Αρχική Διάστημα Mαύρες τρύπες, άστρα νετρονίου και γαλαξίες «παράπλευρες απώλειες» της εισβολής στην Ουκρανία

Mαύρες τρύπες, άστρα νετρονίου και γαλαξίες «παράπλευρες απώλειες» της εισβολής στην Ουκρανία

Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος (DLR), η διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας διακόπτει τη συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

0
Διαφήμιση

Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος (DLR), η διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία διακόπτει άμεσα κάθε επαφή και συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το διαστημικό τηλεσκόπιο eROSITA που αποτελεί κοινή αποστολή των δύο υπηρεσιών.

Το eROSITA

Το eROSITA παρατηρεί και μελετά τις ακτίνες Χ στο Σύμπαν και στόχος της αποστολής είναι να πραγματοποιήσει μια μεγάλη… απογραφή. Οι επιτελείς της αποστολής θέλουν να δημιουργήσουν ένα λεπτομερή χάρτη των μαύρων τρυπών και των άστρων νετρονίων στο Σύμπαν, να ανακαλύψουν νέους γαλαξίες αλλά και να εντοπίσουν στοιχεία για τη μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια που σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία ευθύνεται για την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος. Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής είναι η χαρτογράφηση και παρατήρηση 100 χιλιάδων γαλαξιακών σμηνών.

Το eROSITA εκτοξεύτηκε το 2019 και είναι το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ ικανό να παρατηρεί ολόκληρο τον ουρανό και βρίσκεται σε ένα σημείο που έχει την πιο καθαρή θέα του Διαστήματος από άλλα διαστημικά τηλεσκόπια.

Μέχρι την στιγμή που τέθηκε εκτός λειτουργίας το τηλεσκόπιο είχε ανακαλύψεις περίπου τρία εκατ. διαστημικά σώματα και κοσμικές δομές όπως οι γιγάντιες κοσμικές φυσαλίδες που υπάρχουν στο κέντρο του γαλαξία μας.

Διαφήμιση