Αρχική Ενέργεια «Πράσινο φως» από Κομισιόν για φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα εξεταστεί ένα σύνολο λύσεων για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

0
gas storage - πλαφόν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα θα δώσουν «πράσινο φως» στην πρόταση της Κομισιόν να εξεταστεί η επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών ενέργειας, τα οποία συνδέονται με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν κατά τη διάρκεια διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη πώς θα δοθεί περαιτέρω ανακούφιση στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και τις εναλλακτικές στήριξης των επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, θυμίζει το Bloomberg.

Θα συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων που περιγράφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις «κρατικές ενισχύσεις», σύμφωνα με προσχέδιο πολιτικής δήλωσης που είδε το Bloomberg News.

Προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών

«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρει η δήλωση, η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει πριν εγκριθεί.

Η Κομισιόν υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι αποδόσεις ορισμένων εταιρειών ενέργειας που δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο -και επομένως δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κόστος παραγωγής- θα μπορούσαν να υποστούν «ειδικά μέτρα», ώστε τα έσοδα αυτά να δρομολογηθούν προς ενίσχυση των καταναλωτών.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξτρα κέρδη έως και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ,
σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

 

Κουίζ για δυνατούς «υπουργούς» οι εναλλακτικές

Οι ηγέτες πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας, αντίθετα, από τους υπουργούς να αναλύσουν επειγόντως διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές, και ιδιαίτερα την αποσύνδεση των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ενδέχεται επίσης να δεσμευτούν ότι θα καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα αρχίσουν να γεμίζουν τις εξαντλημένες αποθήκες αερίου το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού με την Επιτροπή για κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Βρυξέλλες ΕΕ

90% αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες τον επόμενο χειμώνα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Εuractiv, επικαλούμενο το σχέδιο κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την Τετάρτη 23 Μαρτίου προτάσεις που θα υποχρεώνουν τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους τουλάχιστον κατά 90% πριν από την επόμενη χειμερινή περίοδο και θα εισαγάγουν ένα νέο σύστημα πιστοποίησης για την αποτροπή του ελέγχου των αποθηκών φυσικού αερίου από ξένους φορείς.

Η πρόταση θα κατατεθεί πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί πρόσθετα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς ενέργειας και για τη διασφάλιση του εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια», αναφέρει το σχέδιο κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού (κανονισμός SoS), το οποίο τροποποιήθηκε τελευταία φορά το 2017.

«Το προτεινόμενο ποσοστό πλήρωσης 90% είναι ένα αναγκαίο και κατάλληλο επίπεδο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού», αναφέρει το σχέδιο κανονισμού.

Λύση και για το μείζον πρόβλημα αποθήκευσης

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν αυξηθεί απότομα από το φθινόπωρο, λόγω της συμπίεσης της προσφοράς αερίου από ρωσικούς αγωγούς και των ανεπαρκών επιπέδων αποθήκευσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οποία ήταν κατά 10% χαμηλότερα από άλλα έτη, ανέφερε η Επιτροπή.

Η αποθήκευση προμηθεύει το 25-30% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται το χειμώνα και παρέχει ένα μαξιλάρι σε περίπτωση διαταραχών του εφοδιασμού, σημειώνει η Επιτροπή.

«Καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού με αέριο από αγωγούς μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, θεσπίζονται μέτρα που εισάγουν μια ασφαλιστική πολιτική όσον αφορά στο επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της ΕΕ. Οι καλά γεμισμένες αποθήκες φυσικού αερίου συμβάλλει στην ασφαλέστερη προμήθεια για τον χειμώνα 2022/2023», αναφέρεται.

Η πρόταση αναζητά επίσης λύσεις για τις χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, «τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά έχουν συμφωνίες με διαχειριστές αποθήκευσης από τα κράτη μέλη που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης», εξασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση σε διασυνοριακή ικανότητα μεταφοράς που αντιστοιχεί στο 15% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας.

 

Διαφήμιση