Αρχική Special Topics Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Μαζική η έξοδος Ρώσων δημοσιογράφων

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Μαζική η έξοδος Ρώσων δημοσιογράφων

Από την αρχή του πολέμου, πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία έχουν κλείσει λόγω της κριτικής τους προς την κυβέρνηση.

0
RSF
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας προστασία στην Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ σε συνέντευξή του στη EURACTIV.

«Το μεταναστευτικό κύμα μπορεί να συγκριθεί με εκείνο του 1918, υπό το καθεστώς των Μπολσεβίκων», είπε χαρακτηριστικά.

Μαζική φυγή προς Τουρκία, Αρμενία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των RSF, εκατοντάδες Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν ήδη φύγει, ενώ άλλοι είναι πρόθυμοι να φύγουν, καθώς η Μόσχα έχει εντείνει τις πιέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Έχουμε σαφώς πολλές αιτήματα δημοσιογράφων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε ο Ντελουάρ.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους δημοσιογράφους έχουν πάει στην Τουρκία, την Αρμενία και τη Γεωργία, καθώς δεν απαιτείται βίζα.

Από την αρχή του πολέμου, πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία έχουν κλείσει λόγω της κριτικής τους προς την κυβέρνηση.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν το τηλεοπτικό κανάλι TV Rain, το οποίο δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητές του εκτός Ρωσίας.

RSF: Η ΕΕ να αναλάβει δράση

Ο Ντελουάρ τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για την υπόθεση, προσθέτοντας ότι οι RSF εργάζονται πάνω σε μια πρωτοβουλία για να «βοηθήσουν τους Ρώσους δημοσιογράφους στο εξωτερικό, να τους χρηματοδοτήσουν και να τους βοηθήσουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του έργου τους».

«Θα υποβάλουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.

Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι δεν ήταν προετοιμασμένοι

Σύμφωνα με τους RSF, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 ξένοι δημοσιογράφοι, αλλά κυρίως κινδυνεύουν οι ντόπιοι Ουκρανοί δημοσιογράφοι.

«Δεν ταξίδεψαν για να καλύψουν τον πόλεμο […] ο πόλεμος ήρθε σε αυτούς ξαφνικά και δεν ήταν προετοιμασμένοι να τον καλύψουν», είπε, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί στερούνται εξοπλισμού και εκπαίδευσης.

«Για τον λόγο αυτό ανοίξαμε πριν από λίγες ημέρες στο Λβιβ ένα Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου, το οποίο αποτελεί πλέον κόμβο για τις παραδόσεις εξοπλισμού παραγωγής και εκπαίδευσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει δύο παραδόσεις αλεξίσφαιρων γιλέκων και κρανών.

«Ενισχύουμε τώρα τις δραστηριότητές μας εκεί και συνεργαζόμαστε στενά με τους τοπικούς δημοσιογράφους, αλλά και με ξένους δημοσιογράφους, διότι και ορισμένοι από αυτούς επίσης στερούνται κατάλληλου εξοπλισμού».

“Κατανοητό το κλείσιμο RT και Sputnik”

Ο Ντελουάρ υπογράμμισε ότι η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε RT και Sputnik στις αρχές Μαρτίου είναι κατανοητή.

«Ήταν πραγματικά ξαφνική [απόφαση] και ήταν μια επείγουσα [κατάσταση]», είπε.

Ωστόσο, οι RSF εκφράζουν τη λύπη του για το γεγονός ότι η απόφαση «ελήφθη στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων, που δεν σχετίζεται με τη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης».

«Δεν συγκρίνουμε το RT και το Sputnik με την Deutsche Welle και το France24. Είναι σαφές ότι αυτά τα μέσα ενημέρωσης είναι μέσα προπαγάνδας, τα οποία δημιουργήθηκαν από το Κρεμλίνο για να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατίες. Πράγματι εργάζονται υπό τις εντολές του Κρεμλίνου– δεν θα ασκήσουν ποτέ κριτική ή θα πουν τι συμβαίνει στη Ρωσία. Επομένως, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να προστατευθούν», πρόσθεσε.

Ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου

Παράλληλα, οι RSF τάσσονται υπέρ «ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου», καθώς οι υποθέσεις αυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται «με ένα νομικό πλαίσιο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Ο Ντελουάρ εξηγεί ότι το σημερινό σύστημα εκθέτει τις δημοκρατίες στα μέσα ενημέρωσης προπαγάνδας δεσποτικών καθεστώτων όπως η Ρωσία, επειδή οι περισσότεροι νόμοι εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.

Οι RSF τονίζουν ότι θα πρέπει να ισχύει «ίση μεταχείριση για όλα τα μέσα ενημέρωσης», «ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία εδρεύουν». «Αν θέλετε να μεταδίδετε στην Ευρώπη, πρέπει να συμμορφώνεστε με τους ίδιους κανόνες. Ενώ σήμερα, αυτό δεν ισχύει».

Ο Ντελουάρ δήλωσε ότι οι RSF συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός τέτοιου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου.

Διαφήμιση