Αρχική Special Topics - 2 Σύνοδος Κορυφής: Στο «κενό» η πρόταση Μπάιντεν για 5ο πακέτο κυρώσεων στη...

Σύνοδος Κορυφής: Στο «κενό» η πρόταση Μπάιντεν για 5ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Βερολίνο φέρεται να μπλόκαρε μια τέτοια κίνηση, καθώς, ένα ενεργειακό εμπάργκο θα έφερνε ύφεση στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη.

0
synodos koryfis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Όλο και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία συνεδριάζει από σήμερα παρουσία του Τζο Μπάιντεν, του πρώτου Αμερικανού προέδρου που συμμετέχει σε επίσημη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δεν θα υπάρξει συμφωνία για πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, από τη σημερινή συζήτηση δεν αναμένονται νέες αποφάσεις. «Θα περιμένουμε να δούμε πρώτα τον αντίκτυπο την υφιστάμενων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και οι επόμενες κυρώσεις θα εξαρτηθούν από την κλιμάκωση της Ρωσίας στο πολεμικό πεδίο», τονίζουν.

Το βλέμμα των ευρωπαίων ηγετών είναι επί του παρόντος στραμμένο στην από κοινού  προμήθεια φυσικού αερίου, ΥΦΑ και υδρογόνου –όπως έγινε και με τα εμβόλια– πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αγοράζει φθηνή ενέργεια από άλλες χώρες.

«Εάν μπουν ενεργειακές κυρώσεις τώρα θα προκαλέσει αναστάτωση (discomfort) στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων,
οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι, αντίθετα με τους Ρώσους».

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν πρότειναν στην ηγεσία της την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία, ως μέρος ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ωστόσο, το Βερολίνο φέρεται να μπλόκαρε μια τέτοια κίνηση, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς να λέει σήμερα ότι ένα ενεργειακό εμπάργκο θα έφερνε ύφεση στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη.

Μείωση εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία

Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη, αυτή την στιγμή, για πλήρη και άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Η εξάρτηση αρκετών χωρών είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα έπληττε καίρια την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο οι 27 ηγέτες αναμένεται να δώσουν πολιτική έγκριση στην πρόταση της Επιτροπής για σταδιακή μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα 2/3 μέχρι το τέλος του 2022, μέσω αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών, αλλά και της επιτάχυνσης της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες της ΕΕ αναμένουν σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο μια ρητή δέσμευση, ότι η χώρα του θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από φέτος.

Τα θέματα της ενέργειας θα κυριαρχήσουν και στην αυριανή δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι κοινές προμήθειες και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, καθώς και το πώς θα μπορούσαν να υποχωρήσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αίνιγμα» η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

Στην προηγούμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Γαλλία, το κείμενο έλεγε ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ωστόσο, στο κείμενο που έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα δεν κάνει αυτή την αναφορά.

Επισήμως οι «27» αναμένουν την γνώμη της Κομισιόν πρώτα.

Κληθείσα να σχολιάσει την έλλειψη αναφοράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας,  πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι οι ηγέτες κατέστησαν σαφές στις Βερσαλλίες ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι «πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

Διαφήμιση