Αρχική Special Topics Ουκρανία: Παρεμβολή στις ραδιοσυχνότητες GPS «προμηνύει» στρατιωτικό όλεθρο

Ουκρανία: Παρεμβολή στις ραδιοσυχνότητες GPS «προμηνύει» στρατιωτικό όλεθρο

0
Featured Map
Διαφήμιση

Η HawkEye 360, αμερικανική εταιρεία γεωχωρικών αναλύσεων, ​​ανιχνεύει παρεμβολές στις  ραδιοσυχνοτήτων GPS, σηματοδοτώντας επικείμενη στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία.

Η HawkEye 360 ​​παρουσίασε πριν λίγο τα δεδομένα που συνέλεξε σε δελτίο ειδήσεων της 4ης Μαρτίου, κάνοντας λόγο για ανάλογη δραστηριότητα γύρω από την Ουκρανία τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η εταιρεία γεωχωρικών αναλύσεων με έδρα το Herndon της Βιρτζίνια σημείωσε συνεχή και αυξανόμενη παρεμβολή GPS κοντά στην Ουκρανία.

gps

«Το GPS είναι μια θεμελιώδης υπηρεσία από την οποία εξαρτώνται όλες οι σύγχρονες οικονομίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του HawkEye 360, Τζον ​​Σεραφίνι. «Η παρεμβολή σήματος GPS έχει τη δυνατότητα να διαταράξει σημαντικά τα αεροπορικά ταξίδια, τα logistics, τα οικονομικά, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες και πολλές άλλες βασικές υπηρεσίες».

Ο δορυφόρος του HawkEye 360 ​​παρακολουθεί σήματα ραδιοσυχνοτήτων για παρεμβολές που ενδέχεται να απειλήσουν εφαρμογές στρατιωτικής και πολιτικής πλοήγησης, με τους αναλυτές να διαπιστώνουν -λίγο πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή- αύξηση των παρεμβολών GPS βόρεια του Τσερνόμπιλ, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Τον Νοέμβριο, το HawkEye 360 ​​σημείωσε επίσης παρεμβολές GPS κοντά στα σύνορα μεταξύ φιλουκρανικών δυνάμεων και δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ. Με δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή διαταράχθηκε από την παρέμβαση.

Η παρεμβολή GPS δεν είναι πάντα σκόπιμη

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της HawkEye 360, η παρεμβολή GPS δεν είναι πάντα σκόπιμη. Μπορεί να προκληθεί κατά λάθος από σήματα επικοινωνίας που λειτουργούν κοντά σε ζώνες συχνοτήτων GPS.

Ωστόσο, η αυξανόμενη εξάρτηση του κόσμου από το GPS ώθησε τις στρατιωτικές δυνάμεις και τα καρτέλ ναρκωτικών να επενδύσουν σε εξοπλισμό για παρεμπόδιση ή πλαστογράφηση σημάτων GPS και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναζητήσει εφεδρικές πηγές αξιόπιστων δεδομένων θέσης, πλοήγησης και χρονισμού.

«Είτε ακούσια είτε σκόπιμη, η παρέμβαση που εμποδίζει τους ανθρώπους, τα οχήματα, τα πλοία και τα αεροπλάνα να προσδιορίσουν ακριβείς τοποθεσίες μπορεί να είναι καταστροφική τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις εμπορικές δραστηριότητες», είπε ο Σεραφίνι.

«Δεδομένου ότι η HawkEye 360 ​​μπορεί να παρακολουθεί εκατοντάδες εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καθημερινά, είμαστε σε θέση να ειδοποιούμε τους πελάτες πότε και πού συμβαίνουν παρεμβολές GPS, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις».

 

Με πληροφορίες από spacenews

Διαφήμιση