφή με το σώμα ή/και τα σωματικά υγρά θανόντα
  χωρίς τη χρήση ΜΑΠ
 • απροστάτευτη σεξουαλική επαφή μέχρι και 3 μήνες μετά την
  ανάρρωση
 • άμεση επαφή με κρέας άγριων ζώων, νυχτερίδων ή πρωτευόντων, ζωντανών ή νεκρών από τις πληγείσες περιοχές

ebola

Συμπτώματα κρουσμάτων Έμπολα

 • πυρετός
 • αίσθημα κόπωσης 
 • ανορεξία
 • έμετοι
 • διάρροιες
 • κεφαλαλγία
 • κοιλιακό άλγος
 • μυαλγίες
 • αρθραλγίες
 • βήχας
 • επιπεφυκίτιδα
 • ανεξήγητη αιμορραγική εκδήλωση
  (αιματέμεση, αίμα σε κόπρανα, ουλορραγία, ρινορραγία, μητρορραγία)

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροNASAQ «Δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής πέρασε από τη Γη την Πέμπτη
Επόμενο άρθροΒομβαρδισμοί κοντά στον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κίεβο