Αρχική Ειδήσεις Η Ρωσία μπλοκάρει το Facebook – Αναστέλλει λειτουργία το ΒΒC στη Μόσχα

Η Ρωσία μπλοκάρει το Facebook – Αναστέλλει λειτουργία το ΒΒC στη Μόσχα

H Δούμα, ψήφισε ομόφωνα  τροπολογία που προβλέπει  ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκισης για διάδοση πληροφοριών που αποσκοπούν στην «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων.

0
bbc1
Διαφήμιση

Η Ρωσία μπλόκαρε το κοινωνικό δίκτυο την Παρασκευή. «Εκατομμύρια απλοί Ρώσοι σύντομα θα στερηθούν αξιόπιστες πληροφορίες», σημείωνε ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος διεθνών υποθέσεων του αμερικανικού ομίλου.

Το καθεστώς του Πούτιν προχωρεί επίσης σε αυστηρές κυρώσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης, με την εισαγωγή βαρέων ποινικών κυρώσεων για τη διάδοση «παραπλανητικών πληροφοριών για τον στρατό».σε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Έλεγχος της ενημέρωσης

Τα μέτρα που ελήφθησαν επιτρέπουν στις αρχές να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους για να ελέγξουν το αφήγημα προς τον  στον ρωσικό πληθυσμό για την εισβολή στην Ουκρανία. Στη Ρωσία η όλη επιχείρηση παρουσιάζεται ως περιορισμένη επιχείρηση με στόχο την προστασία των Ρωσόφωνων Ουκρανών από τη «γενοκτονία».

Η Κάτω Βουλή, η Δούμα, ψήφισε ομόφωνα μια τροπολογία που προβλέπει διάφορες ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκισης για τη διάδοση πληροφοριών που αποσκοπούν στην «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων.

Μια ξεχωριστή τροπολογία, που ψηφίστηκε επίσης την Παρασκευή, προβλέπει κυρώσεις για «κλήσεις για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία», η οποία αντιμετωπίζει σκληρά δυτικά αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το BBC αναστέλλει τη λειτουργία του στη Ρωσία

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι αναστέλλει «προσωρινά» το έργο των δημοσιογράφων του στη Ρωσία για να διασφαλίσει την « ασφάλειά » τους, μετά την ψήφιση νόμου που προβλέπει ποινές φυλάκισης σε περίπτωση διάδοσης « ψευδών πληροφοριών για τον στρατό » σχετικά με τη ρωσική εισβολή.

bbc

Αναφέροντας ότι η Μόσχα φαίνεται να θέλει να «ποινικοποιήσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», ο διευθύνων σύμβουλος Tim Davie τόνισε σε μια δήλωση ότι «αυτό δεν αφήνει άλλη επιλογή παρά να αναστείλει προσωρινά το έργο όλων των δημοσιογράφων του BBC News» και των συνεργατών τους στο ρωσικό έδαφος. Ο Tim Davie διευκρίνισε ότι το BBC θα συνεχίσει να κάνει ρεπορτάζ στα ρωσικά εκτός Ρωσίας. Πολλοί Ρώσοι είχαν στραφεί στο BBC για πληροφορίες μετά την επίθεση στην Ουκρανία. Ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος του, ήδη πολύ δημοφιλής, είχε δει το κοινό του να υπερτριπλασιάζεται σε διάστημα ενός έτους, στα 10,7 εκατομμύρια κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

 

Διαφήμιση