Αρχική Special Topics Η Ρωσία επιμένει σε πληρωμές ενέργειας με ρούβλια – Στα «χαρακώματα» Πούτιν...

Η Ρωσία επιμένει σε πληρωμές ενέργειας με ρούβλια – Στα «χαρακώματα» Πούτιν με Σολτς

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση πρώτη, κήρυξε οικονομικό πόλεμο παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.

0
gazprom1
Εγκαταστάσεις της Gazprom στο Transgaz Kazan
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Εμμένει στη διατυπωμένη προς πάσα Δυτική πλευρά απόφασή της η Ρωσία, στο εξής, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου να τιμολογούνται σε ρούβλια.

Μάλιστα, το Κρεμλίνο την Παρασκευή είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.

Ανητική η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η απαίτηση της Ρωσίας αποτελεί παραβίαση των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί» με τις χώρες της Δύσης και ότι «για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ρωσία δεν είναι ένας σταθερός εταίρος».

Ο Χάμπεκ δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες για τη μελλοντική αντίδραση του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, για να δούμε πώς θα απαντήσουμε στη Μόσχα».

Αλλά και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) απορρίπτει με έμφαση τις απαιτήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν. «Η ελεύθερη Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση», δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Γιουνγκ.

Ο Γενς Ζούντεκουμ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, δηλώνει μέσω Twitter ότι «για τις προμήθειες φυσικού αέριου υπάρχουν συμβόλαια μακράς διάρκειας, τα οποία συνήθως προβλέπουν πληρωμή σε δολάρια», κατά συνέπεια «η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων του συμβολαίου».

Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι, εάν η Δύση συμμορφωνόταν με την απαίτηση του Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια, θα παραβίαζε τις εμπορικές κυρώσεις που η ίδια έχει επιβάλει στη Μόσχα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε να μετατρέψει ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια, κάτι που ωστόσο απαγορεύεται σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο των κυρώσεων, που η ίδια η ΕΕ έχει εγκρίνει.

Και πως γίνεται η αγορά σε ρούβλια;

Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πάρουν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Πούτιν αύξησε το ρούβλι κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.

Εκτινάχθηκαν οι μετοχές ρωσικών εταιρειών στα «εγκαίνια» του Χρηματιστηρίου της Μόσχας

Οι ρωσικές μετοχές ανεβαίνουν καθώς ανοίγει ξανά το χρηματιστήριο της Μόσχας μετά από αναστολή τριών εβδομάδων που επιβλήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαπραγμάτευση επαναλήφθηκε σε 33 από τις 50 μετοχές που αποτελούν το σημείο αναφοράς του ρωσικού μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των Gazprom, Sberbank, Rosneft και VTB.

Η διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων OFZ είχε ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με την κεντρική αγορά να αγοράζει OFZ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μεταβλητότητα.

Οι αποδόσεις ορισμένων OFZs, συμπεριλαμβανομένων των 10ετών ομολόγων αναφοράς, εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 20%, ή στο επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, τη Δευτέρα, πριν διακανονιστούν μεταξύ 14% και 17% τις επόμενες ημέρες.

Πολλοί περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ ακόμη και μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου. Οι ανοικτές πωλήσεις απαγορεύτηκαν και ενώ οι ντόπιοι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται σχετικά ελεύθερα, οι ξένοι επενδυτές δεν μπόρεσαν να βγουν από την αγορά.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη μερική επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου της Μόσχας ως «παρωδία» εν όψει της εμφάνισης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δεσμευόμενος ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία.

«Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να διαθέσει κρατικούς πόρους για να στηρίξει τεχνητά τις μετοχές των εταιρειών που διαπραγματεύονται. Δεν πρόκειται για πραγματική αγορά και για βιώσιμο μοντέλο», δήλωσε ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε δήλωση το πρωί της Πέμπτης.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια παρωδία, μια αγορά Ποτέμκιν που ανοίγει ξανά».

Και η τραγωδία στην Ουκρανία συνεχίζεται

Διαφήμιση