Αρχική Special Topics Στο κατώφλι της «ιστορίας» Ρώσοι και Ουκρανοί – Σε λίγο ο νέος...

Στο κατώφλι της «ιστορίας» Ρώσοι και Ουκρανοί – Σε λίγο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες, μετά από πολύ καιρό, κατά πρόσωπο διαπραγματεύσεις με οικοδεσπότη τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

0
Oukrania diapragmateyseis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr  

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σε ολόκληρη την Ουκρανία πριν τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές ετοιμάζονταν να συναντηθούν στην Τουρκία για πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες, με το Κίεβο να επιδιώκει κατάπαυση του πυρός χωρίς συμβιβασμούς σε έδαφος ή κυριαρχία.

Πάνω από ένα μήνα μετά τον πόλεμο, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ένα ευρωπαϊκό έθνος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το εξωτερικό και χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περίπου 210 παιδιά, με τους επιζώντες να διηγούνται τρομακτικές ιστορίες για ανθρώπους που πέθαιναν από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και θάβονταν σε ομαδικούς τάφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σχετικά με τις συνομιλίες στην Τουρκία: «Δεν εμπορευόμαστε ανθρώπους, γη ή κυριαρχία».

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, επίσης αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική συμφωνία.

Ενώ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει ουσιαστική πρόοδο, αλλά είναι σημαντικό να συνεχιστούν.

Οι στρατιωτικοί στόχοι της Ρωσίας

Στις ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία οι συνθήκες είναι απελπιστικές, με τις εξόδους να έχουν μπλοκάρει ακόμα και για τους αμάχους. Στη Μαριούπολη, ο δήμαρχος είπε ότι περίπου 160.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί.

Δεν υπάρχει φαγητό για τα παιδιά, ειδικά για τα βρέφη. Όλα τα μαιευτήρια έχουν καταστραφεί.

Με δυσκολία τα Ηνωμένα Έθνη μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, ενώ τεράστιες δυσκολίες προσέγγισης αντιμετωπίζει και ο Ερυθρός Σταυρός.

«Ο εχθρός συνεχίζει να εκτελεί χτυπήματα με πυραύλους και βόμβες σε μια προσπάθεια να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις υποδομές και τις κατοικημένες περιοχές των ουκρανικών πόλεων», δήλωσε το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Εστιάζουν στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων προκειμένου να περιπλέξουν τα logistics και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια ανθρωπιστική κρίση».

Οι δύο αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις στις 10:00 π.μ. στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, στις ακτές του Βοσπόρου.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες της Τρίτης, οι πρώτες αυτοπροσώπως μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 10 Μαρτίου, είναι μία  ένδειξη αλλαγών στα παρασκήνια.

Ο ρωσικός στρατός προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επικεντρωθεί στην επέκταση των εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αλλά το Κίεβο είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να προσπαθούν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα.

Όταν οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για τελευταία φορά αυτοπροσώπως, η Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι αγνόησε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Λαβρόφ είπε ότι η διακοπή των μαχών δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Έκτοτε, διεξήγαγαν συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης και συζήτησαν δημόσια μια φόρμουλα βάσει της οποίας η Ουκρανία θα μπορούσε να αποδεχτεί κάποιο είδος ουδέτερου καθεστώτος.

Αλλά καμία πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τις εδαφικές απαιτήσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, και των ανατολικών εδαφών γνωστών ως Ντονμπάς, τα οποία η Μόσχα απαιτεί να παραχωρήσει το Κίεβο στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Διαφήμιση