Αρχική Special Topics Το σύμπαν μας μπορεί να έχει δίδυμο αδελφάκι που τρέχει πίσω στο...

Το σύμπαν μας μπορεί να έχει δίδυμο αδελφάκι που τρέχει πίσω στο χρόνο

Ένα αντισύμπαν που τρέχει προς τα πίσω στο χρόνο θα μπορούσε να εξηγήσει τη σκοτεινή ύλη και τον κοσμικό πληθωρισμό.

0
space
Εικόνα: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO BIBRARY/Getty Image
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εάν το σύμπαν μας είχε ένα δίδυμο και σε αυτό το δίδυμο σύμπαν ο χρόνος έτρεχε προς τα πίσω, τότε οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σκοτεινή ύλη.

Μια περίεργη ​​νέα θεωρία προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο «αντί-σύμπαν», που τρέχει προς τα πίσω στο χρόνο πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η ιδέα υποθέτει ότι το πρώιμο σύμπαν ήταν μικρό, καυτό και πυκνό — και τόσο ομοιόμορφο που ο χρόνος φαίνεται συμμετρικός, πηγαίνοντας προς τα πίσω και προς τα εμπρός.

Εάν ισχύει, η νέα θεωρία σημαίνει ότι η σκοτεινή ύλη δεν είναι τόσο μυστηριώδης. είναι απλώς μια νέα γεύση ενός φανταστικού σωματιδίου που ονομάζεται νετρίνο και μπορεί να υπάρχει μόνο σε αυτού του είδους το σύμπαν. Και η θεωρία υπονοεί ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη για μια περίοδο «πληθωρισμού» που επέκτεινε γρήγορα το μέγεθος του νεαρού Κόσμου αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Αντι-σύμπαν καθρέφτης

Αν αληθεύει, τότε μελλοντικά πειράματα για το κυνήγι βαρυτικών κυμάτων ή για τον εντοπισμό της μάζας των νετρίνων, θα μπορούσαν να απαντήσουν μια για πάντα αν υπάρχει αυτό το αντισύμπαν καθρέφτη.

Διατήρηση συμμετρίας

Οι φυσικοί έχουν εντοπίσει ένα σύνολο θεμελιωδών συμμετριών στη φύση. Οι τρεις πιο σημαντικές συμμετρίες είναι: φορτίο (αν αντιστρέψετε τα φορτία όλων των σωματιδίων που συμμετέχουν σε μια αλληλεπίδραση στο αντίθετο φορτίο τους, θα έχετε την ίδια αλληλεπίδραση). ισοτιμία (αν κοιτάξετε τον καθρέφτη μιας αλληλεπίδρασης, έχετε το ίδιο αποτέλεσμα). και χρόνος (αν εκτελέσετε μια αλληλεπίδραση προς τα πίσω στο χρόνο, φαίνεται το ίδιο).

Οι φυσικές αλληλεπιδράσεις υπακούουν στις περισσότερες από αυτές τις συμμετρίες τις περισσότερες φορές, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές υπάρχουν παραβιάσεις. Αλλά οι φυσικοί δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ παραβίαση ενός συνδυασμού και των τριών συμμετριών ταυτόχρονα. Εάν λάβετε κάθε μεμονωμένη αλληλεπίδραση που παρατηρείται στη φύση και αναστρέψετε τα φορτία, τραβήξετε την κατοπτρική εικόνα και την εκτελέσετε προς τα πίσω στο χρόνο, αυτές οι αλληλεπιδράσεις συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο.

Αυτή η θεμελιώδης συμμετρία έχει ένα όνομα: συμμετρία CPT, για φορτίο (C), ισοτιμία (P) και χρόνο (T).

Σε μια νέα εργασία που έγινε πρόσφατα αποδεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Annals of Physics, οι επιστήμονες προτείνουν την επέκταση αυτής της συνδυασμένης συμμετρίας. Συνήθως αυτή η συμμετρία ισχύει μόνο για τις αλληλεπιδράσεις – τις δυνάμεις και τα πεδία που συνθέτουν τη φυσική του σύμπαντος. Αλλά ίσως, αν αυτή είναι μια τόσο απίστευτα σημαντική συμμετρία, να ισχύει για ολόκληρο το ίδιο το σύμπαν. Με άλλα λόγια, αυτή η ιδέα επεκτείνει αυτή τη συμμετρία από την εφαρμογή μόνο στους «δρώντες» του σύμπαντος (δυνάμεις και πεδία) στο ίδιο το «σκηνικό», ολόκληρο το φυσικό αντικείμενο του σύμπαντος.

Δημιουργία σκοτεινής ύλης

Ζούμε σε ένα διαστελλόμενο σύμπαν. Αυτό το σύμπαν είναι γεμάτο με πολλά σωματίδια που κάνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και η εξέλιξη του σύμπαντος προχωρά στο χρόνο. Εάν επεκτείνουμε την έννοια της συμμετρίας CPT σε ολόκληρο τον κόσμο μας, τότε η άποψή μας για το σύμπαν δεν μπορεί να είναι ολόκληρη η εικόνα.

Αντίθετα, πρέπει να υπάρχουν περισσότερα. Για να διατηρηθεί η συμμετρία CPT σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να υπάρχει ένα σύμπαν με καθρέφτη που να εξισορροπεί τον δικό μας. Αυτός ο κόσμος θα είχε όλα τα αντίθετα φορτία από εμάς, θα γυρνούσε στον καθρέφτη και θα τρέχει προς τα πίσω στο χρόνο. Το σύμπαν μας είναι απλώς ένα από τα δίδυμα. Συνολικά, τα δύο σύμπαντα υπακούουν στη συμμετρία CPT.

Στη συνέχεια οι ερευνητές της μελέτης ρώτησαν ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός τέτοιου σύμπαντος.

Βρήκαν πολλά υπέροχα πράγματα…

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι βεβαίως δεν θα είχαμε ποτέ πρόσβαση στο δίδυμό μας, το σύμπαν του καθρέφτη CPT, επειδή υπάρχει «πίσω» από το Big Bang μας, πριν από την αρχή του σύμπαντος μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτήν την ιδέα.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Διαφήμιση