Αρχική Ειδήσεις Κλιμακώνεται η διπλωματική διένεξη για την Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη

Κλιμακώνεται η διπλωματική διένεξη για την Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη

Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ βρίσκεται αντιμέτωπημε αντικρουόμενα σχέδια ψηφισμάτων, καθώς «ζυγίζεται» ο παράλογος «ανθρωπισμός» του Πούτιν και η δυναμική του ρωσικού βέτο.

0
Hnomena Ethni
Διαφήμιση

Η Ρωσία επιδιώκει να αμβλύνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Δύσης να απομονώσουν περαιτέρω τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, με το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση να ετοιμάζονται να ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου για να καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας, ξέσπασε διπλωματική διένεξη στο εσωτερικό του παγκόσμιου οργανισμού, η οποία όλο και κλιμακώνεται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε την Τρίτη 22 Μαρτίου τον «παράλογο πόλεμο» της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι «η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ηθικά απαράδεκτη, πολιτικά αδικαιολόγητη και στρατιωτικά παράλογη».

Η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ βρίσκεται αντιμέτωπη
με αντικρουόμενα σχέδια ψηφισμάτων.

Και τα δύο σχέδια ζητούν την πρόσβαση σε βοήθεια και την προστασία των αμάχων, του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ουκρανία.

Αλλά μόνο το ένα κείμενο, που συντάχθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους της – και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, επικρίνει τον ρόλο της Ρωσίας στο ξέσπασμα της κρίσης.

Διχάζουν οι «υποψίες» υποκίνησης της σύγκρουσης από το ΝΑΤΟ

Το δεύτερο προσχέδιο από τη Νότια Αφρική δεν κάνει καμία αναφορά στη Ρωσία. Σε παρατηρήσεις που συνοδεύουν την πρότασή της, τις οποίες είδε το Reuters, η Νότια Αφρική υποστήριξε: «Παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση συναίνεσης σε ανθρωπιστικά θέματα. Η εκτροπή της προσοχής σε άλλα θέματα θα οδηγήσει σε διχασμό και αποτυχία επίτευξης συμφωνίας».

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αντισταθεί στις εκκλήσεις για καταδίκη της Ρωσίας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για την υποκίνηση της σύγκρουσης.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με τη Νότια Αφρική για το πώς «μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο που θα διαθέτει ευρεία υποστήριξη σε όλη τη Γενική Συνέλευση χωρίς να χρειάζεται να έχουμε δύο ψηφοφορίες».

Οι «εύθραυστες» ισορροπίες ψήφων

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να αυξήσουν τις 141 θετικές ψήφους που δόθηκαν για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης στις 2 Μαρτίου, το οποίο αποδοκίμαζε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απαιτούσε την αποχώρησή της.

Ρωσία, Λευκορωσία, Ερυθραία, Βόρεια Κορέα και Συρία ψήφισαν αρνητικά, ενώ 35 κράτη -συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Νότιας Αφρικής- απείχαν.

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε τις ίδιες ψήφους που απομόνωσαν τη Ρωσία την τελευταία φορά», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

OHE

Η δυναμική του ρωσικού βέτο και ο παράλογος «ανθρωπισμός»

Εν μέσω των ανταγωνιστικών σχεδίων ψηφισμάτων, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ τόνισε την Τρίτη ότι αυτό που θα ήταν πιο χρήσιμο θα ήταν η ενότητα: «Αυτός ο οργανισμός καθίσταται ο πιο ισχυρός όταν απαντά με μια φωνή».

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος. Η ψηφοφορία στις 2 Μαρτίου απεικόνισε τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Καθώς, η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει επί του σχεδίου πρότασής της την Τετάρτη, αλλά διπλωμάτες λένε ότι πρόκειται να αποτύχει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σώματος είναι πιθανό να απέχει, επειδή δεν κάνει καμία αναφορά στο ρόλο της Ρωσίας.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι περιέγραψε την Τρίτη το σχέδιο της Μόσχας ως στόχο να βοηθήσει τις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας «χωρίς καμία πολιτικοποίηση».

«Είναι απολύτως παράλογο για τη Ρωσία να πιστεύει ότι μπορεί να υποβάλει ένα ανθρωπιστικό ψήφισμα», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ, περιγράφοντάς το ως «σαν τον εμπρηστή που καλεί τους γείτονες να τον βοηθήσουν να σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος ξεκίνησε».

Η Μόσχα ακύρωσε μια προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για «πρωτοφανή εκστρατεία πίεσης» κατά του μέτρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας.

OHE1
Πίνακας Ψηφοφορίας – ΟΗΕ

Πηγή: Εuractiv

Διαφήμιση