Αρχική Special Topics Νέο ράλι τιμών πετρελαίου ενόψει του κοινού ΗΠΑ-ΕΕ «εμπάργκο» στη Ρωσία

Νέο ράλι τιμών πετρελαίου ενόψει του κοινού ΗΠΑ-ΕΕ «εμπάργκο» στη Ρωσία

Το πετρέλαιο εκτοξεύεται στα υψηλά του 2008, σημειώνοντας άυξηση περισσότερο από 60% από τις αρχές του 2022, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. 

0
prinos petrelaio
Διαφήμιση

Το ορατό πλέον ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να κλείσουν οριστικά  οι στρόφιγγες φυσικού αερίου από Ρωσία και Ουκρανία, οδήγησαν σε νέο ράλι τις τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πλέον οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό με την τιμή της «αξίας-καταφυγίου» να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

Το αργό μπρεντ εκτινάχθηκε κοντά στα 130 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι σκέφτονται την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και τις καθυστερήσεις στην πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διερευνούν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, είπε ο Μπλίνκεν την Κυριακή και ο Λευκός Οίκος συντονίστηκε με βασικές επιτροπές του Κογκρέσου προχωρώντας στη δική τους απαγόρευση.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από 60% από τις αρχές του 2022, μαζί με άλλα εμπορεύματα, εγείροντας ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον στασιμοπληθωρισμό. Η Κίνα, η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο, στοχεύει ήδη σε βραδύτερη ανάπτυξη 5,5% φέτος. Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο

Αναλυτές της Bank of America σχολίασαν στο διεθνές πρακτορείο Reuters ότι εάν διακοπούν οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων βαρελιών ή μεγαλύτερο, και αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διπλασιαστούν από 100 σε 200 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι ακόμα και αυτή την εβδομάδα το πετρέλαιο μπορεί να εκτιναχθεί στα 185 δολάρια το βαρέλι.

 

«Στο χειρότερο σενάριο μιας πλήρους κύρωσης στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, δεν θα εκπλαγώ αν δω το Brent να διαπραγματεύεται πάνω από 200 δολάρια», εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας OCBC της Σιγκαπούρης..

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο, με εξαγωγές περίπου 7 εκατομμύρια bpd, ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Επίσης, ορισμένοι όγκοι εξαγωγών πετρελαίου του Καζακστάν από ρωσικά λιμάνια αντιμετώπισαν επίσης επιπλοκές. Ενώ, στη Λιβύη, το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου El Feel και Sharara είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 330.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), δήλωσε την Κυριακή η National Oil Corporation (NOC), δηλαδή πάνω από το 25% της παραγωγής της το 2021.

 

Στο Κονγκρέσο το θέμα απαγόρευσης ρωσικού πετρελαίου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι έκανε γνωστό χθες Κυριακή ότι το σώμα «εξετάζει» το ενδεχόμενο κατάρτισης σχεδίου νόμου για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στη χώρα και ότι το Κογκρέσο έχει σκοπό να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αντιδρώντας στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Η Βουλή εξετάζει επί του παρόντος σχέδιο νόμου που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η κυρία Πελόσι σε επιστολή της.

«Το νομοσχέδιό μας θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, θα ακυρώσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και θα αποτελεί το πρώτο βήμα για τη στέρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», προσέθεσε η επικεφαλής του σώματος, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με την ιαπωνική κυβέρνηση και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιθανότητα να απαγορευθεί η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως επιβεβαιώνει και η Dailymail.

Διαφήμιση