Αρχική Special Topics Κινεζικό μπράντεφερ στις ΗΠΑ: Στη γεωπολιτική σκακιέρα και η Ταϊβάν

Κινεζικό μπράντεφερ στις ΗΠΑ: Στη γεωπολιτική σκακιέρα και η Ταϊβάν

Ο απόπλους κινεζικού αεροπλανοφόρου από το στενό της Ταιβάν, περίπου 12 ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σαν χρονική συγκυρία εκλαμβάνεται τολάχιστον ως «προκλητική».

0
Baiden Si
Διαφήμιση

Ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο διέσχισε τα «ευαίσθητα» -από γεωπολιτικής άποψης- στενά της Ταϊβάν την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνομιλία των προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι κυβερνά δημοκρατικά την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και τα τελευταία δύο χρόνια ενίσχυσε τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στο νησί για να διεκδικήσει την κυριαρχία της, ανησυχώντας την Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πηγές του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Reuters , αεροπλανοφόρο της Shandong έπλευσε κοντά στο ελεγχόμενο από την Ταϊβάν νησί Kinmen, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κινεζική πόλη Xiamen.

«Γύρω στις 10:30 π.μ. το CV-17 εμφανίστηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Κινμέν και φωτογραφήθηκε από έναν επιβάτη σε πολιτική πτήση», είπε η πηγή, αναφερόμενη στον επίσημο αριθμό σέρβις του Shandong.

Το USS Ralph Johnson, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου Arleigh Burke, επισκίασε το αεροπλανοφόρο τουλάχιστον εν μέρει στη διαδρομή του. Το Shandong δεν είχε αεροσκάφος στο κατάστρωμά του και έπλεε βόρεια, μέσα από το στενό.

Η Ταϊβάν έστειλε επίσης πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν

Μέσα από μία σύντομη δήλωση, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε το πέρασμα του Shandong, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, εκτός από το ότι οι δυνάμεις του έχουν «πλήρη κατανόηση» του τι κάνουν τα κινεζικά πλοία και αεροσκάφη στα στενά της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν παρέπεμψε για ερωτήσεις στο υπουργείο Άμυνας -το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο- αλλά είπε ότι η Σαντόνγκ έχει «προγραμματισμένη εκπαίδευση ρουτίνας».

«Δεν πρέπει να το συνδέσουμε αυτό με την επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Αυτοί που είναι ευαίσθητοι είστε εσείς, όχι το στενό της Ταϊβάν», είπε ο Ζάο σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Taiwan
China’s Shandong aircraft carrier and a Type 052D destroyer spotted heading to Taiwan Strait on March 17.

«Προκλητική» η χρονική συγκυρία

Ο απόπλους έγινε περίπου 12 ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Η χρονική συγκυρία εκλαμβάνεται τολάχιστον ως «προκλητική», καθώς για πρώτη φορά τέτοιου είδους ασκήσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλες οι προηγούμενες αποστολές πραγματοποιούνταν τη νύχτα.

Η Ταϊβάν βρίσκεται ήδη σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μήπως η Κίνα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να κάνει τη δική της κίνηση, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο πρόκειται να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε είδος στρατιωτικού χτυπήματος.

Ο Λο Τσιχ-τσενγκ, ανώτερος βουλευτής από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν χαρακτήρισε τη διέλευση της Σαντόνγκ «πολύ προκλητικό μήνυμα» όταν όλες οι χώρες της περιοχής έχουν ήδη ανησυχήσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μάλσιτα όταν αυτό συμβαίνει ώρες πριν από την κλήση Μπάιντεν-Σι.

«Η ένταση στα στενά της Ταϊβάν δεν θα αυξηθεί απότομα εξαιτίας αυτού, αλλά πιθανότατα θα αναγκάσει τις γειτονικές χώρες να αυξήσουν το επίπεδο στρατιωτικής συναγερμού τους».

 

Για «επελέγη» η Ταϊβάν

Η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊπέι, αλλά είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η δήλωση του ειδικού σε θέματα ασφάλειας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Ταϊβάν, Kuo Yu-jen, ο οποίος είπε ότι το Shandong είναι πιθανό να ανεβαίνει στη βόρεια Κίνα για τους εορτασμούς του επόμενου μήνα που σηματοδοτούν την ίδρυση του κινεζικού ναυτικού.

«Δεν μετέφερε αεροσκάφος και δεν είχε φρεγάτες» να το συνοδεύουν, πρόσθεσε.

Το Shandong είναι το νεότερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, διέπλευσε τα στενά της Ταϊβάν, μια κίνηση που είχε καταδικάσει η Ταϊβάν ως απόπειρα εκφοβισμού.

Όπως σημειώνεται, η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν επί καθημερινής βάσης αποκρούει κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα του στενού στην κορυφή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Διαφήμιση