Αρχική Ειδήσεις Η υπεράσπιση της ελευθερίας και Δημοκρατίας πόση λογοκρισία απαιτεί;

Η υπεράσπιση της ελευθερίας και Δημοκρατίας πόση λογοκρισία απαιτεί;

Την Κυριακή η ΕΕ αποφάσισε ότι το RT (Russia Today), και το Sputnik, θα απαγορευθούν. Αντιδράσεις Ενώσεων Δημοσιογράφων στην Ελλάδα και τα διεθνή όργανά τους

0
RT
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το RT που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, παλαιότερα γνωστό ως Russia Today, και το Sputnik, θα απαγορευθούν στην ΕΕ.

“Θα απαγορεύσουμε τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν” , είπε .

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο δέχονται αυξημένες πιέσεις στην Ευρώπη από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ρυθμιστικές αρχές της Πολωνίας και της Εσθονίας έχουν απαγορεύσει τις τελευταίες ημέρες τους ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, επανέλαβαν τον έλεγχο στο RT. Η εξουσία για το κλείσιμο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων βρίσκεται στα χέρια των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Πόλεμος πληροφοριών

Τις τελευταίες εβδομάδες,  ένας τεράστιος πόλεμος πληροφοριών  εκτυλίχθηκε τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης μεταξύ ειδησεογραφικών πρακτορείων που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και διαδικτυακών τρολ και ΜΜΕ τόσο στην Ουκρανία όσο και σε ολόκληρη τη Δύση. Σύμφωνα με το  γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο France Inter , η κάλυψη του RT France για την Ουκρανία ήταν προφανώς μονόπλευρη και προκατειλημμένη προς τη ρωσική κυβέρνηση.

Όταν η Γερμανία απαγόρευσε το RT Deutsch στις αρχές Φεβρουαρίου, η Μόσχα  ανάγκασε το  γερμανικό μέσο ενημέρωσης Deutsche Welle να κλείσει στη Ρωσία.

Η εντολή της Φον ντερ Λάιεν έρχονται ώρες αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού, αφού παραπονέθηκε για την απάντηση της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Cédric χαιρέτισε  τη δήλωση της von der Leyen. Η Γαλλία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αντιδράσεις στην απόφαση λογοκρισίας

Ενώσεις δημοσιογράφων, τα διεθνή όργανα τους άλλα και οι Ενώσεις Δημοσιογράφων εδώ στην Ελλάδα αντέδρασαν στις εντολές αυτές. Ηχεί άλλωστε παράδοξο: Πόση λογοκρισία απαιτεί ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία…

Μια ελεύθερη κοινωνία δεν θα είχε αντίρρηση για όσουςπου προσπαθούσαν να γνωρίσουν την άλλη πλευρά μιας κρίσης, ενός πολέμου. Γιατί ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες φοβούνται να ακουστεί και η άλλη πλευρά. Γιατί πρέπει να υποχρεώνουν τους πολίτες τους στη κατανάλωση ΜΟΝΟ των ιστοριών των δυτικών μέσων ενημέρωσης…

Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε για τη Δημοκρατία μας.

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ)

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΥ)

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ: Η παραπληροφόρηση δεν καταπολεμάται με τη λογοκρισία

« Η εκκαθάριση του RT και άλλων ρωσικών μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι 100% λογοκρισία », έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Μάικλ Τρέισι . « Μην είστε δειλοί και παραδεχτείτε ότι υποστηρίζετε τη λογοκρισία ».

« Ο δυτικός κόσμος πιστεύει ότι έχει το μονοπώλιο του τι συνιστά «πολιτική αλήθεια» και ότι η ιδεολογική του άποψη για τον κόσμο είναι η μόνη σωστή,  και έγκυρη », παρατήρησε ο συγγραφέας και αναλυτής Τομ Φόουντι. «Κηρύττουν την ελευθερία του λόγου και του Τύπου σε άλλες χώρες, αλλά την απορρίπτουν οι ίδιοι».

Και δεν μπορώ παρά να μου φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι ο αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί τόσες άφθονες ποσότητες λογοκρισίας. Θα σκεφτόσαστε ότι

Διαφήμιση