Η απώλεια του αγαπημένου κατοικιδίου είναι εξαιρετικά οδυνηρή, καθώς στην ουσία είναι μέλος της οικογένειας και ο θάνατός του προκαλεί μεγάλο κενό στους ανθρώπους του.
Tα τελευταία επτά χρόνια εμφανίστηκε μια νέα βιομηχανία – η κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων. Το 2015, η ViaGen άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που επιθυμούν να κλωνοποιήσουν το αγαπημένο τους τετράποδο.
Η ιδέα και μόνο της κλωνοποίησης ζώων και πώς αυτή μπορεί να επεκταθεί και στον άνθρωπο εγείρει ερωτηματικά και ηθικά διλήμματα. Κι ενώ προς το παρόν γίνεται μόνο για εμπορικούς λόγους σε κατοικίδια, στην κτηνοτροφία και σε άλογα οι σκέψεις ότι δεν είμαστε μακρυά από την κλωνοποίηση ανθρώπων είναι δικαιολογημένες. Ήδη από το 2013 είχαμε τα πρώτα κλωνοποιημένα “έμβρυα” ανθρώπων – στην ουσία βλαστικά κύτταρα 5 ημερών – που απέχουν πολύ από την επιτυχή γέννηση ενός κλωνοποιημένου μωρού από μια γυναίκα. Οι βιοηθικές, κοινωνικές και θρησκευτικές ενστάσεις πάντως είναι υπαρκτές και γι’ αυτό έχει απαγορευτεί η κλωνοποίηση ανθρώπων παγκοσμίως.
Πολλοί είναι οι επιστήμονες που αντιτίθενται στην κλωνοποίηση των κατοικιδίων λόγω της λανθασμένης εντύπωσης που επικρατεί ότι ο κλώνος της αγαπημένης γάτας ή σκύλου θα έχει και τον ίδιο χαρακτήρα και συμπεριφορά με αυτά. Κάνουν λόγο επίσης για συναισθηματική εκμετάλλευση των ανθρώπων που θρηνούν για το αγαπημένο τους κατοικίδιο για εμπορικούς λόγους.
Πόσο στοιχίζει η κλωνοποίηση;
Η εταιρεία χρεώνει 35.000 δολάρια για να κλωνοποιήσει μια γάτα και 50.000 δολάρια για έναν σκύλο. Ενώ η ViaGen δεν αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό των κατοικίδιων ζώων που έχει κλωνοποιήσει μέχρι στιγμής, η Melain Rodriguez, υπεύθυνη εξυπηρέτησης πελατών της ViaGen, δήλωσε ότι ο αριθμός φτάνει τις αρκετές εκατοντάδες.
50.000 δολάρια για τον σκύλο σας
35.000 δολάρια για την γάτα σας
“Έχει διαδοθεί τόσο πολύ από τότε που το ξεκινήσαμε και κάθε χρόνο κλωνοποιούμε όλο και περισσότερα κατοικίδια ζώα”, λέει η Ροντρίγκεζ. “Έχουμε κουτάβια που γεννιούνται κάθε εβδομάδα. Δεν κάνουμε πολλή διαφήμιση, καθώς η πληροφορία μεταδίδεται από στόμα σε στόμα”.
Η Κέλι Άντερσον αποφάσισε να κλωνοποιήσει την αγαπημένη της γάτα Chai μετά τον πρόωρο χαμό της στα πέντε της χρόνια. Η νέα γάτα, η Belle, είναι τελείως διαφορετικός χαρακτήρας όπως αναφέρει η Κέλι, “έχουν κάποια κοινά στοιχεία όπως τόλμη και μεγάλη διάθεση για παιχνίδι, όμως η Belle ψάχνει συνέχεια για μπελάδες, της αρέσει να ανακαλύπτει νέες περιοχές και να γνωρίζει άλλα ζωάκια”.
Διατήρηση κυττάρων για μελλοντική χρήση
Εξαιτίας των οικονομικών εξόδων, η Ροντρίγκεζ εξηγεί ότι το 90% των πελατών της εταιρείας απλά επιλέγουν να διατηρήσουν τα κύτταρα του κατοικίδιου ζώου τους – το οποίο κοστίζει 1.600 δολάρια – σε περίπτωση που μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά την κλωνοποίηση στο μέλλον.
Το υψηλό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι η κλωνοποίηση εξακολουθεί να είναι απίστευτα πολύπλοκη – για τους σκύλους η όλη διαδικασία διαρκεί οκτώ μήνες και για τις γάτες ένα χρόνο.
“Ο κόσμος με ρωτάει, “Γιατί είναι τόσο ακριβό;” και τους λέω γιατί υπάρχουν τόσα πολλά περίπλοκα βήματα στην όλη διαδικασία”, λέει η Ροντρίγκεζ. “Είναι σίγουρα συναισθηματικός λόγος για τους πελάτες κατοικίδιων ζώων. Θέλουν να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτόν τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που έχουν με το κατοικίδιο ζώο για πολλά χρόνια”.
Καμία δικαιολογία για την κλωνοποίηση των κατοικίδιων
Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να μην αισθάνονται άνετα με την όλη υπόθεση.
Η Lovell-Badge υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει “καμία δικαιολογία” για την κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων, καθώς ενώ τα ζώα που θα προκύψουν θα είναι γενετικά πανομοιότυπα, δεν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και προσωπικότητας, καθώς όλα τα πλάσματα είναι προϊόν τόσο των γονιδίων όσο και του περιβάλλοντός τους.
“Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά το κατοικίδιό τους να τους γνωρίζει και να ξέρει ορισμένα κόλπα και ούτω καθεξής”, λέει ο George Church, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Υπό αυτή την έννοια, είναι λίγο σαν να εκμεταλλεύεσαι τη θλίψη των ανθρώπων”.
Η ViaGen εξαγόρασε το ινστιτούτο που κλωνοποίησε την Dolly
Για τους επιστήμονες που δημιούργησαν την Dolly, η πιο άμεση κληρονομιά του έργου τους ήταν η επιβίωση του ερευνητικού τους κέντρου. Το 1996, το Ινστιτούτο Roslin βρισκόταν σε επισφαλή οικονομική κατάσταση και αντιμετώπιζε κυβερνητικές περικοπές.
Η Dolly αποδείχθηκε σωσίβιο. Ο επιστημονικός σάλος και ο σάλος των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε προσέλκυσε την προσοχή της εταιρείας ViaGen με έδρα το Τέξας, η οποία αγόρασε την πνευματική ιδιοκτησία της τεχνολογίας κλωνοποίησης το 1998, παρέχοντας αρκετά χρήματα στο ινστιτούτο για να επιβιώσει μέχρι να βρει νέα χρηματοδότηση.
Αρχικά, ο κύριος στόχος της εταιρείας ήταν να χρησιμοποιήσει την κλωνοποίηση για τη βελτίωση της κτηνοτροφίας, μια διαδικασία που εξακολουθεί να πραγματοποιείται ακόμη και σήμερα, ιδίως για ζώα υψηλής αξίας, όπως οι ταύροι. Η κλωνοποίηση χρησιμοποιείται επίσης για την παράκαμψη της γενετικής κλήρωσης της κανονικής αναπαραγωγής και τη μεταφορά επιθυμητών γενετικών αλλαγών που γίνονται στο εργαστήριο από γενιά σε γενιά. Ορισμένοι ερευνητές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να συνδυάσουν την κλωνοποίηση και την επεξεργασία του γονιδιώματος για να δημιουργήσουν ζώα που είναι ανθεκτικά σε ορισμένες κοινές ασθένειες.
Πηγή : http://www.bbc.com http://www.viagenpets.com