Αρχική Ειδήσεις ΝΑΤΟ: Προειδοποιεί για χειρότερα την Ουκρανία και ρωσικές επιθέσεις κι αλλού

ΝΑΤΟ: Προειδοποιεί για χειρότερα την Ουκρανία και ρωσικές επιθέσεις κι αλλού

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ λέει ότι η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενδέχεται να κινδυνεύουν από τον Πούτιν.

0
w23 162633w27204405Jensstoltenberg2
Γενς Στόλτενμπεργκ - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Οι μέρες που έρχονται, είναι πιθανό να είναι χειρότερες», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Τα δεινά του ουκρανικού λαού στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων πρόκειται να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες και ο πόλεμος κινδυνεύει να εξαπλωθεί και αλλού στην Ευρώπη, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται, με πόλεις υπό πολιορκία και σχολεία και σπίτια να καταστρέφονται.

Γεωργία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη στο στόχαστρο

Υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση βομβών διασποράς και «άλλων τύπων όπλων που θα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε περαιτέρω ότι ο κίνδυνος ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων ή «ανατροπής» αυξάνεται στη Γεωργία, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται ήδη στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν, και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , όπου οι Σερβοβόσνιοι απειλούν να διαλύσουν το κράτος με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

«Οι μέρες που έρχονται, είναι πιθανό να είναι χειρότερες», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρνουν βαρύτερο οπλισμό και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα».

«Η φιλοδοξία του Κρεμλίνου είναι να αναδημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής και να αρνηθεί σε άλλες χώρες το δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο. Έτσι, οι υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη υποστήριξης εταίρων που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα για την ασφάλειά μας, όπου οι θεμελιώδεις αρχές αμφισβητούνται μέσω της χρήσης βίας και αντιμετωπίζουμε  απειλή της σύγκρουσης για τα επόμενα χρόνια».

Είπε ότι η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο «ακόμη μεγαλύτερης επέμβασης, ανατροπής και ενδεχομένως ακόμη και επιθέσεων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Έκκληση από Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μίλησε στους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρους, και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο οι εκκλήσεις από την Ουκρανία προς το ΝΑΤΟ για αστυνόμευση μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα έπεσαν στο κενό. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συμμαχία δεν μπορεί να εμπλακεί άμεσα με τις ρωσικές δυνάμεις.

«Έχουμε την ευθύνη ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα ​​από την Ουκρανία, γιατί θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, πιο καταστροφικό και θα προκαλέσει ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο. Έτσι έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούμε στην Ουκρανία ούτε στο έδαφος ούτε στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Φυσικά, ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι να στείλουμε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και στη συνέχεια να επιβάλουμε αυτή τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων καταρρίπτοντας ρωσικά αεροπλάνα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό, θα καταλήξουμε σε κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη που θα εμπλέκει πολλές περισσότερες χώρες και θα προκαλέσει πολύ περισσότερο ανθρώπινο πόνο».

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους γείτονες της Ρωσίας «να μην κλιμακώσουν την κατάσταση» επιβάλλοντας περισσότερους περιορισμούς στη χώρα του κατά την τελευταία μετάδοση μιας κυβερνητικής συνεδρίασης στη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Διαφήμιση