Αρχική Ειδήσεις Πλαφόν σε ηλιέλαιο και αλεύρι βάζουν τα σούπερ μάρκετ – Τα έκτακτα...

Πλαφόν σε ηλιέλαιο και αλεύρι βάζουν τα σούπερ μάρκετ – Τα έκτακτα μέτρα

Το μέτρο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετές ημέρες, με τους καταναλωτές να το διαπιστώνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

0
alevri elleipsi anshu a unsplash
Πλαφόν σε ηλιέλαιο και αλεύρι EIKONA APXEIOY: Anshu A/Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Στην επιβολή πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ελλείψεις. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι κινήσεις αυτές είναι προληπτικού χαρακτήρα.

Το μέτρο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετές ημέρες, με τους καταναλωτές να το διαπιστώνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ. Είχε προηγηθεί η επιβολή άτυπου πλαφόν στις πωλήσεις ηλιέλαιου από τις αλυσίδες χονδρικής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι πελάτες και κυρίως αυτοί της εστίασης.

Alevri olga kudriavtseva unsplash
EIKONA APXEIOY: Olga Kudriavtseva / Unsplash

Διαφορετικές πολλιτικές ανά αλυσίδα σούπερ μαρκετ

Σε κάποια κατάστημα σούπερ μάρκετ, υπάρχει πλαφόν μέχρι τέσσερις συσκευασίες για τους δημοφιλείς κωδικούς, όπως για αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το ίδιο ισχύει σε άλλα μεγάλα καταστήματα και για το ηλιέλαιο.

Αναφορικά με το ηλιέλαιο, κάποιος μπορεί να παραγγείλει από κάθε κωδικό έως τέσσερα τεμάχια, είτε πρόκειται για συσκευασίες του ενός είτε πρόκειται για συσκευασίες των 2 λίτρων.

Σε άλλη περίπτωση σούπερ μάρκετ, επιβάλλεται πλαφόν στο ηλιέλαιο έως 4 τεμάχια για τις συσκευασίες του 1 και 2 λίτρων και για τις συσκευασίες των 5 λίτρων υπάρχει πλαφόν από μία έως τέσσερις συσκευασίες, αναλόγως της μάρκας.

Ακόμα κι αν κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν έχουν επιβάλει στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα κάποιο πλαφόν για τις αγορές αλεύρων ή ηλιέλαιου, πλέον, εμφανίζονται μη διαθέσιμοι 5 κωδικοί ηλιελαίου και 6 κωδικοί αλεύρων.

alevri elleipsi anshu a unsplash
Πλαφόν σε ηλιέλαιο και αλεύρι EIKONA APXEIOY: Anshu A/Unsplash

Τροπολογία με έκτακτα μέτρα – Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τα αποθέματα

Λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και «για την εξασφάλιση επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, προς εδραίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και αποφυγής αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

Η τροπολγία προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώνουν τα αποθέματα που έχουν σε ζωοτροφές, δημητριακά και άλευρα, μεταξύ άλλων, ενώ προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων θα πρέπει εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης να υποβάλλουν δήλωση με τα αποθέματα σε:

  • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
  • λιπάσματα
  • ζωοτροφές
  • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο
  • άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών
    ηλίανθο
  • φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Η δήλωση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης, με τους κωδικούς πρόσβασης του Γενικού Εμπορίου Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων, ή εφόσον δεν υπάρχουν, με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν

  • την ποσότητα των αποθεμάτων σε κιλά, λίτρα ή τεμάχια,
  • τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,
  • την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης

Κυρώσεις και πρόστιμα

Σε περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης, προβλέπεται κατάσχεση των ειδών– στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς- και διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Η υποχρέωση των επιχειρήσεων για δήλωση των αποθεμάτων των συγκεκριμένων προϊόντων ισχύει για τρεις μήνες, από την έναρξη ισχύος αυτής της απόφασης.

Διαφήμιση