Αρχική Ενέργεια Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται επιδοτήσεις – Εξετάζεται επέκταση και στα καύσιμα κίνησης

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται επιδοτήσεις – Εξετάζεται επέκταση και στα καύσιμα κίνησης

Την ερχόμενη εβδομάδα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιδοτήσεις 700 – 800 εκατ. ευρώ. Στα 2 δισ. ευρώ το όφελος για την Ελλάδα αν μπει το πλαφόν Μητσοτάκη στο φυσικό αέριο TTF

0
logariasmoi deh
Διαφήμιση

Σενάρια ώστε να στηριχθούν οι αδύναμοι και στα καύσιμα κίνησης εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν «κλειδώσουν» τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εκτίναξης τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός, αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα των λογαριασμών στα τιμολόγια της ενέργειας, είπε ότι 8 στα 10 νοικοκυριά βλέπουν μικρές αυξήσεις λόγω της επιδότησης των νοικοκυριών και μόνο 2 στα 10 που έχουν μεγάλες καταναλώσεις που δεν καλύπτονται από την επιδότηση βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Την επόμενη βδομάδα οι ανακοινώσεις

Ο κ. Σκρέκας, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να ανακουφιστούν στο μέτρο του δυνατού από τον νέο γύρο των ανατιμήσεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συμπλήρωσε δε, πως πέρα από αυτό γίνονται ενέργειες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία ζητήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου με φτηνή χρηματοδότηση για να προσφεύγουν οι κυβερνήσεις ώστε να επιδοτούν τους καταναλωτές όσο διαρκεί η κρίση και επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την μείωση της της τιμής του φυσικού αερίου η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές του ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε πως η επιδότηση της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις ευπαθείς ομάδες μέσα από το κοινωνικό τιμολόγιο και τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο».

Το «πακέτο» Μαρτίου

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαχέονται στο διαδικτυο, το πακέτο του Μαρτίου έχει κλειδώσει στα 350 εκ. ευρώ με τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος του προηγούμενου μήνα είχε κλειδώσει στα 211,71 ευρώ/MWh.

Ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Σχεδόν στα ίδια επίπεδα παραμένουν κι εκείνες των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ενισχύσεις Απριλίου

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις του Απριλίου, αυτές αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες,τόσο για τους οικιακους καταναλωτές όσο και του φυσικού αερίου.

Θα ξεπερνούν σίγουρα τα 350 εκ. ευρώ, με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις να προσδιορίζουν τη μέση ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 kWh το μήνα να διαμορφώνεται στα 52 με 53 ευρώ, από 39 ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η αύξηση των ενισχύσεων δρομολογείται μετά την έκρηξη κατά 50% της τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος του Μαρτίου και ήδη το πρώτο δεκαήμερο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 322 ευρώ/MWh.

Δεδομένη θεωρείται και η υψηλότερη ενίσχυση, πάνω από τα 65 ευρώ/MWh η επιδότηση για τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή εξοικονόμηση 1,7 με 2 δις. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για ένα τρίμηνο θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εγχώριες επιχειρήσεις με την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία γνωστοποιήθηκε από προχθές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζητήθηκε στην άτυπη σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από ot.gr και insider.gr

Διαφήμιση