Αρχική Ενέργεια Σοκ: Υπερδιπλασιάστηκε σε 8 μέρες η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Σοκ: Υπερδιπλασιάστηκε σε 8 μέρες η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Η εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση για τις ήδη υπολογισμένες επιδοτήσεις των λογαριασμών.

0
ενέργεια - ηλεκτρική - ρεύμα - ενεργειακή - παραγωγή ηλεκτρισμού - μονάδα - ηλεκτρικής ενέργειας
Εικόνα: UNSPLASH/Matthew Henry
Διαφήμιση

Σε διάστημα οκτώ ημερών, και συγκεκριμένα από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος αυξήθηκε κατά 106%, καταδεικνύοντας τη ρευστότητα της κατάστασης στην αγορά ενέργειας αλλά και την αδυναμία πρόβλεψης της πορείας του κόστους και των επιπτώσεων.

Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του ο ιστότοπος ot.gr, στην αγορά της «επόμενης ημέρας» (day ahead market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, αυξήθηκε κατά 28,56% σε σχέση με τη σημερινή με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί στα 362,22 ευρώ/MWh.

 

Εκρηκτικό ενεργειακό μίγμα

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έκρηξη της τιμής για αύριο δεν αποδίδεται μόνο στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην αγορά ενέργειας το «Ουκρανικό» αλλά και στο ενεργειακό μίγμα όπως έχει διαμορφωθεί.

Οι ΑΠΕ, που περιορίζουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, έχουν συμμετοχή, λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών μόλις κατά 16,25% για την παραγωγή των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτηθούν αύριο. Αντιθέτως, το ακριβότερο φυσικό αέριο συμμετέχει με 53,68%.

Εντονος προβληματισμός

Η εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς, αν η συνεχιστεί το σερί ανόδου των προηγούμενων ημερών και για τους υπόλοιπους μήνες, οι επιδοτήσεις των λογαριασμών που έχουν προϋπολογιστεί για τα 2,5 δισ. ευρώ είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν για την κάλυψη σημαντικού μέρους των αυξήσεων.

Όπως έγραψε σήμερα ο ΟΤ , δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού με 500 εκ. έως και 2 δις. ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Διαφήμιση