Αρχική COVID-19 Covid-19: Στο «τραπέζι» η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό από φθινόπωρο

Covid-19: Στο «τραπέζι» η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό από φθινόπωρο

Την απόφαση να μη γίνει καμιά άρση μέτρου που ισχύει για τον κορονοϊό, μέχρι το τέλος Απριλίου, έλαβε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

0
meth richard catabay unsplash - ΠΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Όλα τα δεδομένα αλλά και τις τάσεις των δεικτών και της επιδημιολογικής εικόνας της Covid-19 στη χώρα μας παρουσίασαν κατά την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποτυπώνοντας με ακρίβεια την εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και την ανάγκη χορήγησης νέας ενισχυτικής δόσης εμβολίων κατά του κορονοϊού.

 

Η κ.Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την πιθανότητα χορήγησης 4ης δόσης δήλωσε ότι «Μελετάμε όλα τα κλινικά δεδομένα για την τέταρτη δόση και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες».

«Το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η προστασία που προσφέρει η 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δύο.

 

Καμία άρση μέτρου προστασίας μέχρι το τέλος Απριλίου

Την απόφαση να μη γίνει καμιά άρση μέτρου που ισχύει για τον κορονοϊό, μέχρι το τέλος Απριλίου, έλαβε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και όπως τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου «δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεχάσουμε την covid».

Μαζι της συμφώνησε και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία προσέθεσε ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι γύρω μας καθώς βλέπουμε ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα. Όπως επισήμανε καταγράφονται καθημερινά πάνω από 500 εισαγωγές ασθενών με covid-19, διευκρινίζοντας την ενθαρρυντική αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία της χώρα.

«Η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι μεγάλη αλλά είναι σημαντική».
iatroi piron guillaume unsplash
EIKONA APXEIOY: Piron Guillaume / Unsplash

Πλησιάζουμε στην κορύφωση της Όμικρον 2

Η Καθηγήτρια Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας» των κρουσμάτων της Covid και ζήτησε την προσοχή όλων, καθώς είπε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες.

«Αυτή την στιγμή έχουμε 176.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση της παραλλαγής Όμικρον 2».

 

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να υποεκτιμάται σήμερα, κι αυτό γιατί αρκετοί άνθρωποι κάνουν self test και παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Delmicron Florona unsplash

«Είμαστε κοντά στην κορύφωση του νέου κύματος»

Η θετικότητα του τελευταίου επταημέρου διαμορφώνεται στο 8,2% και η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον 2 υπολογίζεται σε ποσοστό 77% του συνόλου των κρουσμάτων. «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μας ανησυχεί», σχολίασε η κ.Παπαευαγγέλου καθώς έχει φτάσει στα 41 έτη, προσθέτοντας ότι υπάρχει

«Αύξηση στα κρούσματα και στους άνω των 60 ετών, κάτι που ίσως συμβάλει στην αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες εβδομάδες».

 

Ανοίγει η ψαλίδα νέων κρουσμάτων και σκληρών δεικτών

Στα αισιόδοξα νέα της εβδομάδας περιλαμβάνεται το γεγονός, ότι παραμένουν σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται 15% αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid και μικρή αποκλιμάκωση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους.

Ενώ, σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, το θετικό είναι ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί ήπια νόσο «γι’ αυτό βλέπουμε καθημερινά την ψαλίδα μεταξύ νέων κρουσμάτων και σκληρών δεικτών να ανοίγει».

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση για ακόμη μία φορά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό γιατί «οι θάνατοι των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να είναι περισσότεροι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

filip bunkens UDAA9jMYLTE unsplash
Filip Bunkens / Unsplash

Τα εμβόλια «συγκρατούν» τους Σκληρούς Δείκτες

Από την πλευρά του αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «τουλάχιστον 10 self test έχει κάνει ο καθένας από μας στη χώρα», ενώ απέδωσε στον εμβολιασμό το χαμηλό ποσοστό που καταγράφουν οι αριθμοί όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να τον υποτιμούν και να έρχονται άμεσα σε επαφή με το θεράποντα γιατρό τους» για να τους δώσει τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι στις μεγάλες ηλικίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεγάλη η ζήτηση αντιικών φαρμάκων

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, είπε ότι « έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς γίνονται περίπου 700 αιτήσεις την ημέρα» και η εκτίμηση είναι -παρότι τα στοιχεία, είναι πρόωρα- ότι η χρήση τους έχει αποτρέψει νοσηλείες.

Ωστόσο επεσήμανε ότι οι γιατροί μόνο ξέρουν ποιοι θα πρέπει να πάρουν και ποιο φάρμακο και γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να τους συμβουλεύονται.

Διαφήμιση