Αρχική Καταστροφές Μπαράζ σεισμών στην περιοχή της Θήβας, ισχυρό σεισμό είχαμε και σήμερα. Τι...

Μπαράζ σεισμών στην περιοχή της Θήβας, ισχυρό σεισμό είχαμε και σήμερα. Τι σχολιάζουν σεισμολόγοι

Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα και σήμερα δημιουργούν ανησυχία για την πορεία του φαινομένου. Τι σχολιάζουν Γ. Παπαδόπουλος και Ευθ. Λέκκας

0
Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Κρήτης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έντονη ανησυχία στην περιοχή της Θήβας μετά και το πρόσφατο μπαράζ σεισμικότητας που καταγράφηκε. Δύο σεισμοί σε διάστημα περίπου μίας ώρας στη Θήβα – Αισθητοί και στην Αττική, ενώ τους τελευταίους 14 μήνες συνολικά έχουν καταγραφεί 3.000 σεισμοί.

Δύο σεισμοί σήμερα το πρωί

Η πρώτη σεισμική δόνηση που είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, με το επίκεντρο του σεισμού να είναι 6 χιλιόμετρα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά της Θήβας, ενώ η δεύτερη σεισμική δόνηση που είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ, εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 06:30 το πρωί, με το επίκεντρο να είναι αυτή τη φορά 6 χιλιόμετρα Ανατολικά – Βορειανατολικά της Θήβας. 

Δύο σεισμοί σε διάστημα περίπου μίας ώρας στη Θήβα - Αισθητοί και στην  Αττική - Meteo24news

Και οι δύο σεισμικές δονήσεις λόγω του μικρού εστιακού βάθους είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές, αναστατώνοντας για άλλη μία φορά τους κατοίκους της Θήβας και της Αττικής.

Ευθ. Λέκκας: Αναζωπύρωση δραστηριότητας

Στη σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα η οποία γίνεται αισθητή μέχρι και στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας.Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς στη Θήβα : "Δεν μπορούμε να διακρίνουμε  κύριο σεισμό" - Meteo24news

Μιλώντας για τους δυο σεισμούς που χτύπησαν τη Θήβα τα ξημερώματα και έγιναν αισθητοί μέχρι την Αττική τόνισε: «Έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή των Θηβών. Έχει αρχίσει μια δραστηριότητα εδώ και 4 ημέρες. Είναι αναζωπύρωση της δραστηριότητας που έχουμε εδώ και 14 περίπου μήνες και περιλαμβάνει περίπου 3.000 μικροσεισμούς.

Έχουμε μια ζώνη με αρκετά ρήγματα που δίνουν ένα σμήνος σεισμών. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Αταλάντη μέχρι και την Αττική. Είναι ένας σεισμός επιφανειακός, αρκετά ισχυρός. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Θεωρώ ότι θα κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

«Δεν μπορούμε να διακρίνουμε κύριο σεισμό. Όλοι οι σεισμοί είναι παραπλήσιοι, έχουν μια οροφή της τάξεως των 4,6 – 4,7 βαθμών. Ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών έγινε στην περιοχή το 1914 και είχε κάνει και αρκετές ζημιές», πρόσθεσε ο ίδιος. Τόνισε δε, ότι ο σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος (fb): «Χειροτερεύουν οι δείκτες σεισμικότητας»

Μέχρι και την Πέμπτη, 7 Απριλίου, οι ειδικοί εμφανίζονταν καθησυχαστικοί.Ο κ. Λέκκας είχε αναφέρει πάντως πως θα συνεχίζονταν οι μετασεισμοί, αλλά στην ίδια ένταση.

Την Παρασκευή σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπολους τοποθετείται στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, εκφράζοντας ανησυχία για τις αλλεπάλληλες δονήσεις και τονίζοντας πως χειροτερεύουν οι δείκτες σεισμικότητας στη Θήβα:

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Στο τελευταίο διάστημα είχαμε
– πολύ αυξημένο πλήθος σεισμών (από το Σεπτέμβριο 2021 είχαμε να το δούμε),
– αύξηση στα μεγέθη, πολλούς πάνω από 3,5, μέχρι και 3,9 (από το Σεπτ. 2021 είχαμε να δούμε 3,9),
– σταδιακή πτώση της παραμέτρου b, στατιστικά σημαντική.
Να, γιατί είμαι επιφυλακτικός. Αυτά προς το παρόν».papadopoylos

Σήμερα σε νέα ανάρτησή του ανέφερε:

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ: 4,3
Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που κατέγράφη από τις 11-7-2021 όταν πάλι είχε κάνει 4,3.
Έγραψα προ 2 ημερών ότι “στη Θήβα οι δείκτες σεισμικότητας χειροτερεύουν” και από το 3,9 πήγαμε στο 4,3.
Εξήγησα όσο πιο απλά γίνεται τι σημαίνει χειροτέρευση των δεικτών, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.
Αύριο θα έχω πιο λεπτομερή εκτίμηση. Τώρα δουλειά!
Διαφήμιση