Αρχική Special Topics Κρεμλίνο: Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης επιτεύχθηκαν – Τώρα απελευθέρωση Ντονμπάς

Κρεμλίνο: Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης επιτεύχθηκαν – Τώρα απελευθέρωση Ντονμπάς

Η ρωσική πλευρά ξεδιπλώνει τα σχέδια της στο επιχειρησιακό και εξηγεί τη μέχρι τώρα στρατηγική της στο μέτωπο. Εκτιμά ότι μετά την πρώτη φάση τώρα περνά στην απελευθέρωση του Ντονμπάς και αφήνει ανοικτό την εισβολή σε πόλεις

0
Ukraine1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πρώτη φορά σήμερα έχουμε την οπτική της Μόσχας για την πορεία των επιχειρήσεων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δια στόματος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου μαθαίνουμε λοιπόν ότι σε γενικές γραμμές οι στόχοι που είχε θέσει η Μόσχα για την πρώτη αυτή φάση έχουν επιτευχθεί. Ποιοί είναι αυτοί; Η αποδυνάμωση των ουκρανικών δυνάμεων, προκειμένου να περάσουν στο κύριο στόχο που είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Μάλιστα, από επίσημη πλευρά του ρωσικού Γενικού Επιτελείου αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για εισβολή σε πόλεις, τις οποίες περικυκλώνει ο ρωσικός στρατός.

Αποδυνάμωση της ουκρανικής άμυνας

Όπως ο ίδιος ο επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσόι, αναφέρει, σύμφωνα με το Interfax.“Οι κύριοι στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν γενικά επιτευχθεί. Το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που, τονίζω για άλλη μια φορά, καθιστά δυνατή την εστίαση στις κύριες προσπάθειες για την επίτευξη του κύριου στόχου, η απελευθέρωση του Ντονμπάς», είπε ο Ρουντσόι σε ενημέρωση την Παρασκευή.

Ο ίδιος αναφέρει ότι “Μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της LPR απελευθέρωσαν το 93% του εδάφους της δημοκρατίας. Οι μάχες διεξάγονται τώρα προς Σεβεροντόνετσκ και Λυσιγκάνσκ”, είπε.Ενώ για το Ντονιέσκ αναφέρει πως “Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της DPR έχει πάρει τον έλεγχο του 54% της επικράτειας. Η απελευθέρωση της πόλης της Μαριούπολης συνεχίζεται”.

Κύριος στόχος απελευθέρωση Ντονμπάς

Η εισβολή στις ουκρανικές πόλεις που έχουν αποκλειστεί από τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανή, αλλά ο κύριος στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση του Ντονμπάς, είπε.

«Δεν σχεδιάζαμε να επιτεθούμε αρχικά για να αποφύγουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε των απωλειών μεταξύ προσωπικού και αμάχων», είπε ο Ρουντσόι.

«Αν και δεν αποκλείουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός μας θα επικεντρωθούν στο πιο σημαντικό πράγμα, την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς, σε εύθετο χρόνο μετά την υλοποίηση των στόχων από συγκεκριμένες [μάχιμες] ομάδες”.

Η Ρωσία δεν περιόρισε τη στρατιωτική υποστήριξη στις Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ μόνο εντός των συνόρων τους λόγω της απειλής συνεχούς αναπλήρωσης ουκρανικών στρατιωτικών ομάδων, είπε ο Ρουντσόι.

Οι δύο επιλογές

“Υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να περιοριστούν οι ενέργειες μόνο στην επικράτεια της DPR και της LPR εντός των διοικητικών συνόρων των περιοχών του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ, όπως ορίζεται στα συντάγματα των δημοκρατιών. Αλλά τότε θα ήμασταν αντιμέτωποι με συνεχή αναπλήρωση από τις ουκρανικές αρχές της ομάδας που συμμετέχει στη λεγόμενη Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων», είπε ο Ρουντσόι στην ενημέρωση την Παρασκευή.

Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η δεύτερη επιλογή, η οποία προέβλεπε ενέργειες σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, με εκδηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζικοποίηση της», είπε.

“Η εξέλιξη της επιχείρησης επιβεβαίωσε ότι αυτή η απόφαση ήταν η σωστή. Διεξάγεται από το Γενικό Επιτελείο σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο”, είπε ο Ρουντσόι.

Η Πολεμική Αεροπορία και τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί σχεδόν πλήρως και το ναυτικό της επίσης, είπε.

“Οι αεροπορικές δυνάμεις και το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν πλέον καταστραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Το ναυτικό της χώρας έχει πάψει να υπάρχει”, είπε ο Ρουντσόι στην ενημέρωση.

«Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας επιτυγχάνεται τόσο με χτυπήματα ακριβείας σε στρατιωτικές υποδομές, στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, θέσεις διοίκησης, οπλοστάσια και στρατιωτικές αποθήκες, όσο και με στρατεύματα που συντρίβουν τις αντίπαλες ομάδες του εχθρού», είπε.

Αν.. εναέριος απολεισμός

Η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως σε οποιεσδήποτε προσπάθεια να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

“Ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ προτείνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αντιδράσουν αμέσως σε οποιεσδήποτε τέτοιες προσπάθειες κατάλληλα”, είπε ο Ρουντσόι στην ενημέρωση.

Απώλειες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε τις απώλειές του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία – όπως ονομάζεται από τη Ρωσία η εισβολή στην Ουκρανία: 1.351 νεκροί και 3.825 τραυματίες.

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης υπήρξαν απώλειες μεταξύ των μάχιμων συντρόφων μας: 1.351 στρατιώτες είναι νεκροί και 3.825 τραυματίες», δήλωσε την Παρασκευή ο Σεργκέι Ρουντσόι.

«Το κράτος θα πάρει επάνω του όλες τις αποφάσεις για να στηρίξει τις οικογένειές τους, να αναθρέψει τα παιδιά τους μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αποπληρωμή όλων των δανείων και την επίλυση των στεγαστικών τους ζητημάτων», είπε.

Να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί αυτοί απέχουν πολύ από αυτούς που δίνει ο ΟΗΕ, ο οποίος μιλάει για περίπου 7.000 απώλειες στο ρωσικό στρατό και η Ουκρανία η οποία αναφέρεται σε 15 χιλιάδες.

Σύνδεση Κριμαίας – Ντόνιετσκ

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν εν μέρει χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από το έδαφος στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας , όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει στη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και μέρους της περιοχής του Ντόνιετσκ», ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Διαφήμιση