Αρχική Ειδήσεις Οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης απέρριψαν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης απέρριψαν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας

Διστακτικοί οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες στη βιαστική απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία, λόγω εκτεταμένης διαφθοράς και της οικονομική της κατάσταση.

0
eu
Εικόνα: Ludovic Marin/AFP/Getty
Διαφήμιση

Στο κενό έπεσε η έκκληση για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ του προέδρου Βολοvτίμιρ Ζελένσκι κυρίως από  τους δυτικοευρωπαίους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλίες των 27.

Αναφερόμενοι σε μία «τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία» που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους ισχύ και «να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» με το Κίεβο.

Διαφορετική στάση των κρατών μελών

Οι εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας, με την υποστήριξη της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, για μια ειδική διαδικασία ένταξης δεν κατάφεραν να πείσουν τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία ή την Ολλανδία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης αυτή την περίοδο στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς, αλλά «την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να «ανοίξει μια ενταξιακή διαδικασία με μια χώρα σε πόλεμο».

Ο Μαρκ Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ βραχυπρόθεσμα. Είπε: «Όλες οι χώρες του δυτικού τμήματος της Ευρώπης με τις οποίες μιλώ λένε ότι δεν πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε μια ταχεία διαδικασία ή επιταχυνόμενη ενταξιακή διαδικασία…

Ανησυχία λόγω διαφθοράς

Οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιτίθενται στη βιαστική απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία ανησυχούν για την εκτεταμένη διαφθορά στην χώρα, την έλλειψη σταθερότητας στους θεσμούς της και την άθλια οικονομική της κατάσταση. Η εμπειρία της αδυναμίας δράσης σε σχέση με το δημοκρατικό έλλειμμα σε Ουγγαρία και Πολωνία έχει οδηγήσει ορισμένες πρωτεύουσες να είναι διστακτικές σε οποιαδήποτε διεύρυνση πριν από μεγάλες μεταρρυθμίσεις .

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, πρότεινε ότι η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη για τη διεύρυνση, καθώς η λήψη των αποφάσεών της εξακολουθεί να βασίζεται στην ομοφωνία.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Αδιέξοδο

Οι ηγέτες συναντήθηκαν στη Γαλλία λίγες ώρες μετά τιςι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Τουρκία οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μια σειρά μακροχρόνιων τηλεφωνημάτων με τον Πούτιν πριν και μετά την έναρξη της εισβολής του προέδρου της Ρωσίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Μόσχα, αλλά ότι δεν ελπίζει σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από theGuardian

Διαφήμιση