Αρχική Special Topics Η Μαριούπολη στην άκρη της αβύσσου

Η Μαριούπολη στην άκρη της αβύσσου

Η πτώση αυτού του στρατηγικού λιμανιού έχει γίνει ένας από τους βασικούς στόχους και προτεραιότητα του Κρεμλίνου. Η Μαριούπολη είναι κατεξοχήν στρατηγική για τη συνέχιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

0
mariupol
Διαφήμιση

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες της πολεμούν στο κέντρο αυτής της βομβαρδισμένης πόλης. Η πτώση αυτού του στρατηγικού λιμανιού έχει γίνει ένας από τους βασικούς στόχους και προτεραιότητα του Κρεμλίνου. Η Μαριούπολη είναι κατεξοχήν στρατηγική για τη συνέχιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόκτησή της θα επέτρεπε την ενοποίηση των εδαφών και θα διευκόλυνε την κίνηση μεταξύ των στρατευμάτων της μεταξύ Κριμαία και εκείνων στο Ντονμπάς. Στη συνέχεια, το ρωσικό γενικό επιτελείο θα μπορέσει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε δύο άλλες πόλεις στο Νότο, οι οποίες είναι επίσης πολύ στρατηγικές. Πρώτα η Zaporijia και το Mykolaiv, που εμποδίζει την πρόσβαση στα δυτικά της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και στο λιμάνι της Οδησσού. Η πτώση της τελευταίας θα στερούσε την πρόσβασή της Ουκρανίας στη θάλασσα.

mariupol1

 

Η μάχη της Μαριούπολης

Μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες πολιορκίας, οι Ρώσοι στρατιώτες και οι αυτονομιστές σύμμαχοί τους μάχονται τώρα στο κέντρο της Μαριούπολης. Πρόκειται για πληροφορίες που είναι δύσκολο να επαληθευτούν. Προέρχονται από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν  αποδειχθεί ψευδείς  από την έναρξη του πολέμου. Το ίδιο επιβεβαιώνεται σε μια ομάδα στο Telegram της ομάδας του συντάγματος Αζόφ στη Μαριούπολη, η οποία μάχεται μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι μαρτυρίες των πρώτων επιζώντων που έφυγαν από την πόλη αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώνουν: οι ρωσικές δυνάμεις κλείνουν τον κλοιό στο τελευταίο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο. Το δημαρχείο της Μαριούπολης βεβαιώνει ότι το 80% των κατοικιών έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς,  το 30% έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Λέγεται ότι υπήρξαν περισσότερα από 2.500 θύματα αμάχων των οποίων τα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους, συχνά καλυμμένα μόνο με ένα λευκό σάβανο. Το δημαρχείο καλούσε τους κατοίκους να μην τα θάψουν για να μην ρισκάρουν και γιατί τα νεκροτομεία έχουν ήδη ξεχειλίσει.

Μπροστά στον Γολγοθά της Μαριούπολης, η ανάσα και η οργή στην κοιλιά

Η έξοδος της Μαριούπολης

Αυτή την εβδομάδα, περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου 350.000 κάτοικοι εξακολουθούν να κρύβονται «σε καταφύγια ή σε κελάρια» , χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό, σύμφωνα με πληροφορίες από τις δημοτικές αρχές. Εάν εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, είναι συχνά επειδή δεν έχουν πλέον κανένα μέσο να κυκλοφορούν, καθώς τα αυτοκίνητά τους ανατινάζονται από τις εκρήξεις. Οι φωτογραφίες των οχημάτων των επιζώντων της Μαριούπολης μαρτυρούν αυτό: πτώματα συχνά γεμάτα σφαίρες, πόρτες που κρατούν ψηλά κανείς δεν ξέρει πώς χάρη στις ταινίες που καλύπτουν επίσης σπασμένα παράθυρα. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς τέτοια πτώματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ζαπορίτζια, όπου από χθες είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι πρόσφυγες από την πόλη.

Αυτή η εκστρατεία βομβαρδισμού, η οποία στοχεύει όλο και περισσότερο τις μη στρατιωτικές υποδομές, στοχεύει να ωθήσει τους τελευταίους Ουκρανούς μαχητές της αντίστασης που κρατούν την πόλη να συνθηκολογήσουν. Αλλά είναι επίσης ένας τρόπος υποστήριξης της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων. Πρώτα στα περίχωρα της πόλης όπου το Κρεμλίνο φροντίζει καθημερινά να καταλαμβάνει νέες τοποθεσίες με τη βοήθεια φιλορώσων αυτονομιστών. Αλλά και μέσα. Πριν από το πρωί της ανακοίνωσης της παρουσίας τους στο κέντρο της πόλης, τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκαν ήδη την Τρίτη ότι είχαν καταλάβει το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

«Τρομοκρατική» ενέργεια

mariupol THE

Αυτό το νοσοκομείο δεν απέχει επίσης πολύ από το θέατρο που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη , όπου υπήρχαν εκατοντάδες άτομα που είχαν καταφύγει εκεί. Η πρώτη προσωρινή έκθεση για την κατάσταση είναι μάλλον καθησυχαστική, αναφέρεται μόνο ένας σοβαρός τραυματισμός και κανένας θάνατος σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης. Έφτασε μόνο μετά από 48 ώρες λόγω των πυρών του ρωσικού πυροβολικού που εμπόδιζε το έργο της διάσωσης. Μέχρι στιγμής, λίγο περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν καταφέρει να βγουν από τα χαλάσματαί και εκατοντάδες άλλοι εκτιμάται ότι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Ωστόσο, είναι μια «τρομοκρατική» ενέργεια στα μάτια του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος κατηγορεί τη Ρωσία ότι στοχοποίησε «εν γνώσει» το θέατρο παρά τα μηνύματα στο έδαφος που έδειχναν την παρουσία παιδιών μέσα στο κτίριο. Η ρωσική πλευρά από την πλευρά της αποδίδει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό ως έργο του συντάγματος Azov, ενός συντάγματος εθελοντών μαχητών του οποίου οι ιδρυτές είναι νεοναζί .

Με πληροφορίες από Liberation

 

Διαφήμιση