Αρχική Special Topics Το Ουκρανικό μετέτρεψε τον Εύξεινο σε«πάρκο» ναρκών – Ερίζουν οι αντιμαχόμενοι

Το Ουκρανικό μετέτρεψε τον Εύξεινο σε«πάρκο» ναρκών – Ερίζουν οι αντιμαχόμενοι

Εκατοντάδες νάρκες βρίσκονται στο έλεος των θαλάσσιων ρευμάτων στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η FSB της Ρωσίας απαγορεύει προληπτικά την ελεύθερη διέλευση πλοίων, ενώ, οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για προβοκάτσια.

0
narkes Eyxeinos Pontos
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περίπου 420 νάρκες, από τους απαρχαιωμένους τύπους NM και YRM που παράγονταν στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, βρίσκονται στο έλεος των θαλάσσιων ρευμάτων στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η FSB της Ρωσίας υποστηρίζει ότι οι νάρκες που παρασύρονται προς Βόσπορο είναι του Ουκρανικού Ναυτικού, ενώ, οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για προβοκάτσια.

«Λόγω των ισχυρών καταιγίδων που επικρατούν στην περιοχή, τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες έσπασαν», δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 19 Μαρτίου, απαγορεύοντας την ελεύθερη διέλευση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πρόκειται για απόλυτη παραπληροφόρηση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε στο Reuters ο Βίκτορ Βίσνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής διοίκησης της Ουκρανίας.

«Αυτό έγινε για να δικαιολογήσουν το κλείσιμο των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας υπό τον αποκαλούμενο κίνδυνο ναρκών» τόνισε αναφερόμενος στο ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου.

Sources: Russia has begun mining the Black Sea but attributes it to #Ukraine. Marine mines in the Black Sea will pose a serious threat to all peripheral countries. pic.twitter.com/oOjNeqkvPT

Τα «κόλπα» Πούτιν καταγγέλλει και η Ευρώπη

«Σήμερα ο Πούτιν μπλοκάρει εκατοντάδες πλοία γεμάτα με σιτάρι στη Μαύρη Θάλασσα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την ελεύθερη διέλευση των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση» τόνισε. «Έχουμε διαθέσει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024 για να βοηθήσουμε τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια».

Δεν λείπουν ωστόσο και οι φωνές που κάνουν λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια της Ρωσίας, προβαίνοντας η ίδια σε ναρκοθετηση των δρομολογίων από τον Βόσπορο προς την Οδησσό, λέγοντας ψέματα ότι αυτό έγινε από Ουκρανούς.

Ενώ, σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχει ανάγκη για τακτική παρουσία της ομάδας ναρκαλιευτών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν παραπληροφόρηση

Ο εμπειρογνώμονας και επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Μαύρης Θάλασσας, Αντρέι Κλιμένκο, διευκρίνισε ότι το λιμάνι του Σότσι εξέδωσε προειδοποίηση στις 18 Μαρτίου, απευθυνόμενη σε πλοιοκτήτες και καπετάνιους στην περιοχή σχετικά με την απειλή «ναρκών του Ουκρανικού Ναυτικού που παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα».

Συγκεκριμένα, το έγγραφο που υπογράφει ο λιμενάρχης του Σότσι Vyacheslav Rumyantsev αναφέρει: «Σύμφωνα με την υδρογραφική υπηρεσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αγκυροβολημένες ναυτικές νάρκες του Ουκρανικού Ναυτικού κοντά στα λιμάνια της Οδησσού, του Ochakiv, του Chornomorsk, του Pivdennyi έχουν παρασυρθεί εν μέσω καταιγίδας».

Επιπλέον, η ειδοποίηση για «όλους τους πλοιοκτήτες και καπετάνιους» συνιστούσε να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις όταν ταξιδεύουν στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της Μαύρης Θάλασσας λόγω της πιθανότητας παρασυρόμενων ναρκών.

rosiko apagoreytiko narkes

Υπενθυμίζεται δε, ότι στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία έκλεισε τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πολεμικά πλοία και οι κυρώσεις απαγορεύουν στα πλοία των ρωσικών στόλων του Ειρηνικού, της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τη γνώμη λοιπόν του Αντρέι Κλιμένκο, η προειδοποίηση από ρωσικής πλευράς στόχευε στον έλεγχο της εμπορικής κυκλοφορίας στη Μαύρη Θάλασσα, η πρόσβαση στην οποίας είχε απαγορευτεί και της ίδιας.

Σημείωσε δε, προς επίρρωση των υποψιών προβοκάτσιας, ότι «είναι αδύνατο να μετρηθεί ο αριθμός των ναρκών που παρασύρονται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Μόνο εκείνοι που τις φύτεψαν μπορούν να το κάνουν».

Ενώ, κάλεσε την ανάπτυξη Μόνιμης Ομάδας Ναρκοκαθαριστών του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

narkes Mavri thalassa

Tι αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας

«Οι νάρκες που εγκατέστησαν οι Ναυτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να παρασυρθούν προς τον Βόσπορο και τη Μεσόγειο», ανέφερε το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της FSB (DSP), σύμφωνα με το TASS, σημειώνοντας ότι, «δεδομένης της επικράτησης επιφανειακών ρευμάτων, αυξάνεται η πιθανότητα να παρασυρθούν στο Βόσπορο και στις θάλασσες της λεκάνης της Μεσογείου».

Η CSO της FSB σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (APU) επέδειξαν και πάλι «πλήρη περιφρόνηση για τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και αδιαφορία για ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με την FSB, το Ουκρανικό Ναυτικό εγκατέστησε περίπου 420 νάρκες  πέριξ των λιμανιών της Οδησσού, του Οτσάκοφ, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι.

FOhcLLJaMAEX1MV

Συναγερμός στο τουρκικό ναυτικό

Ο σταθμός Samsun NAVTEX της Τουρκίας εξέδωσε προειδοποίηση για ύπαρξη ναρκών στις προσεγγίσεις προς Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ενώ, όπως γίνεται γνωστό, οι τουρκικές αρχές έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τον κίνδυνο ναρκών και όσους χρησιμοποιούν τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.

Έκτακτη προειδοποίηση και από βουλγαρική κυβέρνηση

«Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι νάρκες που τοποθετήθηκαν στην Οδησσό παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να είναι περισσότερο θέμα περιπλοκής της ναυτιλίας και ενστάλαξης φόβου και έντασης μεταξύ ναυτικών και παράκτιων κρατών παρά πραγματική απειλή», δήλωσε ο διοικητής του βουλγαρικού ναυτικού αντιναύαρχος Kiril Mihailov σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Μαρτίου.

Παρά ταύτα, η βουλγαρική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση το βράδυ της 20ης Μαρτίου, με τον διοικητή Μιχαϊλόφ να υποστηρίζει ότι «το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνει όλα τα μέτρα για να ενισχύσει την παρακολούθηση της κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα».

 

 

Διαφήμιση