Αρχική Διάστημα Ασυναγώνιστο έργο Τέχνης το Έβερεστ απο το διάστημα

Ασυναγώνιστο έργο Τέχνης το Έβερεστ απο το διάστημα [ΦΩΤΟ]

Πρόσθετες εικόνες του Έβερεστ που τραβήχτηκαν από αστροναύτες και κοσμοναύτες προβάλλονται στο Gateway to Astronaut Photography of Earth της NASA/JSC

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Everest NASA
Διαφήμιση

Αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποτύπωσε την Στέγη του Κόσμου, όπως αποκαλείται η θιβετιανή οροσειρά του Έβερεστ, ύψους περίπου 8.848 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα από αυτή τη μοναδική προοπτική μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής Nikon D5 με εστιακή απόσταση 400 χιλιοστών.

Η φωτογραφία «τραβήχτηκε» στις 12 Δεκεμβρίου 2021, με το Έβερεστ συνεχίζει να «ψηλώνει» κατά περίπου 1 εκατοστό ετησίως λόγω της προοδευτικής ανύψωσης του φλοιού που προκαλείται από τη σύγκλιση των ινδικών και ευρασιατικών τεκτονικών πλακών.

Όπως γίνεται γνωστό, η παραπάνω εικόνα έχει περικοπεί και βελτιωθεί προς ανάδειξη των αντιθέσεων που δημιουργούν οι παγετώνες που ρέουν από τις ψηλές χιονισμένες κορυφές στο οροπέδιο.

Πρόσθετες εικόνες που τραβήχτηκαν από αστροναύτες και κοσμοναύτες προβάλλονται στο Gateway to Astronaut Photography of Earth της NASA/JSC, που αποτυπώνουν το λιώσιμο των παγετώνων σε διάφορα στάδια.

Καθώς οι παγετώνες κατεβαίνουν σε χαμηλότερα και θερμότερα υψόμετρα, μεγάλο μέρος της κινούμενης μάζας πάγου καλύπτεται από υπολείμματα βράχου (γνωστά ως μορένια) που συσσωρεύονται στην κορυφή, τις πλευρές και το τέρμα του πάγου. Καθώς μάλιστα  λιώνουν, τα κομμάτια που παρασύρονται μπορούν να εναποτεθούν ως ιζήματα που οι γεωλόγοι ονομάζουν glacial till.

Διαφήμιση